Nanocoating.nl

Beton coating

beton coating

Weerbestendig en duurzaamheid verbeteren met beton coating

Beton wordt in de bouw van constructies al jaren gebruikt in België. Onbeschermd beton verslechtert echter wanneer het wordt blootgesteld aan agressieve omgevingen, zoals industriële gebieden, kustgebieden of gebieden met extreme weersveranderingen. De redenen voor het coaten van beton kunnen van bescherming zijn tot esthetiek en er is een concrete verf voor elke toepassing. In dit artikel zullen we kijken naar de verschillende coatingopties voor beton, de juiste verfproducten en waar leveranciers en applicators voor betoncoating in België te vinden zijn.


De verschillende soorten beton coating

Een van de belangrijkste redenen voor het coaten van beton is omdat beton zeer poreus is. Door het beton onbeschermd te laten, kunnen water, zouten, zuren en andere stoffen worden opgenomen en het beton aantasten. Als het gewapend beton betreft, kunnen deze elementen leiden tot corrosie en uitval. De taak van de betoncoating in dit geval is om het beton af te dichten en te beschermen tegen water, weer, chemicaliën en andere schadelijke factoren die de omgeving kan bevatten. Maar betonverf kan ook worden gebruikt om een oppervlakte mooier te maken, om een gemakkelijk schoon te maken oppervlak te creëren of om een magazijn of fabriek op te fleuren en de veiligheid te verbeteren. Hieronder worden de verschillende soorten betoncoating omschreven:

1. Epoxy beton coating 

Epoxy coating voor beton bestaat meestal uit twee componenten en vaak de eerste keuze als het aankomt op een betonnen vloercoating in fabrieken en industriële faciliteiten. Epoxy beton coating bestaat op basis van oplosmiddel en maar ook in 100% vaste stoffen, anti slip varianten en daarnaast kunnen anti slip korrels toegevoegd worden. Het nadeel van een epoxy beton coating is dat deze niet UV-bestendig is en zal vervagen in zonlicht. Epoxy is ook verkrijgbaar als zelf-egaliserende coating.
Coating kwaliteiten: slijtvast, waterbestendig, chemisch resistent, slijtvast, zware belasting, duurzaam, hygiënisch, onderhoudsvriendelijk, diverse kleuren en afwerkingen.
Toepassingen: werkplaatsen, garages, magazijnen en showroomvloeren, scholen, gevangenissen, ziekenhuizen, parkeergarages, koelhuizen.

2. Polyurethaan beton coating 

Twee componenten polyurethaan wordt meestal gebruikt voor externe toepassingen of in omgevingen met een hoge UV-blootstelling waarbij epoxy niet werkt. Het biedt bescherming tegen gemiddeld tot hoog werk verkeer, hoge slijtageomstandigheden, is chemisch resistent en zeer flexibel. Op water gebaseerde, op oplosmiddel gebaseerde en 100% vaste-stof polyurethaan coatings zijn beschikbaar. Deze coating is minder gebruikelijk in industriële omgevingen vergeleken met epoxy coatings omdat ze minder sterk zijn.
Coating kwaliteiten: UV-stabiliteit, duurzaam, waterbestendig, chemisch bestendig, slijtvast, flexibel, hygiënisch, gemakkelijk te onderhouden, diverse kleuren en afwerkingen beschikbaar.
Geschikt voor: Magazijnen, ziekenhuizen, opslagvloeren en meer, buitenafwerking voor balkons, patio’s, zwembadomgevingen, parkeergarages, gebruik als een UV-stabiele aflak over een epoxyverf.

3. Polyurea

Vanwege de uitstekende fysieke eigenschappen is polyurea een populaire coating geworden voor betonnen constructies. Het is een coating die wordt aangebracht in de vorm van een verhitte vloeistof en heeft een droogtijd van slechts enkele seconden, wat betekent dat er een zeer korte hersteltijd is. Polyurea is een stevige, waterdichte coating die ook bij lage temperaturen kan uitharden. Een ander voordeel van polyurea is de flexibiliteit en treksterkte; polyurea kan zich uitrekken met een ondergrond zonder te beschadigen, in tegenstelling tot de andere traditionele coatings.
Coatingkwaliteiten: Waterbestendig, chemisch resistent, slijtvast, geen VOS uitstoot, UV-stabiliteit, zeer snelle droogtijd, hittebestendig en flexibel.
Geschikt voor: Secundaire containment-systemen, bruggen, tankcoatings, parkeer garages, en funderingen.

U kunt er ook voor kiezen om beton te impregneren indien u wenst om een betonnen vloer te beschermen en slijtvast te maken.


Beton coating kopen in België

Er zijn veel merken en bedrijven die betonverf leveren in België. In de onderstaande tabel staat een selectie van producten en een prijs indicatie. Voor de beste resultaten van een coating project, raden we aan een getrainde professional in dienst te nemen. Als u meer informatie wilt, of een project wilt dat concrete verf nodig heeft, zijn onze experts hier om u te helpen. Neem gewoon contact op via de knop “Vraag een offerte aan” en laat ons, in samenwerking met onze coatingpartners, u verbinden met de beste coatingoplossing voor uw behoeften.

Het is goed mogelijk om beton coating zelf aan te brengen op kleinere oppervlaktes. Hubo heeft bijvoorbeeld betonverf in het assortiment, zoals Hubo zijdeglans acryllak of Levis Lak Expert binnen satijn voor uw vloer of wand. Ook de Gamma, Praxis, Cevo en Hornbach hebben diverse coatings in het assortiment.

Een selectie betonverf producten:

Lord Holland PU Vloercoating Superior
Lord Holland PU Vloercoating Superior
 • Kleur naar keuze
 • 20 liter
Levis Floor Extra Resist epoxyfvloer 2,5 L
Levis Floor Extra Resist epoxyvloer
 • Parelgrijs
 • 2,5 liter
Histor Beton- en Vloerverf 2,5 liter Donkergrijs
Histor Beton- en Vloerverf
 • Donkergrijs
 • 2,5 liter

Lakma Vloer- en betonverf grijs 4 liter
Lakma vloer- en betonverf
 • Grijs
 • 4 liter
Epanol Betonverf Wit 2,5L
Epanol Betonverf
 • Wit
 • 2,5 liter

Industriële, particuliere en speciale beton coatings

Betoncoating-applicatie

Het kiezen van de juiste beton coating voor verschillende soorten oppervlaktes is van hoog belang om kwaliteit te waarborgen.

Niet alle coatings  zijn geschikt voor alle omgevingen. Sommige coatings hebben onvoldoende kwaliteiten voor de klus als ze op de verkeerde plaatsen worden aangebracht. Op dezelfde manier zijn sommige coatings té goed voor bepaalde projecten. Een polyurea coating voor industrieel gebruik zou bijvoorbeeld ongepast zijn voor huishoudelijk gebruik of een thuisgarage. Epoxy’s en polyurethanen zijn geschikt voor garages, opritten, balkons, vloeren voor keukens en zwembaden, en zijn er in een aantal sterke punten.

Betoncoating kan worden aangepast om het anti-slip of anti-microbiële eigenschappen te geven. In de gezondheidszorg en de voedselbereidingsindustrie is een anti-microbiële coating vaak vereist. Voor antislipeigenschappen kunnen anti slip korrels worden toegevoegd (niet voor alle verf, lees altijd de specificaties), of kies een betonnen verf met een antislipprofiel.

Als u geen betonnen vloer heeft maar een concrete uitstraling op uw vloer of muren wilt, kunt u altijd een verf gebruiken met betoneffect.


6 belangrijke factoren voor het kiezen van de juiste beton coating

Uiteindelijk zal uw keuze voor concrete verf tot uitdrukking komen welke coating het beste voldoet aan alle vereisten van uw specifieke project. Factoren die van invloed zijn op de keuze van de coating zijn:

 1. Bijzondere eigenschappen: waterdicht, chemisch resistent of uitstraling
 2. Omgevingsfactoren en benodigd apparatuur: polyurea vereist speciaal applicatie apparatuur en andere coatings hebben een bepaalde temperatuur nodig om uit te harden.
 3. Voorbehandeling: reinigen of repareren, verschillende coatings vereisen een iets andere mate van voorbereiding.
 4. Applicatiemethode: dit is weer een specifieke eis voor de coating.
 5. Milieu-impact: lage VOS, geen VOS, regiospecifieke regelgeving, inkapseling en insluiting, al deze factoren moeten overwogen worden.
 6. Vereiste levensduur van het systeem: onder welke omstandigheden moet de coating bestand zijn tegen en hoe lang?

Dingen om in gedachten te houden voordat u beton coating aanbrengt

 • De ondergrond moet vrij zijn van vocht. Vochtig beton zal de hechting van de coating beïnvloeden en leiden tot een defecte coating.
 • De ondergrond moet voldoende poreus zijn voor een goede hechting. Glad beton kan extra voorbereiding vereisen, zoals een zuurbehandeling of zandstralen.
 • De ondergrond moet zijn uitgehard, vrij van defecten, droog, schoon en vrij van olie, algengroei en losse deeltjes.
 • Betonverf werkt het beste als een systeem. Dit betekent voor premium resultaten dat het maximaal vijf lagen kan bevatten, bijvoorbeeld een primer, een sealer, onderlaag(en), toplaag(en) en een laatste sealer.
 • Omgeving en gebruik zijn twee van de belangrijkste aspecten van een coatingkeuze. Een balkoncoating moet bijvoorbeeld UV- en weersbestendig zijn en een oprit coating moet bestand zijn tegen olie en geschikt zijn voor verkeer.

Beton coating specialisten in België

Heeft u een bepaald betonnen project in gedachten die wel een coating kan gebruiken? ECC in Antwerpen kan bijvoorbeeld uw betonvloer waterdicht maken. Sika Belgium is daarnaast specialist in de levering en applicatie van allerlei betoncoatings. Respo Repair in Dessel gaat wat specialistischer te werk: zij zijn vooral bedreven in anti slip afwerkingen. Afhankelijk van de laagdikte, kost het aanbrengen van een epoxy beton coating ongeveer €75,- per m2. Polyurethaan beton gaat voor €90,- per m2. Bij grote oppervlakten kan dit voordeliger!

BETONCOATING SPECIALISTADRES
Sika BelgiumVenecoweg 37, 9810 Nazareth, België
Sijtsma NoordLjouwertertrekwei 30, 9035 ED Dronrijp, Nederland
ECCTerbekehofdreef 50-52, 2610 Antwerpen, België
SCICON worldwide bvbaSint-Sebastiaansstraat 20, 8200 Brugge, België
Masters In ServicesSwinnenwijerweg 12, 3600 Genk, België
Respo RepairSchans 1, 2480 Dessel, België
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *