betonnen-zwembad-blauwe-polyurthaan-coating
Nanocoating.nl

Het waterdicht maken van een zwembad

Om langdurig plezier te hebben van uw zwembad en om onnodige lekkages en reparatie kosten te vermijden is een zwembad coating essentieel. De coating zorgt voor een waterdichte afwerking van het zwembad en kan in vele kleuren aangebracht worden. Daarnaast kan een coating ervoor zorgen dat uw zwembad aan de hygiëne en veiligheidseisen voldoet van de Belgische en de Europese wetgeving. Het materiaal waarvan het zwembad is gemaakt, speelt een grote rol in het uitkiezen van een coating.  In dit artikel zullen wij behandelen hoe u uw betonnen zwembad waterdicht kunt maken en worden de meest belangrijke aspecten voor u op een rij gezet.

Aangezien zowel het aanleggen als het afwerken van een zwembad een gecompliceerd project is, raden wij u aan om het project uit te besteden aan een bedrijf die hierin gespecialiseerd is. U kunt altijd bij ons terecht voor professioneel advies en wij assisteren u graag met het vinden van de juiste expert voor uw project.

Voorbereidingen om een betonnen zwembad waterdicht te maken

Indien u een betonnen zwembad heeft, moet deze minimaal 4 weken voordat de coating wordt aangebracht zijn aangelegd. In de meeste gevallen kunt u het zwembad weer gebruiken als de coating tussen de 3 en 5 dagen goed is gedroogd. De volgende stappen worden in het algemeen bij elke applicatie van waterdichte coating uitgevoerd door de expert. Deze stappen kunnen variëren per bedrijf aangezien niet elk bedrijf exact dezelfde coating gebruikt.

 1. Het zwembad wordt met een zandblazer of een hoge waterdruk machine behandeld om losse stukjes en viezigheid te verwijderen.
 2. Eventuele gaten en kieren worden gevuld voordat de coating wordt aangebracht.
 3. Het zwembad wordt afgespoeld met schoon water.
 4. Hierna wordt het zwembad leeggepompt.
Zwembad-blauw-waterdicht-waterdragend

Vloeibare liner is de meest geschikte optie om uw betonnen zwembad waterdicht te maken.

Betonnen zwembad waterdicht maken met vloeibare liner

In de meeste gevallen wordt er bij het waterdicht maken van een betonnen zwembad gebruik gemaakt van zwembadfolie, ook wel PVC liner genoemd. Aangezien een betonnen zwembad in veel speciale vormen kan worden aangelegd, kan het zijn dat uw zwembad niet geschikt is voor zwembadfolie. Hier komt de vloeibare liner goed van pas. Deze zwembad coating van polyurethaan is geschikt voor de betonnen ondergrond en kan worden aangebracht met een roller. Door meerdere lagen aan te brengen creëert de zwembad coating een membraan dat waterdicht en zeer elastisch is. Doordat de opgedroogde coating elastisch is zullen er minder snel scheuren ontstaan in de ondergrond.

Polyurethaan coating producten voor uw betonnen zwembad

Het aantal verkrijgbare producten om uw zwembad te voorzien van een waterdragende laag zijn te veel om op te noemen. Wij hebben voor u in de onderstaande tabel een selectie gemaakt om u een beeld te geven van de beschikbare producten. De genoemde prijzen kunnen verschillen op basis van producteigenschappen en per leverancier. Polyurethaan coating voor uw zwembad dient in meerdere lagen te worden aangebracht. Wij adviseren u dus ook om hier rekening mee te houden met uw berekening voor de hoeveelheid coating die u nodig heeft.

ProductBeschikbare kleurenVerbruik per m2Prijs
Impermax Vloeibare LinerGrijs, azuurgroen, zwart & blauw 2 kg per m2€265,- (25 kg)
Rayston Paintchlore Transparant2 kg per m2€529,- (20 kg)
Sikagard Poolcoat Wit, adriablauw, zwart & blauw 150 gram per m2 €228,-(10 liter)
Decochip PU Zwembad coating (antislip)In 18 RAL kleuren beschikbaar250 gram per m2€339,- (10 liter)
Rust-oleum Rust-O-Thane Polyuretaan 9600In 18 RAL kleuren beschikbaar0,75 liter per m2€233,- (5 liter)

Een expert inschakelen om uw betonnen zwembad waterdicht te maken

Tijdens het bouwen van een zwembad moet de bassin zelf vanaf de fundering al waterdicht te zijn. Om ervoor te zorgen dat de afwerking van uw zwembad mooi glad en waterdicht is kunt u de basis fundering laten bezetten met cement. Bij het correct aanbrengen van de bezetting, de primer en de meerdere lagen vloeibare liner zult u in de toekomst kosten besparen voor reparatiewerkzaamheden en onderhoud. Daarom adviseren wij u dan ook om de afwerking al dan niet het volledige project door een expert te laten uitvoeren. U contact opnemen met een van de onderstaande specialisten of contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag met het vinden van een specialist voor uw project.

BEDRIJFADRES
Sijtsma NoordLjouwertertrekwei 30, 9035 ED Dronrijp, NL
Aqua LibreAmbachtenlaan 15, 9080 Lochtristi, België
B&K ZwembadenOnderwijslaan 85, 3590 Diepenbeek, België
BB PoolsKruisvindingsstraat 51, 3700 Tongeren, België
Zwembaden OomsMolenerf 28, 2560 Nijlen, België
3 antwoorden
 1. vanclooster
  vanclooster zegt:

  beste,
  wij hebben een zwembad sinds 20 jaar. De blauwe pvc-liner is nog perfect waterdicht maar verkleurd. Is het mogelijk om daar een poly-urethaancoating op aan te brengen?

  alvast bedankt!

  Beantwoorden
 2. Marloes
  Marloes zegt:

  Ik zou graag willen weten welke vloeibare liner ik het beste kan gebruiken voor mijn zwembad. We gaan een betonnen zwembad aanleggen die gepleisterd is. Welke liner is hier het beste geschikt voor.
  Ql vast vriendelijk bedankt

  Beantwoorden
 3. matthyas
  matthyas zegt:

  beste
  is het ook mogenlijk om er een gemeste water put van +- 37 m3 mee te bezetten zodat we deze weer kunnen gebruiken om water in op te slaan nu zit er wel water in maar de stenen zuigen redelijk veel water op en zijn niet echt meer in goede staat
  mvg

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *