coating verwijderen
Nanocoating.nl

Coating verwijderen

Coating verwijderen: Er kunnen verschillende omstandigheden zijn waarbij het nodig is een bepaalde coating te verwijderen. Bijvoorbeeld als u een coating opnieuw wilt (laten) aanbrengen, omdat de huidige coating niet meer voldoet. Daarnaast kan een coating beschadigd zijn. Verder is het mogelijk dat u een andere coating wilt gebruiken.

Een coating kan verwijderd worden van onder andere metaal, beton en van hout. Ook kan een coating van objecten verwijderd worden. In dit artikel gaan we in op de meestvoorkomende opties om een coating te verwijderen. Vindt u geen antwoord op uw vraag? Neem dan contact met ons op voor meer informatie. Wij helpen u graag!


coating verwijderen


Coating verwijderen metaal | metaal stralen

Om een coating van metaal of staal te verwijderen kunt u ervoor kiezen om het metaal te stralen. Stralen met straalgrit maakt de metalen of stalen constructie een beetje ruw. Daarnaast haalt het resten van roest, olie of oude coatinglagen weg. U creëert dan een perfecte ondergrond om het metaal te coaten. Daarnaast is stralen goedkoper slijpen of polijsten. Als de oude coatinglaag is verwijderd, kunt u een nieuwe metaal coating aanbrengen.

Coating verwijderen beton

Om een coating van beton te verwijderen is het gebruik van kwalitatief materiaal geen overbodige luxe. Zonder een goede machine is het verwijderen van coatings erg lastig. U kunt machines en toebehoren huren bij een bedrijf in België. Deze machines maken het mogelijk om de klus op een professionele manier uit te voeren. Wilt u de coating niet zelf verwijderen? Dan kunt u een bedrijf inschakelen. Wij adviseren u graag over hoe u een coating van beton kunt verwijderen.

Diamantschuren | slijpen beton

U kunt een betonvloer, anhydrietvloer of zandcementvloer diamantschuren of slijpen om een coating te verwijderen. Er kunnen dan verschillende eindafwerkingen worden toegepast. Deze eindafwerkingen hebben allemaal hun eigen voordelen. Soms is het genoeg om slechts één fase te schuren. Maar voor een esthetische eindafwerking zijn meer stappen nodig om tot een hoog gepolijste superfloor van beton te komen.

Het schuren van betonvloeren gebeurt regelmatig als een voorbehandeling nadat deze net gestort is of als afwerking op alreeds bestaande vloeren van beton. Als u een bedrijf inschakelt dan voldoen de schuursystemen vaak aan de hoogste normen van innovatie. Het droogschuren met diamantschijven en professionele industriële afzuigsystemen behoort tot een standaard vaardigheid op het gebied van professioneel beton slijpen of schuren.

Opties voor nieuwe en bestaande betonvloeren zijn:  

 • Betonvloer afwerken en verwijderen van loslatende of verouderde coatings;
 • Nieuwe hechting voor een nieuwe epoxy of speciale coating; 
 • Lijmresten verwijderen en gelijmde vloerbedekking verwijderen van betonvloer; 
 • Verregende betonvloeren;
 • Oneffenheden en bulten in het beton slijpen of uitvlakken;
 • Bevroren vloeren van beton slijpen;
 • Slagen van een gevlinderd beton verwijderen;
 • Egaliseren van grof afgewerkte en beschadigde vloeren van beton.

coating verwijderen

Coating vloer verwijderen

Iedere betonvloer heeft een andere schuurbewerking nodig. Het verwijderen van oude coatings op betonvloeren voltstaat veelal met één schuurgang van een korrel 60, hierna is het beton direct geprepareerd voor een nieuw aan te brengen coating. Veelal is de vloer nog egaal van de vorige schuurfase.

Om een epoxy laag van beton te verwijderen zijn één tot twee schuurgangen nodig voor een optimaal resultaat. Na het schuren van de betonvloer is deze direct weer in gebruik te nemen. Daarnaast is het opnieuw aanbrengen van een epoxy coating direct mogelijk na het schuren van het beton.

Voor het egaliseren van een nieuwe of bestaande betonvloer, zijn één tot twee schuurgangen voldoende om de vloer te egaliseren. Daarna kan de vloer behandeld worden met een egaline naar keus. De ruwe betonvloer kan glad gemaakt of geëgaliseerd worden. In het geval van het polijsten van een betonnen vloer naar een superfloor zijn wel 5 tot 7 schuurfases nodig. Op die manier kan een hoogwaardige glans behaald worden.

Coating verwijderen hout

Om verf te verwijderen van hout, haalt u eerst het vuil en de losse verf weg met een borstel en verfkrabber. Verf die nog redelijk vastzit, maar waar al kleine blaasjes te zien zijn moet ook verwijderd worden. Dat kan snel met bijvoorbeeld een verfföhn. Ook kan de verf verwijderd worden met verfafbijtmiddel. Als de verf nog goed vastzit, kunt u beter alleen een verfkrabber en schuurpapier gebruiken. Afbranden en werken met afbijtmiddel brengt namelijk veel extra werk met zich mee!

 • Verf verwijderen met een verfföhn; Bij afbranden verwijdert u meestal in één keer de hele verflaag. Een elektrische föhn werkt veel gemakkelijker dan een brander en levert ook minder brandgevaar op. Verwarm de oude verflaag over een lengte van 10 cm.
 • Verflaag voorzichtig verwijderen; Krab de nog warme verflaag direct weg. Werk het oppervlak af tot het te behandelen deel kaal is. Zet de krabber steeds recht op het hout en zet niet te veel kracht. Elke beschadiging van het hout betekent extra werk: plamuren en schuren. Werk vooral bij profielen voorzichtig en gebruik het juiste type krabber. Het is niet eenvoudig om een beschadigd houtprofiel weer netjes te restaureren!
 • Afbijtmiddel gebruiken; Op sommige plaatsen is branden niet mogelijk. Dan is afbijtmiddel het enige alternatief. Breng het afbijtmiddel gelijkmatig aan met een kwast. Gebruik handschoenen en zet een veiligheidsbril op. Laat het 20 minuten inwerken.
 • Verf wegkrabben; Krab de opgeloste verf weg met de krabber. Herhaal de behandeling tot het hout kaal is. Maak het hout grondig schoon met een natte doek.

coating verwijderen

Epoxy coating verwijderen | Uitgeharde epoxyhars verwijderen

Epoxy gemorst? Per ongeluk te veel epoxy aangebracht? Of moet de epoxy laag simpelweg verwijdt worden? Wacht dan tot de epoxy laag volledig is uitgehard. Vervolgens kan de epoxy voorzichtig worden weggesneden. Meteen proberen de hars weg te wrijven na het aanbrengen zorgt vaak alleen maar voor een lelijk resultaat. Een andere optie is om de epoxy opnieuw te verhitten en deze daarna op hogere temperatuur weg te wrijven.

Naar gelang het soort epoxy, omgevingstemperatuur en de hoeveelheid die wordt gebruikt kan het korter of langer duren totdat het volledig is uitgehard. Maar het uitharden kan versneld worden door de epoxy licht te verwarmen. 18 graden is de ideale temperatuur om epoxy uit te laten harden. Blijft de epoxyhars zacht? Dan is de kans groot dat er een foutieve mengverhouding is gebruikt of dat de 2 componenten niet goed genoeg gemengd zijn.

Epoxy verwijderaarcoating verwijderen

Expoxy verwijderen (epoxyhars verwijderen) kan door middel van de Epoxy verwijderaar, een product op basis van hoog werkzame oplosmiddelen. Dit product is vrij van zuren, logen en CKW’s. Het kan gebruikt worden om voegmortelresten op epoxybasis te verwijderen. Daarnaast kan het resten van hars, verschillende lagen van verzegelingen en lijmresten verwijderen. Verder is het geschikt voor het schoonmaken van minerale ondergronden die ongevoelig zijn voor oplosmiddelen.

Het product heeft de volgende eigenschappen:

 • Zeer goed oplos- en zwelvermogen voor epoxyhars- en kunstharsfilm;
 • Vloeibare, licht gelachtige consistentie; daardoor ook zeer goed bruikbaar voor verticale toepassingen;
 • Gemakkelijk te verwijderen met waterstraal en borstel.

Epoxy verwijderaar is een reinigingsmiddel voor het verwijderen van epoxyharssluier of resten van epoxyhars-voegmortel uit natuur- en kunststeen zoals graniet, kwartsiet, kalksteen, betonwerksteen, klinkers en keramiek. U kunt de epoxy bijvoorbeeld verwijderen met het in België verkrijgbare SIKA epoxy remover of met Akemi Epoxy verwijderaar (1 liter | 32,20 euro).

Antifouling coating verwijderen van een boot

Elk vaartuig heeft een antifouling coating nodig. Soms is het nodig om de oude laag antifouling te verwijderen. Een zachte antifouling kan over een harde coating aangebracht worden. Maar het tegenovergestelde is niet mogelijk. U moet de oude laag dan eerst verwijderen. Als er meerdere lagen zijn aangebracht kan het ook nodig zijn om de antifouling te verwijderen. Verder kunt u de antifouling coating vewijderen als u kiest voor een meer milieuvriendelijke optie.

Een antifouling coating verwijderen gebeurt bij een zachte coating en bij een polyester boot automatisch. Daarnaast kan de coating met een hogedrukspuit worden verwijderd. Als de boot nat is, kan de laag met een hogedrukspuit of schuurspons gemakkelijk verwijderd worden. Bij een harde antifouling door slijpen of stralen de coating verwijderd worden. Antifouling verwijderen kost veel tijd. Daarom kunt u de klus ook door een specialist in België laten doen.

Coating verwijderen schip

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *