brandwerende coating
Nanocoating.nl

Brandwerende verf en wat u moet weten

Brandwerende verf of andere vuurvaste constructie- en voering coatings zijn al jaren verplicht in kantoorgebouwen, entree hallen, openbare gebouwen, parkeergarages en overheidsgebouwen.  In geval van brand garandeert een brandwerende verf een verlengde evacuatietijd, evenals een belangrijke extra tijd voor brandweermensen om aan te komen en schade te minimaliseren.

Vuurvaste verf heeft over het algemeen de volgende voordelen:

 • Brandbeveiliging tot 120 minuten: voldoet Europese en internationale normen
 • Vooraf aanbrengen is mogelijk: brandwerende coatings kunnen voor of na de constructie worden aangebracht
 • Geschikt voor verschillende ondergronden: brandwerende verven zijn toepasbaar op hout, staal, beton, textiel en kunststoffen.
 • Duurzame bescherming: gaat tientallen jaren mee en maakt het oppervlak slagvast
 • Decoratief: indien toegepast als toplaag, is deze verkrijgbaar in elke RAL-kleur

Bij het aanbrengen van een brandwerende verf zijn er verschillende belangrijke factoren die van invloed zijn op uw keuze: het type gebouw bepaalt de minimale brandbeveiligingstijd die vereist is voor de brandweringsmethode (30, 60, 90, 120 minuten), en elk verschillend substraat zal een specifieke product- en applicatiemethode (brandvrije verf voor hout verschilt van staal). Daarom geven we u in dit artikel professioneel advies over wat u moet weten bij het kiezen van een brandwerende verf.


Weerstand tegen vlammen en hitte: de meest cruciale eigenschap van brandwerende verf

Als u overweegt om een ​​brandwerende coating aan te brengen, dan is de structuur van het gebouw onderdeel van wat de coating definieert die u nodig hebt; Waar gaat het gebouw voor worden gebruikt en wat is de hoogte van het gebouw? Er zijn drie factoren die bepalen of het gebouw 30, 60, 90 of 120 minuten brandbeveiliging nodig heeft.

 1. Hoogte
  Hoe hoger het gebouw, hoe strenger de vereisten: een gebouw van meer dan 5 meter moet minimaal 90 minuten brandveilig zijn. Een gebouw van minder dan 5 meter heeft niet altijd een gespecificeerde brandwerendheid, daarom moet u altijd een specialist raadplegen bij het overwegen van brandwerende coatings.
 2. Residentieel / niet-residentieel gebouw
  Zijn er of slapen mensen in het gebouw? Gebouwen onder de 5 meter moeten 60 minuten brandveilig zijn en gebouwen tussen 5 en 13 meter hebben 90 minuten nodig. Als het gebouw hoger is dan 13 meter, is de vereiste 120 minuten weerstand tegen brand.
 3. Risico factor
  In sommige gevallen moet de brandwerendheid 120 minuten zijn, ongeacht de hoogte en het doel van het gebouw. Dit geldt voor industriële voorzieningen en plaatsen met een verhoogd brandrisico, zoals offshore-constructies en chemische verwerkingsfabrieken. Dit geldt ook voor archieven, bibliotheken en musea waar waardevolle informatie of goederen worden opgeslagen. Over het algemeen kunnen de kosten van brandwerende verf worden geschat op basis van de hoeveelheid coating die nodig is en de vereiste brandwerendheid: hoe hoger de brandklasse die de coating moet hebben, des te groter de investering om deze te kunnen aanbrengen.

Brandklasse en richtlijnen voor het coaten van uw gebouw

De brandweerstand wordt tegenwoordig aangegeven met de Europese REI- classificatie, waarbij R staat voor dragende functie, E voor vlamdichtheid en I voor thermische isolatie. Vroeger werd dit aangeduid met RF- waarden wat staat voor ‘résistance au feu’. De REI- classificatie wordt uitgedrukt in minuten, terwijl de RF- classificatie werd uitgedrukt in uren. Voor de specifieke wetten voor brandbeveiliging in uw gebouw, heeft de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken een overzichtelijk document gepubliceerd.

Brand-brandwerende-verf-plafond

Brandwerende verf zorgt ervoor dat de bouwconstructie langer zijn draagkracht behoudt en dat er kostbare minuten gewonnen worden.

Vanwege de zeer strenge regels raden wij u aan om brandwerende verf alleen door gespecialiseerde aannemers uit te laten voeren. Dit komt omdat per gebouw vastgesteld moet worden wat de geëiste brandwerendheid is, met bijbehorende laagdikte. Hiervoor moeten berekeningen gedaan worden met professionele meetapparatuur. Het is in België  verplicht om een certificaat te hebben voor het aanbrengen van brandwerende verf. Daarnaast is het goed om te weten dat de wet in België vereist dat brandwerende projecten gecontroleerd worden door een onafhankelijk keuringsbureau. Daarna wordt er een certificaat van brandwerendheid uitgegeven aan de plaatselijke brandweer. Daarom is het in veel gevallen beter om de verf door erkende schildersbedrijven te laten aanbrengen.

De techniek achter brandwerende coating

Brandwerende verf werkt als volgt: de laag zwelt op bij contact met vuur of bij het behalen van een extreem hoge temperatuur. Hierdoor zwelt te verf op als een schuimlaag en beschermd het de ondergrond van de vlammen en de hitte. Dit zorgt ervoor dat bijvoorbeeld, stalen constructies langer hun vorm behouden omdat staal smelt bij temperaturen hoger dan 500 graden. Brandwerend coaten voor hout werkt anders – het type coating hangt hier met name af van de brandklasse van het hout, alsmede het volume. Dit maakt het materiaal, ofwel de ondergrond, zelf juist meer brandwerend.

Brandwerende verf specialisten in België

Hierbij een greep uit specialisten in België die een brandwerende coating kunnen aanbrengen. Een geprezen merk in de offshore olie en gas industrie is Chartek (AkzoNobel) met het meest complete assortiment Epoxy brandwerende verf ter wereld. Deze verf staat bekend om zijn veiligheid, duurzaamheid en efficiëntie. Door de strenge regels omtrent brandwerende verf, raden wij ten allen tijde aan om deze, en andere brandwerende verven door een specialist aan te laten brengen.

Specialist brandwerende verfAdres
AkzoNobelEverest Office Park Leuvensesteenweg 248 B 1800 Vilvoorde
Poly-Color NVSint-Barbarastraat 30 3530 Houthalen-Helchteren
Sika BelgiumVenecoweg 37 9810 Nazareth
Aalterpaint BelgiëVenecolaan 8 9880 Aalter
Rei-Projects (Brandbeveiliging) Kapittelstraat 4a B-9200 Dendermonde