zwembad coating
Nanocoating.nl

Zwembad waterdicht en hygiënisch maken met zwembad coating

Alleen in Vlaanderen zijn er al meer dan 150 openbare zwembaden, daarnaast zijn er nog honderden privé zwembaden. Door deze hoeveelheid zwembaden is zwembad coating zeer belangrijk voor zowel bedrijven als particulieren.

Zwembad coating zorgt ervoor dat het zwembad waterdicht is en dat er weinig bacteriën en micro-organismen kunnen hechten aan de vloer en wanden. Door deze gladde afwerking kan eventuele vervuiling makkelijk weggespoeld worden. Daarnaast hebben vele zwembad coatings anti slip eigenschappen. Waardoor de hoeveelheid ongelukken, zoals vallen en uitglijden, worden verminderd. Een andere reden voor het aanbrengen van een coating is dat het het zwembad een mooie uitstraling geeft.

De voordelen van een zwembadcoating zijn:

  • Het is naadloos; scheuren, naden of scherpe randen worden opgevuld
  • De coating is waterdicht; doordat het zwembad waterdicht wordt gemaakt met de coating is er aanzienlijk minder kans op lekkages
  • Het is in verschillende kleuren verkrijgbaar; geeft uw zwembad een decoratieve afwerking
  • Het is hygiënisch; uw zwembad schoonhouden wordt een makkelijke taak en bacteriën hebben geen kans om zich te hechten

Kies de juiste zwembad coating voor uw project

Wij raden uw aan om een zwembad coating uit te kiezen die specifiek voor het soort materiaal van uw zwembad is gemaakt. Niet elke zwembad coating kan namelijk aangebracht worden op elk soort ondergrond. Het aanbrengen van een ongeschikte coating kan zorgen voor blaasvorming en onnodige reparatie kosten in de toekomst. Daarnaast is het belangrijk om vooraf te bedenken of u de ondergrond wilt bedekken of juist zichtbaar wilt laten.

Betegeld zwembad

zwembad-coating-hygiëne-waterdicht

Een zwembad coating voor betegelde zwembaden maakt het zwembad waterdicht en zeer hygiënisch

Geschikte coating: Primer + Epoxy coating (binnenzwembaden), Polyurea hotspray of chloorrubber zwembadverf (particuliere baden)
Voor betegelde zwembaden is er keuze uit een breed assortiment aan coatings. Bijna alle 2 componenten coatings zijn geschikt om over tegels aan te brengen, zolang er maar een goede primer wordt gebruikt. Het is belangrijk om van te voren te bedenken of u wilt dat de tegels zichtbaar blijven of volledig worden bedekt door de coating. Epoxy kunt u transparant aanbrengen, polyurea en chloorrubber niet. Epoxy kunt u ook dekkend aanbrengen, echter zijn er dan wel meerdere lagen nodig als u wenst dat de structuur van de tegels volledig verdwijnt. Het voordeel van epoxy is dat u meteen ook de belijningen in het zwembad kunt meenemen. Chloorrubber is de goedkoopste optie, echter komt deze in een beperkt aantal kleuren en is niet geschikt voor commerciële baden.

Betonnen zwembad

Geschikte coating: Primer + Polyurethaan coating (commerciële zwembaden) of chloorrubber zwembadverf (particuliere baden)
Nieuwe betonnen zwembaden “bewegen” vaak nog minimaal, hierdoor kunnen scheuren ontstaan. Om deze reden is epoxy minder geschikt. Polyurethaan is zeer elastisch en scheurt minder snel.  Chloorrubber systemen zorgen voor een volledig waterdicht zwembad en bedekking van de ondergrond. Het is chloorwater bestendig en geen voedingsbodem voor algen (groene aanslag). Het nadeel van chloorrubber is dat deze minder goed kan tegen vetten en oliën (en dus zonnebrandmiddelen) daarom is deze optie minder geschikt voor commerciële zwembaden. Meer weten over zwembad coating voor uw betonnen zwembad? Lees dan ons artikel over hoe u een betonnen zwembad waterdicht kunt maken.

Polyester zwembad

Geschikte coating: 1 component coating (particuliere baden), epoxy coating en polyurea coating
Epoxy coating hecht goed op polyester en is uitermate goed bestand tegen chemicaliën (chloor en reinigingsmiddelen) en zonnebrandmiddel. Nadeel is dat het aanbrengen van epoxy vrij lang duurt. In de tussentijd kunt u het zwembad niet gebruiken. Polyurea coating wordt aangebracht met hoge druk spuitapparatuur en droogt veel sneller. Voor kleine polyester zwembaden of lokale reparaties zijn er ook 1 component coatings beschikbaar.

RVS of aluminium zwembad

Geschikte coating: Roestwerende acrylaat polyurethaan
Voor RVS en aluminium baden is het belangrijk om te kiezen voor een coating met een roestwerend effect of een roestwerende primer. Laat u hierbij altijd informeren door een specialist om hechtingsproblemen of roestvorming in de toekomst te voorkomen.


Veiligheidseisen zwembaden in België

In België is er een wet- en regelgeving op het gebied van zwembaden. Het is belangrijk dat de zwembadinfrastructuur veilig en hygiënisch is en dat de kwaliteit van het zwembadwater voortdurend wordt bewaakt. Bijvoorbeeld in Vlaanderen moeten alle publiek toegankelijke zwembaden, ook die in privé-eigendom, voldoen aan de Vlaamse milieuwetgeving (Vlarem II).

Voor elk type zwembad zijn er andere regels. Zo zijn er aparte regels voor overdekte baden, openluchtbaden, hot whirlpools en therapiebaden. Er gelden eisen voor de omkleed-cabines, de zwembadbodem moet anti slip zijn tot een diepte van 1,35 m en de wanden en vloeren mogen niet glad zijn.

De bovengrens van de watertemperatuur is overdekte baden en openluchtbaden < 32 °C. Daarentegen is dit voor whirlpools < 36 °C. De bovengrens voor vrij beschikbaar chloor in het water is verschillend voor overdekte baden (1,5 mg/l) en openluchtbaden (3 mg/l). De zwembaden moeten maandelijks stalen laten nemen door een erkend labo. Ook zijn ze verplicht om dagelijks hun waterkwaliteit zelf te controleren. In ieder geval twee keer per jaar wordt een onaangekondigde controle uitgevoerd door het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

Europese normen voor openbare zwembaden

Op Europees vlak zijn er ook normen voor zwembaden. Deze normen geven invulling aan de veiligheids- en kwaliteitseisen in regelgeving. Deze eisen zijn bestemd voor de fabrikanten en exploitanten van openbare zwembaden:

  • De normen NBN EN 15288-1+A1 en NBN EN 15288-2 bevatten veiligheidseisen voor het ontwerp en de exploitatie van zwembaden. Deze normen gelden voor de zogenaamde ‘geclassificeerde’ zwembaden van type 1 en 2. Type 1 zwembaden zijn gemeentelijke zwembaden, recreatiezwembaden, aquaparks, waar het zwemmen de hoofdactiviteit is. Type 2 betreft accommodaties waar het zwemmen als bijkomende service wordt aangeboden, zoals zwembaden in hotels, op campings en therapiebaden;
  • De norm NBN EN 13451 voor zwembaduitrusting (11 delen). Deze norm bevat veiligheidseisen en testmethoden voor ladders, startblokken, duikplanken, beweegbare zwembadbodems en andere uitrusting in zwembaden.

Ten slotte is er ook een reeks normen voor chemicaliën gebruikt voor het behandelen van zwembadwater (NBN EN 15363, NBN EN 15513, NBN EN 15514 enz.). Al deze normen vind je terug in de NBN-catalogus.


Het voorkomen van ongelukken bij het zwembad

De ruimte om het zwembad heen zorgt vaak voor ongelukken, mensen glijden bijvoorbeeld vaak uit. Daarom is het ook belangrijk om hieraan te denken bij het aanleggen van een zwembad. Bijvoorbeeld vloeren, doucheruimtes, kleedkamers, doorloopruimtes en wachtruimtes/trappen rondom waterattracties kunnen erg glad zijn. Een systeem welke geen afbreuk doet aan het loopcomfort, maar wel uitglijden effectief voorkomt heeft vaak de voorkeur. Zwembadcoating specialist Sijtsma Noord maakt bijvoorbeeld gebruik van een NEN-norm gecertificeerd antislip coating. Deze coating maakt gebruik van een speciale techniek waarbij toppen en dalen worden gecreëerd die het water effectief afvoeren. Dit zorgt voor het gewenste effect zonder dat de ondervloer naar aanvoelt.

Zwembad coating toepasbaar op risicovolle ruimtes

Een sauna, wellness, privézwembad of zwembad bij een bungalow kan ook gebaat zijn bij een waterdichte coating. De ruimtes in de zwembaden heen kunnen ook profiteren van deze coatings. Door het gebruik van de coating kunnen zowel zwemmers als bezoekers, van bijvoorbeeld een sauna, veilig genieten van het zwembad en de andere ruimtes. Om een voorbeeld te geven waar zwembad coating op toegepast kan worden;

inloopdouche-badkamer-anti-slip-zwembad-coating

Een zwembad coating is ook toepasbaar in bijvoorbeeld inloopdouches, om ongelukken te voorkomen en de hygiëne te bevorderen

    • De omkleed-cabines van het zwembad;
    • Coating rondom waterattracties;
    • De ruimtes bij een sauna;
    • De doucheruimtes van een sportschool;
    • Een inloopdouche;
    • Bij een sauna, stoombad, kleedkamers of doucheruimtes in een sportschool;
    • Een bungalowpark of campings met zwem- en/of wellness-faciliteiten.

Zwembad coating aanbrengen in België

In bepaalde gevallen is het mogelijk om de coating zelf aan te brengen. Dit is wel afhankelijk van de ondergrond. Bepaalde vloeren en wanden in het zwembad kunnen poreus worden. In dat geval is het verstandig om informatie in te winnen bij een specialist over een speciale hechting primer of over zandstralen. Bij een betegeld zwembad kan het nodig zijn om eerst de tegels te verwijderen. Daarna kan de ondergrond weer glad en vlak gemaakt worden. Dit gebeurt meestal met watervaste cementmortels. Daarna wordt een transparante coatinglaag, of een coating in kleur, aangebracht.

Voor een openbare of commerciële ruimte is het verstandig om een specialist in te schakelen. U heeft dan namelijk te maken met de wet- en regelgeving. Is de ondergrond in goede staat en gaat het niet om een commercieel zwembad? Dan kunt u de zwembadcoating zelf aanbrengen in vier lagen. U doet dit op de volgende manier:

  1. Gebruik een impregneermiddel, zodat de coating kan hechten;
  2. Laag twee is een epoxy-coating (twee componenten) in de gewenste kleur;
  3. De derde laag is polyurethaan (PU) coating (hoogglans of mat);
  4. De laatste laag is nogmaals de PU coating als sealer.

Prijzen zwembad coating gebaseerd op 5 factoren

Bij het opvragen van offertes bij zwembad coating specialisten, wordt er vaak rekening gehouden met de volgende 5 factoren;

  1. Voorbereiding: Indien er veel reparatie werkzaamheden, reiniging of bijvoorbeeld een primer nodig is voor uw zwembad zullen de kosten hoger zijn.
  2. Applicatie methode: De vorm van uw zwembad en de gekozen coating hebben hun eigen applicatie methode. Sommige coatings kunnen uitstekend aangebracht worden met een roller of een kwast, anderen dienen aangebracht te worden met speciaal apparatuur. Ook het aantal benodigde lagen speelt mee in de prijsberekening.
  3. Decoratieve afwerking: Speciale wensen voor de afwerking van uw zwembad, zoals een speciale kleur of een lichtgevende coating, zorgen voor een hogere prijs. Er is veel mogelijk op het gebied van zwembad coating. Voor wedstrijdbaden kan er bijvoorbeeld gedacht worden aan officiële belijning.
  4. Uitkomsten van inspectie: Voordat de coating wordt aangebracht, neemt er vaak een inspectie plaats. Indien er bijvoorbeeld vocht in de ondergrond zit, of scheuren dan kan dit een behoorlijke invloed hebben op de prijs. Hoe minder valkuilen en obstakels er zijn, hoe lager de prijsberekening vaak is.
  5. Eventuele extra opties: In de meeste gevallen wordt de coating niet alleen aangebracht op de ondergrond van het zwembad maar ook rondom het zwembad. Bijvoorbeeld de zwembadranden of doucheruimtes. Hier kunt u tegen een meerprijs bijvoorbeeld kiezen voor een antislip afwerking.

Zwembad coating specialisten in België

Heeft u interesse in Zwembad coating? Dan kunt u ervoor kiezen om de coating zelf aan te brengen (particuliere baden) of de klus uit te besteden aan een ervaren specialist. Sijtsma Noord is in een gecertificeerde specialist in zwembad coating die zowel opdrachten in België als Nederland uitvoert. Zij werken met diverse coatingsystemen en kunnen een inschatting maken welke coating het beste bij uw situatie past. Dit is afhankelijk van de ondergrond, plaats van het zwembad en mate van gebruik. U kunt contact opnemen met een van de onderstaande bedrijven, of een aanvraag naar ons sturen. Wij helpen u, geheel kosteloos, met het vinden van een geschikte zwembad specialist in België.

BEDRIJFADRES
Sijtsma NoordLjouwertertrekwei 30, 9035 ED Dronrijp, NL
B&K ZwembadenOnderwijslaan 85, 3590 Diepenbeek, België
Aqua LibreAmbachtenlaan 15, 9080 Lochtristi, België

 

5 antwoorden
  1. Peter
    Peter zegt:

    Beste
    Graag prijs voor het coaten van een zwembad.
    Afmetingen 7000x3000x1500
    Dit met een gemetste trap, rechthoekig.
    Het is een buitenzwembad

    Mvg

    Peter

    Beantwoorden
  2. Johan Stevens
    Johan Stevens zegt:

    Beste,

    graag de prijs om een betonnen zwembad te verven. dus waarschijnlijk,met primer en eindlaag? het beton is een beetje ruw en dus zal waarschijnlijk een epoxy of rubbercoating nodig zijn? het zwembad is ongeveer 25 m2.

    mvg,

    Johan

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *