man bezig met antifouling verwijderen

Antifouling verwijderen voor een nieuwe laag

Een vaartuig, groot of klein, kan eigenlijk niet zonder antifouling coating. In bepaalde gevallen moet u de antifouling verwijderen voordat er een nieuwe laag op kan. Een zachte antifouling coating kan wel over een harde antifouling coating. Andersom is dit niet het geval. Dan is het nodig om de oude laag te verwijderen. Bij een te dikke laag coating, moet u de antifouling ook eerst verwijderen. Dat gebeurt wanneer er meerdere lagen over elkaar zijn aangebracht. Daarnaast kunt u de antifouling ook verwijderen als u besluit over te stappen op een meer milieuvriendelijke coating.

In dit artikel zullen wij de verschillende methodes voor het verwijderen van een antifouling laag voor u verduidelijken. Mocht u opzoek zijn naar een specialist voor uw project of een product voor uw project, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Polyester boot ontdoen van antifouling verf

Bij een zachte (zelfslijpende, polijstende) antifouling zorgt het varen vanzelf voor het verwijderen van de coating. Dit is ook zo bij een polyester boot. Verder kunt u ook een hogedrukspuit gebruiken om de antifouling te verwijderen. Doe dit het liefst vlak nadat de boot uit het water is gekomen. Als de boot of het schip nog nat is, dan is de laag antifouling met een hogedrukspuit of schuurspons makkelijker te verwijderen. Een harde antifouling coating dient verwijderd te worden door te slijpen of te stralen. Aangezien het verwijderen van een antifouling laag veel tijd in beslag kan nemen, kunt u altijd besluiten om dit project uit te besteden aan een expert.

Eenvoudig verwijderen met antifouling remover

Besluit u om zelf de antifouling laag te verwijderen, dan raden wij u aan om een speciale antifouling remover te gebruiken. Hierdoor zal de klus iets gemakkelijker te klaren zijn. Zowel experts als consument dienen bepaalde instructies te volgen om het project veilig uit te voeren. De volgende instructies zijn belangrijk als u een antifouling laag gaat verwijderen:

antifouling-verwijderen-boten-schepen

Zachte antifouling lagen kunnen verwijderd worden met het gebruik van een hoge druk spuit

Instructie voor het verwijderen van antifouling met speciale remover:

 • gebruik een zeil/ plastic om de omgeving te beschermen;
 • draag kleding ter bescherming (handschoenen/ speciale bril);
 • roer de remover door;
 • breng met een kwast of roller de pasta aan;
 • laat dit inwerken (afhankelijk van de coating tusen de 30 min – 4 uur);
 • verwijder de coating met een plamuurmes of krabber;
 • na lang inwerken kunnen grote delen coating in een keer verwijderd worden;
 • voer het afval af via de lokaal geldende regels.

Prijzen & antifouling remover producten

Er bestaat een speciale antifouling remover om antifouling te verwijderen. Hieronder staat een aantal opties:

Starbrite antifouling remover | 1 liter | €32,95
International Interstrip AF | 1 liter |  €37,-
Epifanes verfafbijt | 1 liter | €23,95


Starbrite antifouling remover

Star Brite Antifouling Remover is een pH-neutraal afbijtmiddel voor het eenvoudig verwijderen van oude lagen antifouling. Het middel bevat geen zuren, logen, gevaarlijke stoffen (zoals NMP, Methyleenchloride, DMSO), paraffine of conserveringsmiddelen. Het product blijft, behalve tijdens zeer intensief zonlicht en harde wind, gedurende een aantal uren vochtig. Het droogt niet snel uit en kan tevens gebruikt worden bij een temperatuur beneden nul graden Celsius. De antifouling remover beschadigt de gelcoat niet.

 1. voorbereiding: dek de grond af met een zeil of plastic. Draag geschikte beschermkleding, rubberen handschoenen en een veiligheidsbril. Niet eten, drinken, of roken tijdens gebruik.
 2. gebruiksaanwijzing: blik goed doorroeren. Eerst de pasta met een kwast of verfroller met natuurlijke haren opbrengen en gedurende 20 minuten laten inweken. Daarna met een verfkrabber of plamuurmes de oude verflaag verwijderen. Bij langdurig inweken kunnen na enkele uren diverse verflagen ineens worden verwijderd. Na het afbijten afval afvoeren volgens de lokaal geldende richtlijnen.
 3. reiniging: reinig gereedschap met (warm) water. Waarschuwing: Buiten bereik van kinderen bewaren.

Zelf antifouling verwijderen

Antifouling verwijderen kan een tijdrovende klus zijn. U ziet in onderstaand filmpje van Starbrite hoe dit in zijn werk gaat:


Antifouling verf verwijderen met thinner of afbijt

Er zijn verschillende soorten afbijt producten voor antifouling beschikbaar. Een thinner is bijvoorbeeld geschikt voor het verdunnen van antifouling, onderwater verven en andere speciale verven. Indien een thinner wordt gebruikt als oppervlak-reiniger, dan moet de doek regelmatig vervangen worden om verplaatsing van de residuen te voorkomen.

Tips voor het gebruiken van thinner: 

 • laat het product niet in afvoer­ of waterleiding lopen;
 • afval en lege verpakkingen volgens de lokale milieu verordening afvoeren;
 • het is beter verfrestanten voor het afvoeren uit te laten harden;
 • overtollige thinner mag niet bij het normale huisvuil weggegooid worden;
 • alle overtollige materialen en lege containers dienen te worden vernietigd in overeenstemming met de daarop van toepassing zijnde regionale bepalingen/wetgeving.

Er zijn verschillende soorten thinners. Onder andere van International (Thinner No.3, Thinner No.7, Thinner No.9, Thinner No.1), Jotun (Thinner 17), Sigma Thinner, Lalizas Antifouling Thinner.


Coating verwijderen met een speciale antifouling krabber of schraper

Voor het verwijderen van antifouling is veel gereedschap op de markt, er zijn bijvoorbeeld krabbers en schrapers met verschillende eigenschappen. Met een antifouling krabber kunt u op een schone en stofvrije manier antifouling, verf en vernis verwijderen, zonder risico voor uw gezondheid. Bijvoorbeeld met de Gelplane ProScaper. Alles wat u met dit gereedschap hoeft te doen is de stofzuiger aansluiten op het holle handvat van de krabber. De uitgekiende zuigmond, die direct onder het mes zit, zorgt ervoor dat alle stof en verf deeltjes onmiddellijk worden afgezogen voordat ze in de lucht terecht kunnen komen. Is voorzien van een hardmetalen mes met 2 snijkanten en is tevens voorzien van een universele slang aansluiting. De Gelplane ProScraper kost €38,-. U gebruikt de krabber speciaal voor het verwijderen van hardnekkige antifouling, bootlak, primers en epoxyverf van uw boot.


Antifouling verwijderen uitbesteden

Het schuren en afhalen van de oude coatinglaag plus het ontvetten en schoonmaken van het onderwaterschip kan een tijdrovende aangelegenheid zijn. Als u dit liever wilt uitbesteden, kunt u rekenen op een uurtarief van ongeveer €60,-, wel is dit vaak in combinatie met het aanbrengen van een nieuwe laag antifouling. Hiervan is het voordeel uiteraard tijdswinst, maar ook deskundig advies over de beste coating en onderhoud voor uw boot. Een specifieke offerte inclusief het aanbrengen van antifouling kunt u bij ons opvragen. Wij helpen u graag!


Wilt u een offerte op maat ontvangen? Wij helpen u verder!

Graag brengen wij u vrijblijvend in contact met een ervaren specialist. Zoekt u een coating, verf, product of dienst? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *