schip coaten
Nanocoating.nl

Scheepvaart coatings beschermen zowel u als uw vaartuig

Onder de term “scheepvaart coatings” vallen verschillende coatings die allemaal bedoeld zijn voor gebruik in de maritieme sector. Antifouling coating, dek lakken, antislip verven en beschermende verven voor constructies in mariene omgevingen vallen onder anderen onder marine coatings. Op basis van de maritieme omgevingen, vereisten en materialen zijn er verschillende soorten scheepvaart coatings.

Welke type coating u nodig heeft, is afhankelijk van een reeks factoren, waaronder lokale voorschriften en applicatie methodes. In dit artikel zullen we u informatie geven over de verschillende verven en wat u moet weten om de juiste coating te kiezen. Daarnaast worden er een aantal beschikbare producten en applicatie specialisten in België genoemd.

Coating gids voor maritieme sector: van boven tot onder de waterlijn

Scheepvaart coatings dienen alles van boven tot onder het schip en vrijwel alles in de maritieme omgeving te kunnen beschermen tegen extreme invloeden van de zee en weer. Daarom is het belangrijk om de juiste coating te kiezen voor uw project. In dit artikel worden coatings voor verschillende ondergronden en situaties beschreven.

Scheepvaart coatings voor boven de waterlijn

Hieronder vallen de coatings die worden gebruikt voor het scheepsdek, interieur en alle andere delen die boven de waterlijn van het schip beschermd moeten worden. Ze beschermen de boot tegen zee, zon, zand en eventuele beschadigingen. Over het algemeen zijn er 3 soorten coatings voor boven de waterlijn: 1-delige polyurethaan, 2-delige polyurethaan en alkyd verf. Deze zijn allemaal bestand tegen vocht, rompuitzetting en samentrekking en tegen UV-schade met behoud van kleur en afwerking.

  1. 1-delige polyurethaan: een verflaag die gemakkelijk aan te brengen is en bij beschadiging kan worden bijgewerkt. Voor binnen- en buitenoppervlakken.
  2. 2-delige polyurethaan: presteert beter dan 1-delige polyurethaan qua hardheid, glans, UV-bescherming en vastigheid van kleur. Tweedelige polyurethaan is duurder en moeilijk aan te brengen en is minder flexibel.
  3. Alkyd verf: een 1-delige coating die zeer gemakkelijk is aan te brengen en een glanzende afwerking heeft. Vergeleken met de 2-delige polyurethaan, heeft alkyd verf minder lagen nodig, en beweegt de lak mee met eventuele samentrekkingen en uitzettingen. Alkyd verf is vooral goed voor houten schepen en onderdelen. Alkyd verf heeft het minste kleurbehoud van de drie opties en regelmatig onderhoud is vereist.

Scheepvaart coatings voor onder de waterlijn

De onderkant van een schip wordt continue blootgesteld aan zeewater. De coatings die onder deze categorie vallen worden ook wel antifouling coatings of aangroei werende coatings genoemd. De belangrijkste taak is het voorkomen van de aangroei van algen, planten, micro-organismen en dieren. Indien deze aangroeiing wel plaats vindt zal het de snelheid van het schip verminderen. Hierdoor wordt het brandstofverbruik verhoogd en wordt de romp beschadigd. Antifouling coatings hebben onder anderen koper als ingrediënt welke ervoor zorgt dat de organismen worden vernietigd. Er zijn twee soorten aangroei werende verven:

  1. Harde antifouling: een verf met harde afwerking die stoffen uitzet als deze in contact komt met water. Hierdoor kan eventuele aangroei zich niet hechten aan het schip. Ook blijft deze coating zijn eigenschappen behouden in droge omstandigheden. Het wordt vaak gebruikt voor schepen met hoge snelheid omdat de hardheid van de coating niet zal slijten door de impact van het water.
  2. Zachte, polijstende of zelf slijpende antifouling:deze coatings slijten weg door de wrijvingswerking van het water en verminderen langzaam in dikte totdat de coating volledig verdwijnt. Dit vermindert het onderhoud omdat er minder verfopbouw op de romp plaatsvindt. Het nadeel is dat de coating ieder seizoen weer opnieuw aangebracht moet worden. Er zijn zowel enkele- als meer-seizoen opties voor zachte antifouling.

De wetgeving met betrekking tot biociden en bodemverf wordt voortdurend bijgewerkt en het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de nieuwste regelgeving. Dit bespreken we verderop in dit artikel.

Dekverf en tankcoatings: bescherming tegen verkeer op roro schepen 

Scheepvaart-coatings-dekcoating-antislip

Scheepvaart coating beschermd het vele transport verkeer op bijvoorbeeld roll on roll off schepen.

Scheepsdekken en constructies in maritieme omgevingen zijn gevaarlijk glad als ze nat zijn. Om passagiers en werknemers tegen ongevallen te beschermen, heeft het dek van een schip veel grip nodig. Om dit te realiseren zijn er vele dekverven die ook antislip eigenschappen bevatten. Dekverf moet niet alleen antislipbescherming bieden, maar ook bestand zijn tegen alle elementen en alle slijtage die gepaard gaat met de werkzaamheden aan boord. Het creëren van een anti-slip dek is zo simpel als het toevoegen van een poeder of antislip korrels aan een slijtvaste verf zoals een tweedelig polyurethaan.

Tankcoatings zijn een ander belangrijk aspect van mariene bescherming. Of u nu transporttanks, drinkwatertanks of vuilwatertanks invoert, de juiste coating kan u schade besparen en daarmee gelijk ook onnodige reparatie- of vervangingskosten. Over het algemeen zijn de tankcoatings van epoxy, polyurethaan of polyurea, afhankelijk van de lading van de tank. De voering moet bestand zijn tegen de lading, deze niet vervuilen en tegelijkertijd een snelle wisseling van lading mogelijk maken om overdrachtstijden te verminderen.  Onder andere AkzoNobel, PPG en Hempel verkopen deze beschermende coatings. U kunt hiervoor ook contact met ons opnemen. Wij verbinden u graag met een specialist voor een vrijblijvend advies.

Maritieme scheepvaart coating bedrijven in België

Scheepvaart coatings worden aangebracht terwijl het schip op het droge is gestald of als deze nog in het water licht. Voor particuliere vaartuigen wordt er meestal gekozen om eigenhandig te boot te coaten. De veiligheid en kwaliteit van een professionele coating en het gemak zijn echter niet te verslaan. Wilt u meer informatie over scheepvaart coatings of wilt u verbinding maken met een van onze coatingpartners om uw project te voltooien, neem dan contact met ons op! Wij assisteren u graag om uw coatingoplossing te vinden.

BedrijfAdres
PPG CoatingsTweemonstraat 104, Deurne, 2100, België
Bezemer CoatingsVosseschijnstraat 140, Antwerpen, 2300, België
Acotec NVIndustrielaan 8, Erembodegem, 9320, België

Regeling van scheepvaart coatings in België 

De biociden die verwerkt zijn in sommige scheepvaart coatings zijn chemische en biologische stoffen die de aangroei van organisme voorkomen. Producten die biociden bevatten dienen eerst goed gekeurd te worden door de European Chemical Agency op grond van Verordering (EU) Nr. 528/2012.

Door EU-voorschriften met betrekking tot op koper gebaseerde antifouling verven hbben geleid tot strengere beperkingen en een toename van milieuvriendelijke coatings. In de juridische codex kustzone kunt u alles vinden over te wetgeving in de scheepsvaart van België.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *