tank coating België
Nanocoating.nl

Bespaar tijd en geld met industriële tank coating België

Het beschermen van een opslagtank is zeer belangrijk. Zowel de binnenkant als de buitenkant van de tank dienen beschermd te worden tegen verschillende chemicaliën, weersomstandigheden, temperatuurwisselingen en tegen het product wat vervoerd en/of opgeslagen wordt. Om dit te realiseren kan men een tankcoating gebruiken. De coating moet niet alleen de tank zelf beschermen maar er tegelijkertijd ook voor zorgen dat de inhoud niet wordt vervuild. De opgeslagen producten variëren van water tot bier, chemicaliën, benzine en bijvoorbeeld zuivelproducten.

Als de tank vanaf het begin met een juiste coating is behandeld, bespaart u meer en kost het opnieuw coaten van een tank slechts 10% van de kosten voor het vervangen van een tank. Of u nu tankcoating nodig hebt voor een nieuw project, of een coating moet overschilderen die niet meer optimaal functioneert, er is een coating die aan uw behoeften voldoet. In dit artikel zullen we de vele voordelen van industriële tankcoatings en tank linings benoemen en de juiste keuze voor uw project beschrijven.

Het verschil tussen tank lining en tank coating België

Om een zo goed mogelijke bescherming te creëren, bestaan er twee soorten coatings voor opslag- en transporttanks. Hierbij is tank lining de coating voor de binnenwand van de tank en tank coating de coating voor de buitenkant van de tank.

Het kiezen van de juiste tank coating

Om een geschikte tank coating voor uw project te vinden zijn er twee vragen om te beantwoorden;

 1. Van welk materiaal is de buitenkant van de tank gemaakt? Elk soort materiaal heeft een specifieke tank coating nodig.
 2. Wat zijn de gevaren van het milieu die de tank kunnen beschadigen? Temperatuurswisselingen, corrosie en zout water kunnen de tank beschadigingen en de tank dient tegen deze invloeden beschermd te worden met een specifieke coating.

Een tank lining moet zowel de tank zelf beschermen als de inhoud ervan. De tank lining vormt een barrière en beschermd de tank tegen corrosie, chemicaliën en hitte. Daarnaast wordt de inhoud van de tank beschermd tegen vervuiling en behoudt het de kwaliteit van het opgeslagen product. Om een geschikte tank lining te vinden dient u de volgende 5 vragen te beantwoorden;

 1. Tank-coating-bescherming

  Zowel de buitenkant als de binnenkant van een opslagtank dienen beschermd te worden tegen meerdere invloeden.

  Wat wordt er opgeslagen in de tank? Chemicaliën, voedingsmiddelen, water, elk soort opslag heeft verschillende behoeftes.

 2. Hoe lang wordt het bewaard? Coatings kunnen worden geformuleerd en aangebracht om een ​​langere bescherming tegen constante blootstelling te bieden.
 3. Aan welke temperaturen zal de tank worden blootgesteld? Zowel de temperaturen van de omgeving als de lading hebben invloed op het kiezen van een geschikte coating.
 4. Wat is de beschikbare tijd voor de applicatie? Verschillende coatings hebben verschillende aanbreng- en uithardingstijden.
 5. Wat zijn de lokale voorschriften met betrekking tot tank linings? De tank lining moet voldoen aan lokale normen.

Wat u moet weten over het beschermen van een opslagtank

Het doel van een tank heeft grote invloed op het kiezen van een coating. Voor de onderste twee soorten opslagtanks is het kiezen van een geschikte coating van zeer hoog belang;

WATERTANKS – Tanks voor zowel drinkwater als andere soorten water, zoals afvalwater, worden veel gebruikt in België. Voor drinkwater is het van vitaal belang dat de tank en de coating het water niet vervuilen, en dat er geen corrosie in de tank voorkomt. Bij afvalwatertanks moet de coating zeer chemisch resistent zijn en voorkomen dat de vervuiling uit de tank het milieu binnendringt, vooral als de opslag van het afvalwater ondergronds is.

TRANSPORT TANKS – Voor transporttanks verandert de inhoud bij elke nieuwe opdracht. Daarom moet de gekozen coating uw tank beschermen tegen schadelijke of corrosieve ladingen, terwijl ook het benodigde onderhoud wordt beperkt en de levensduur van de transport tank wordt verlengd. Een tankcoating zou de tijd tussen ladingen moeten verminderen, waardoor opdrachten sneller opgeslagen kunnen worden en het reinigen van de tank tussen de opdrachten door overbodig wordt. Het is belangrijk dat transporttanks bestand zijn tegen chemicaliën om ervoor te zorgen dat vaak voorkomende ladingen zoals aardolie of olie beschadigen de tank niet beschadigen.

De drie belangrijkste soorten tank lining

Stalen tanks zijn de meest voorkomende tanks, maar ook andere materialen zoals glasvezel en beton worden steeds populairder. Hieronder bespreken we de meest belangrijke coatings en voor wat voor soort tanks ze het meest geschikt zijn. De verkeerde keuze van de tank coating kan leiden tot verzachting, vervuiling of zelfs uitval van de coating.

Epoxy tank lining

Epoxy is een type coating die bij veel verschillende toepassingen wordt gebruikt. Het kan oplosmiddelvrij zijn om VOS-uitstoting te verminderen en beschermt tegen corrosie in agressieve omgevingen met hoge temperaturen.
TOEPASSING: coaten van watertanks, stalen tanks en betonnen tanks. Transport tanks waarbij bescherming tegen chemicaliën, oliën, afvalwater, ruwe olie en hoge temperatuur nodig is.
NADELEN: Niet een zeer flexibele coating, langzame uithardingstijd, ondoordringbaar dus waterdamp kan blaasvorming veroorzaken.

Polyurethaan tank lining

Polyurethaan coating is, net zoals epoxy coating, een zeer veelzijdig toepasbare coating. Daarnaast heeft PU coating het voordeel dat deze aangepast kan worden waardoor de coating flexibel, oplosmiddelvrij, UV- en chemisch resistent wordt.
TOEPASSING: coating van watertanks, stalen tanks, betonnen tanks, tanks voor chemisch transport.
NADELEN: Zeer vochtgevoelig bij aanbrengen en kan blaasjes vormen omdat de coating niet dampdoorlatend is.

Polyurea tank lining

Polyurea wordt aangebracht als een zogenoemde “hot spray coating”. Dit type coating droogt binnen een aantal seconden en is de snelst drogende coating van alle opties. Polyurea is zeer sterk, slijtvast, flexibel en resistent tegen extreme temperatuurwisselingen.  Polyurea is oplosmiddelvrij, niet gevoelig voor vocht en heeft een zeer lange levensduur.
TOEPASSING: watertank coatings (niet voor drinkbaar water, maar uitstekend voor afvalwater), stalen tanks, betonnen tanks, tanks voor chemisch transport.
NADELEN: Niet damp doorlatend.


Producten en specialisten in tank coating België

Om de kwaliteit van de tank coating te garanderen, raden wij u aan om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen voor uw project. Het verkeerd aanbrengen van een tank coating kan ernstige gevolgen hebben voor de inhoud en kan later zorgen voor veel onnodige kosten. Hieronder vind u een overzicht van de meest gebruikte producten voor het coaten van opslag- en transport tanks;

Tank lining productOmschrijvingTank materiaal en opslag
International Interline 704 (AkzoNobel)Epoxy lining met een droogtijd van 15 uren Stalen tanks welke olie, petroleum en vlambaren stoffen
International Enviroline 124 (AkzoNobel)Epoxy Novolac lining met een droogtijd van 3 uren bij 25 °CStalen opslagtanks welke hoge resistentie tegen chemicaliën vereisen. Zowel bovengronds als ondergronds.
Hempel Hempadur 15500Epoxy Novolac lining met een droogtijd van 6 uren bij 20 °CZeecontainers, algemene opslagtanks en opslag transport per spoor
Hempel Hempadur 85671Epoxy Novolac lining met een droogtijd van 6 uren bij 20 °CStalen en betonnen opslagtanks voor heet water, pekel, ruwe olie, zwavel en andere chemicaliën

Afhankelijk van de soort tank die u wilt laten coaten zijn er vele opties in België! Hempel is bijvoorbeeld een grote speler op dit gebied; zij kunnen nagenoeg elke tank die u voor ogen heeft een krachtige laag geven. U kunt hen vinden in Antwerpen. Nabij de Franse grens, in Menen, vindt u Tank-Service NV – en ook zij zijn gespecialiseerd in grote industriële projecten. Als u meer informatie wilt over tankcoating, of als u een project heeft waarvoor coating expertise nodig is, neem dan contact met ons op! Onze experts zijn er om u te helpen en staan ​​klaar om u te verbinden met een van onze coatingpartners om uw project het best uit te voeren.

Bekijk hieronder de Belgische specialisten in tank coating:

Specialist Tank Coating BelgiëAdres
Hempel (Belgium) NVLamorinierestraat 235 2018 Antwerpen
Tank-Service NVKrommebeekstraat 20 (Industriezone Menen-Oost) 8930 Menen
Cibor NV Ambachtsstraat 7 2450 Meerhout
Tank Cure IJsbergstraat 66 B-3271 Zichem
1 antwoord
 1. jan cooreman
  jan cooreman zegt:

  Geachte, wij zijn op zoek naar een firma die interesse heeft om twee ondergrondse betonnen tanks te controleren en te bekleden met een coating. Wij zijn op die site een bedrijf dat onderzoek doet op voedsel en analyse-onderzoek verricht voor de maatschappij, en zijn daardoor afhankelijk van het FAVV. Momenteel krijgen we slechte punten vh voedselagentschap omdat ons water licht geïnfecteerd zou zijn en gezien we afhankelijk zijn van onze accreditatie wordt dit als dringend beschouwd. Hopend op een reactie en eventueel een bezoek ter plaatse op onze site. Met vriendelijke groet, Jan Cooreman

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *