Nanocoating.nl

Metaal coating

Metaal coating

Bescherm metaal tegen weersinvloeden en corrosie met metaal coating

Zowel privé als professioneel is men gebaat bij een goede metaal coating. Metaalcoating wordt in de volksmond ook wel metal coating of metaallak genoemd. Ten eerste beschermt het metaal tegen weersinvloeden en corrosie. Daarnaast zorgt het ervoor dat het materiaal langer meegaat. Bovendien zijn er zelfs speciale coatings die een metaal- of staalconstructie beschermen tegen instorting door brand of slipgevaar.

Metaal is een veelgebruikt materiaal in de luchtvaart-, auto-, scheepvaart- en elektronische industrie. Ook wordt het veel gebruikt voor de constructie van gebouwen. Metaal is hard en glanzend. Daarnaast heeft metaal elektrisch- en thermisch geleidende voordelen. Als resultaat van het aanbrengen van een metaalcoating wordt materiaal beschermt tegen weersomstandigheden en gevaren. Er zijn veel verschillende soorten metalen en legeringen. Deze metalen hebben allemaal verschillende eigenschappen. Daarom bestaan er ook verschillende soorten metaalcoating.

IJzer is een metaal. Daarnaast zijn ook koper, tin en zilver metalen. Staal is dan weer ijzer waaraan koolstof is toegevoegd. Net als andere metalen kan ook staal gecoat worden.


Manieren van metaal coating:

 1. Metaal stralen:

  Het stralen met straalgrit zorgt ervoor dat de metalen of stalen constructie een beetje ruw wordt. Daarnaast haalt het resten van roest, olie of oude coatinglagen weg. Als resultaat daarvan is er een perfecte ondergrond om het metaal te coaten. Ook is dit goedkoper dan slijpen of polijsten.

 2. Metaal metalliseren of verzinken:

  Na het stralen kan het metaal gemetalliseerd worden door er een laagje zink of zink-aluminium op aan te brengen. Bovendien is dit de ideale oppervlaktebehandeling als u de ondergrond daarna wilt (laten) poederlakken of natlakken. Dit zorgt namelijk voor extra bescherming en vermindert onderhoud. Metalliseren kan gedaan worden met een metalliseerpistool of met een metalspray.

 3. Metaal coaten, schilderen of natlakken:

  Metaal coaten kan ook middels schilderen of natlakken. Zoals bijvoorbeeld schilderen met hittebestendige verf of antislip verf.

 4. Metaal poederlakken:

  In de fabriek kan ook van tevoren al een poederlak worden aangebracht. Dit is een elektrostatisch proces waarbij positief geladen (kleur) poeder op het metaal wordt verstoven. Daarna gaat het object de oven in om uit te harden. Poederlakken in een lakkerij is een milieuvriendelijk proces. De prijs van poederlakken is afhankelijk van hoe groot het object is en of er binnenkwaliteit (epoxy coating) of buitenkwaliteit (polyester) nodig is.


Verschillende metaal coatings

Corrosie is dé vijand van metalen oppervlakken, het zorgt ervoor dat het materiaal verzwakt en geeft het een ander uiterlijk. Metaal coatings worden vaak gebruikt om corrosie tegen te gaan op ijzerhoudende metalen. Sommige coatings kunnen ook zorgen voor een verbeterd uiterlijk van het oppervlak. Daarnaast bestaat er ook nog een metaal coating die functionele producten bevat en het substraat voorziet van eigenschappen die het anders niet zou hebben. Functionele coatings voor metaal zijn bijvoorbeeld hoge temperaturen, geleidende of brandwerende verven.

tank-beschermende-coating

Metaal coating wordt bij veel industriële constructies gebruikt voor bescherming en duurzaamheid

Metaal coatings kunnen worden opgesplitst in drie verschillende groepen:

Deze coatings zijn veel voorkomend in industrieën met:

 • metaal- en staal constructies
 • pijpen en industriële ontwerpen
 • watertanks
 • offshore olie en gas

Metaal coating bedrijven in België

Er zijn verschillende lakkerijen in België waar u uit kunt kiezen. Wij adviseren u om u niet alleen door de prijs van metaal coating te laten motiveren om voor een lakkerij te kiezen. Bijvoorbeeld in België kunt u letten op bedrijven met het Qualisteelcoat certificaat. Dat is een Europees kwaliteitslabel voor het beschermen van staal en geeft kwaliteitsborging. Ook kunt u kijken naar de aanwezigheid van milieucertificaten zoals het ISO 14001-certificaat en een milieubeleid.

Hieronder een aantal bekende Belgische metaal coatingspecialisten:

Metalcoating N.V. te Beringen
Lochtemanweg 23
3580 Beringen

Metalix te Lummen
Industrieterrein Zolder-Lummen 1017
B-3560 Lummen

Duroc N.V. te Antwerpen
Moerelei 149
B-2610 Antwerpen (Wilrijk)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *