Nanocoating.nl

Dakpannen coating zorgt voor een duurzame afwerking

Het dak coaten kan de levensduur van een dak aanzienlijk verlengen en kan de oude dakpannen opknappen. Als het dak door de jaren heen versleten is, dan kan dit verholpen worden door het dak te vervangen of te verven/ coaten. Een nieuwe coating of verflaag op zal uw dak weer als nieuw maken en deze versterken. U kunt een kleur naar wens uitkiezen. Bij een dakpannen dak is het coaten/verven van dakpannen doorgaans 50-70% goedkoper dan het plaatsen van nieuwe pannen. Door de dakpannen coating, wordt deze beschermt tegen vocht en vuil. Door de dunne, transparante en waterafstotende laag, stroomt het water makkelijk van het dak. Zo voorkomt u verkleuring, algenvorming en vervuiling. Het dak blijft in topvorm, waardoor u waardevermindering voorkomt. Ook wordt hierdoor de kans op een daklekkage drastisch verminderd.

Voordat u uw dak laat reinigen en coaten is het belangrijk vast te stellen wat voor soort dak u heeft. Een dakpannen dak komt het meeste voor. Elk type dak vereist een andere werkwijze voor reiniging en coating. Leien en shingles zijn meestal meer kwetsbaar dan dakpannen en worden met lagere druk gereinigd. Golfplaten zijn sterker en stabieler en daarom wel goed te reinigen onder hogere druk.

In dit artikel bespreken we verschillende soorten dak coatings voor verschillende type daken. Zodat u geïnformeerd op zoek kan naar een coating die past bij uw wensen.


Voordelen en nadelen van dakpannen coating

Dakpannen coating heeft meer voordelen dan nadelen. Naast de vele voordelen die hieronder worden vernoemd, is vrijwel het enige nadeel van dakpannen coating dat er veel producten op de markt zijn van slechte kwaliteit. Vaak gaat een slechte kwaliteit dakpannen coating nog niet eens 5 jaar mee en kunnen problemen als lekkage zelfs erger maken. Dit is één van de grootste nadelen van coaten dakpannen. Win daarom altijd goed advies in van een betrouwbare partij voordat u het dak laat of gaat coaten! De voordelen van dakpannen coating zijn:

 • Goedkoper dan het dak opnieuw laten dekken;
 • Het dak wordt water- en vuilafstotend;
 • De coating voorkomt aanhechting van alg en mos;
 • Gecoate dakbedekking is beschermd tegen uv-stralen;
 • Dakpannen coating verduurzaamd de bestaande dakbedekking;
 • Het geeft het dak een decoratieve afwerking.

Verschillende type coatings voor elk soort dak

Het coatingtype dat u kiest voor een dakproject hangt af van het dakmateriaal en de hellingsgraad van het dak. Platte daken en hellende daken hebben niet dezelfde behandelingen nodig en daarom is het belangrijk dat u een coating kiest die geschikt is voor uw specifieke dak. Daarnaast stellen winderige, regenachtige, sneeuwgevoelige of zonnige omgevingen ook andere eisen en het is aan te raden hier rekening mee houden.

  1. Platte daken – Commerciële en industriële gebouwen, fabriekshallen en schuren
   Platte daken zijn het meest kostefficiënt omdat ze een klein oppervlak hebben en daarom ook minder materiaal nodig hebben. Het gevaar van platte daken is dat lekkages sneller voorkomen en dat er water stil kan blijven liggen op het dak. Het doel met de dakcoating is daarom ook om een waterdichte barrière te creëren. Een dakcoating op een plat dak wordt aangebracht over het bestaande membraan, meestal van asfalt of rubber.
   Een plat dak coaten: de beste coating voor een plat dak is een coating met sterk waterafstotende eigenschappen. Bijvoorbeeld bitumen/asfalt, rubber of een polyurea spray coating.
  2. Zadeldak en andere daken met hellingen – particuliere woningenkerkgebouwen, boerderijen, tehuizen etc.
   de meest bekende onder deze soort is het zadeldak. De hellingshoek van meer dan 15 graden zorgt ervoor dat dakspanen en betegeling nodig zijn. Water en sneeuw kan hierdoor gemakkelijk weglopen en er minder kans is op lekkages. Dakpannen geven het voordeel dat beschadigde gedeeltes van het dak gerepareerd of vervangen kunnen worden in plaats van het gehele dak. Bij het coaten van een dakpannen dak is het de bedoeling om de pannen zelf waterdicht te maken en UV-bescherming te bieden, waardoor de levensduur van de dakpannen wordt verlengd.
   Een dak met dakpannen coaten: vaak een een transparante of gekleurde twee-componenten coating, siliconen coating of een acryl dakverf.

Nanocoating.nl logo klein coatings.beBescherm met de beste nano coatings

Nanocoating.nl levert de beste nano coatings om uw spullen en oppervlakken jarenlang schoon en beschermd te houden. Al haar producten zijn milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar, vrij van PFAS, zodat u met een gerust hart kunt genieten van de wetenschap dat u helpt om onze aarde mooi en schoon te houden.

De klantenservice staat klaar om al uw vragen snel te beantwoorden, zodat u zo snel mogelijk aan de slag kunt met het beschermen van uw spullen. Levering is snel via PostNL naar België.

Kijk vandaag nog op Nanocoating.nl voor de beste nano coatings die er zijn.

Welke dakcoating is juist voor uw project

Vloeibare dakcoatings zorgen voor een naadloos en glad oppervlak. Ze harden uit tot een rubberachtig en waterdicht membraan, dat kan worden versterkt met additieven of secundaire materialen voor elasticiteit of beschermende eigenschappen. Vloeibare dakcoatings kunnen worden aangebracht op de meeste dakmaterialen, waaronder asfalt, beton, metaal, bitumen, vilt en meer, hoewel sommige mogelijk moeten worden voorbehandeld. Fabrikanten en dakdekkers hebben vaak hun eigen samenstelling van stoffen voor dakcoating. Om u een beeld te geven hebben wij enkele van de basis dakcoatings op een rij gezet:

Bitumineuze en gemodificeerde dakcoatings – vaak gebruikt als industriële dakcoating
Bitumineuze coatings zijn sterke, kleverige organische vloeistoffen die worden gebruikt voor het waterdicht maken van een dak. Deze coating staat ook wel bekend als asfalt of steenkool-teerpek en wordt meestal gebruikt als industriële dakcoating. Aluminiumpigmenten kunnen worden toegevoegd voor reflectiviteit en kan worden gemodificeerd met polymeren voor verbeterde fysieke eigenschappen.
Voordelen: kan veelzijdig worden toegepast op bijvoorbeeld asfalt, beton, asbest (voor inkapseling), cement- of metaalplaten en opgebouwd vilt. Met aluminiumpigmenten kan de coating UV en warmte van het dak afgeleiden. Indien de coating is gemodificeerd kan deze 10 tot 20 jaar meegaan voor de eerste onderhoudsbeurt.
Nadelen: heeft niet dezelfde flexibel vergeleken met andere coatings, tenzij de coating wordt samengesteld met extra additieven. De coating heeft warmte nodig om uit te harden.

Acrylcoatings op waterbasis: Dakcoating voor particuliere en industriële daken
Deze vloeibare dakcoating is de meest rendabele keuze als u op zoek bent naar een waterdichte dakcoating. De coating bestaat uit één component en wordt 5 tot 10 keer dikker aangebracht dan normale huis verf.  Titaandioxide (TiO2) wordt toegevoegd om de coating duurzamer en reflectief te maken. De witte kleur verlaagt de temperatuur van het dak, reflecteert het zonlicht en vermindert zo de temperatuur binnenshuis en de airconditioningkosten. Door de temperatuur en UV-straling te verlagen, beschermt TiO2 het dak ook tegen beschadiging, waardoor het langer meegaat. Een zinkoxide-additief (ZnO) kan ook de reflectiviteit verbeteren, evenals weerstand bieden aan meeldauw en algengroei.
Voordelen: Ze zijn sterk reflecterend, UV-bestendig, kostbesparend en gemakkelijk om mee te werken.
Nadelen: Acrylverf verliest de dikte door weerinvloeden, kan alleen worden aangebracht bij temperaturen boven de 10 °C en presteert meestal niet goed in wateroverlastende omstandigheden.

Polyurethaan, polyurea en polymere coatings – ook gebruikt als dakpannen coating
Deze coatings worden aangebracht op een dak als een koude vloeistof en vormen een elastomeer waterdicht membraam. De coatings zijn elastisch en rekken mee met bewegingen van de ondergrond bij temperatuurwisselingen. Koude vloeibare coatings harden snel uit, ook in de koude seizoenen. Deze coatings hebben een uitstekende hechting op verschillende ondergronden en zijn kosteffectief. Polyurea heeft in het bijzonder uitstekende fysieke eigenschappen en is bestand tegen permanente waterdraging.
Voordelen: zeer massief, hoge weerstand tegen temperaturen (-40 ° C tot 80 ° C), stretcht mee met de ondergrond, chemisch bestendig, UV-bestendig, bestand tegen belasting. Kan worden toegepast op dakpannen.
Nadelen: duurder dan acryl, verminderd zoals acrylcoating in dikte door weerinvloeden.

Siliconencoatings – milieuvriendelijke dakverf
Anorganische coatings gemaakt van vloeibare siliconen. Siliconencoatings kunnen uitzetten en samentrekken met de ondergrond, waardoor de coating wordt beschermd tijdens temperatuursveranderingen.
Voordelen: zeer UV-bestendig, ondoordringbaar, milieuvriendelijk, bestand tegen water en weersinvloeden.
Nadelen: de duurste coating optie en verliest reflectiviteit na verloop van tijd. Als het dak moet worden overschilderd, moet dit met siliconen worden gedaan of moet de vorige siliconencoating volledig worden verwijderd. Niet bestand tegen scheuren.

Als een van de doelen van uw dakcoating is om asbest inkapseling gaat,  biedt vloeibare dakcoating de makkelijkste methode. Pogingen om asbest te verwijderen kunnen asbestose veroorzaken, maar met een vloeibare coating kunt u het asbest afdichten zonder het te storen.


Zelf dakpannen coating aanbrengen

dakpannen-coating-aanbrengen

De afsluitende laag dakpannen coating wordt meestal aangebracht met een professionele spuitmachine

Tenzij u al enige ervaring heeft met dak coating aanbrengen, raden wij het af om dakpannen coating zelf aan te brengen. Niet alleen uit veiligheidsoverwegingen maar ook omdat het dak coaten een precieze klus betreft waarbij u professionele middelen nodig hebt. Om een goede hechting en een lange levensduur van de coating te garanderen, is het namelijk heel belangrijk dat er gewerkt wordt volgens een strikte procedure. Het allerbelangrijkste is daarbij dat het dak zorgvuldig en onder een juist gedoseerde hoge druk gereinigd wordt. In plaats van zelf dakpannen coaten, kunt u de klus dus beter uitbesteden aan een specialist!

Na de reiniging volgt een biocide behandeling om de laatste, in het materiaal genestelde, sporen van micro-organismen te verwijderen. Omdat de poreuze binnenlaag van de dakbedekking bloot ligt (met name bij gebakken en betonnen dakpannen) is het aanbrengen van een hechtende primer noodzakelijk. De uiteindelijk toplaag van de dakpannen coating wordt het beste met een spuitmachine aangebracht.

Dak coating en dakpannen coating prijzen

Wilt u toch zelf het dak coaten met dakpan coating? Dan zijn er verschillende producten verkrijgbaar. Bijvoorbeeld:

PRODUCT INHOUDPRIJS
RUST-OLEUM dakpan renovatiecoating DAC Hydro pro 20L€274,31
SUDWEST DAKPANNENVERF (roodbruin)15L€295,87
MATHYS PARAFIX roof primer (transparant)0,75L€11,80

Kosten van dakpannen reinigen en coaten

Gemiddeld ligt de prijs tussen de 30 tot 45 euro per m² voor het reinigen en coaten van een hellend dak met pannen . Dit is echter afhankelijk van het soort dak en het soort coating. Om u een indicatie te geven over de kosten als u het project uitbesteed aan een specialist hebben wij het volgende overzicht voor u samengesteld;

ServicePrijs per m2 (indicatie)
Dakpannen coaten€ 20,- en €40,- (afhankelijk van soort coating)
Dak reinigen€ 10,- en €30,-
Primer€ 5,- en €20,-
Reparaties of aanvullende behandelingen€ 15,- en €20,-
Totaalpakket (reinigen, behandelen, primen en coaten)€ 30,- en €50,-

Industriële dakcoating en commerciële dakcoating diensten in België

Dakpannen coating zorgt voor stabiliteit van het gebouw en is daarom van hoog belang. Het is dan ook niet verrassend dat er veel bedrijven zijn die dakcoating diensten aanbieden. Daarnaast worden coatings voor dakgoten ook aangeboden om het volledige dak en de bijbehorende delen te voorzien van de juiste bescherming. Dakcoating voor platte daken is echter een gecompliceerde applicatie, waarvoor de expertise en training van professionals vereist is. Als u meer informatie wilt of als u verbonden wilt worden met een van onze coatingpartners, neem dan contact met ons op!

BedrijfAdres
Jero CleaningKapellestraat 74, 2400 Mol, België
Stef Cleaning Services Postbus 7, 2320 Hoogstraten, België
Suerickx ResidentialToekomstlaan 6, 2200 Herentals, België

Nanocoating.nl logo klein coatings.beBescherm met de beste nano coatings

Nanocoating.nl levert de beste nano coatings om uw spullen en oppervlakken jarenlang schoon en beschermd te houden. Al haar producten zijn milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar, vrij van PFAS, zodat u met een gerust hart kunt genieten van de wetenschap dat u helpt om onze aarde mooi en schoon te houden.

De klantenservice staat klaar om al uw vragen snel te beantwoorden, zodat u zo snel mogelijk aan de slag kunt met het beschermen van uw spullen. Levering is snel via PostNL naar België.

Kijk vandaag nog op Nanocoating.nl voor de beste nano coatings die er zijn.

Heeft u vragen of wilt u meepraten over dakpannen coating?

Stel gerust uw vragen in onderstaand formulier en onze redactie zal u zo snel mogelijk van een relevant en behulpzaam antwoord voorzien.

4 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *