verschil gietvloer en vloercoating

Vloercoating beschermd uw vloer op een decoratieve wijze

Een aangebrachte vloercoating is een beschermende laag voor uw vloer en is over het algemeen niet dikker dan één millimeter. Het eigenschappen van de vloercoating hangt af van het soort materiaal in de coating. Zo bestaan er bijvoorbeeld epoxy en polyurethaan vloeren. Om u een beeld te geven wat een beschermende laag voor uw vloer kan doen, hebben wij 5 voordelen voor u op een rij gezet;

  1. Hygiëne; door een naadloze en strakke afwerking kan vuil, schimmel en vloeistof uw vloer minder snel aantasten
  2. Gemakkelijk te onderhouden; door de afwerking is de vloer waterbestendig en makkelijk schoon te houden
  3. Decoratief; Leverbaar in vrijwel alle RAL kleuren
  4. Bespaard kosten; u bespaard kosten met het aanbrengen van een vloercoating in plaats van het plaatsen van een nieuwe vloer
  5. Meerdere eigenschappen mogelijk; de vloercoating kan worden aangepast waardoor bijvoorbeeld anti slip of brandwerende eigenschappen worden toegevoegd.

Door de hoeveelheid mogelijkheden en positieve eigenschappen van een vloercoating is de coating ook zeer ingewikkeld. In dit artikel voorzien wij u van professioneel advies waardoor u de juiste keuze voor uw project kunt maken.


Bepaal de eigenschappen en het doel van de vloercoating

De uitgebreide mogelijkheden van vloercoating zorgen er ook voor dat de coating niet altijd op dezelfde manieren wordt aangebracht. De applicatie snelheid, de doelgroep die gebruik maakt van de vloer, vereiste hygiëne en de weerstand tegen chemicaliën spelen een grote rol in uw keuze.

Bent u bijvoorbeeld eigenaar van een horecagelegenheid of een zuivelfabriek, dan dient u volgens de Europese Unie zich te houden aan de HACCP richtlijnen. Waaronder valt dat de ruimtes waar gewerkt wordt met voedingsmiddelen zeer hygiënisch moeten zijn. Hiervoor zijn HACCP gecertificeerde vloercoatings een uitkomst. Daarom is het belangrijk om eerst te bepalen wat het doel is van de vloercoating;

Hygiëne voorschriften

Geschikte coating: Gecertificeerde HACCP vloercoating
Vloeren die voldoen aan de HACCP richtlijnen zorgen ervoor dat bacteriën en schimmels niet aan de vloer kunnen hechten. Daarnaast is een HACCP vloer resistent tegen voedselvlekken, oliën, vetten en agressieve schoonmaakmiddelen. Hierdoor zorgt de coating voor een hygiënische omgeving en is makkelijk te onderhouden.
Applicatie toepasbaar voor: kantines, voedsel- en zuivelindustrie, horeca-gelegenheden, gezondheidscentra en zwembaden

Loopcomfort voor de doelgroep

Vloercoating-pakketten-distributie-center

Vloercoating op basis van epoxy is ideaal voor fabrieken en magazijnvloeren

Geschikte coating: Polyurethaan vloercoating / PU vloercoating
Polyurethaan vloeren zijn zachter en flexibeler na applicatie en daarom aangenamer om op te lopen. De PU coating zorgt voor een warme en glanzende afwerking en is daarnaast zeer afwerend tegen vuil en vloeistoffen.
Applicatie toepasbaar voor: openbare gelegenheden, kantoorruimtes, showrooms, musea of woonkamers

Mechanische en chemische resistentie

Geschikte coating: Epoxy vloercoating
Deze coatings op basis van epoxyhars creëren een zeer harde vloer. Epoxy hars zorgt ervoor dat de coating zeer afwerend is tegen vuil, vloeistoffen en bestendig is tegen chemicaliën. Door de harde en duurzame coating is de vloer ook voor ruimtes met hoge druk van machines en zwaar transport zeer geschikt.
Applicatie toepasbaar voor: magazijnvloeren, parkeergarages, werkruimtes, fabrieken, vloeren in de industriële sector.

Garantie voor constant gebruik + Mechanische en chemische resistentie

Geschikte coating: Instant coating
Een instant coatingvloer wordt aangebracht met een behoorlijke snelheid waardoor de benodigde werkzaamheden van de locatie niet of nauwelijks stilgelegd hoeven te worden. De coating wordt uitgehard met gebruik van een speciale UV-straling en kan direct daarna weer gebruikt worden.  De vloer heeft een zeer hoge schokbestendigheid en heeft dezelfde eigenschappen als een epoxy vloercoating. Deze coating is vooral geschikt voor plekken waarbij de werkzaamheden niet of nauwelijks stilgezet kunnen worden.
Applicatie toepasbaar voor: distributiecenters, horeca keukens, fabrieken, parkeergarages, musea

Bescherming met decoratieve doeleinden

Geschikte coating: lak, olie of beits
Deze coatings zijn ideaal als decoratieve laag voor houten vloeren. Lak geeft uw vloer een volledig andere uitstraling. Olie en beits daar in tegen accentueren de bestaande vloer. Olie geeft een bruinige tint aan uw houten vloer en beits accentueert de naden, groeven en beschermd uw vloer tegen UV-straling en vocht.
Applicatie toepasbaar voor: vlonders, terras, meubelzaken en interieur


Toegevoegde eigenschappen voor uw op maat gemaakte vloercoating

Vloercoating kan afgetopt worden met een toplaag die extra eigenschappen toevoegt aan uw vloer. Een toplaag zorgt voor meer veiligheid, bescherming en kan aangebracht worden op alle genoemde vloercoatings hierboven behalve op olie of beits.  Een van de meest gebruikte toevoegen is een anti-slip toplaag, dit is bijvoorbeeld zeer geschikt voor zwembaden en verzorgingstehuizen voor ouderen. Daarnaast is het ook mogelijk om een brandvertragende eigenschap toe te voegen aan uw vloer voor extra veiligheid tijdens een eventuele brand.

Indien er veel elektronica aanwezig is op de locatie, kunt u er ook voor kiezen om een anti-statische coating als toplaag aan te laten brengen. De kans dat werknemers schade op lopen door elektriciteit wordt dan voorkomen. Tot slot bestaat er ook een lichtgevende coating om bijvoorbeeld belijningen en vluchtroutes te laten oplichten.

Geef uw wensen aan een specialist door voor een gedegen advies over de mogelijkheden. Wij helpen u hier graag bij.

Vloercoatings: wat u moet weten over het applicatie proces

Een vloercoating heeft vele voordelen, per project heeft de laag echter ook enkele nadelen. Als u een overweegt om een vloercoating aan te laten brengen, adviseren wij u om rekening te houden met het onderstaande;

Neemt tijd in beslag; Het aanbrengen van een vloercoating kost geld en neemt tijd in beslag, dit kan oplopen tot een paar dagen. Dit geld uiteraard niet voor de instant coating.

Krasgevoelig; Vloercoatings, vooral op basis van epoxy zijn krasgevoelig.

Beperkte dikte: Een vloercoating is vaak niet dikker dan een millimeter en door de krachtige maar dunne laag zal de ondervloer altijd doorschijnen. Door de dunne laag is de vloercoating relatief goedkoop maar kwetsbaarder dan bijvoorbeeld een gietvloer.

Staat ondervloer; De kwaliteit en de staat van de ondervloer heeft een grote invloed op de werking van de vloercoating. Indien u volgens richtlijnen een HACCP vloer dient te hebben, moet deze makkelijk schoon te maken of te desinfecteren zijn. Hierbij raden wij aan om een gietvloer of een troffelvloer als ondergrond te gebruiken. Epoxy, polyurethaan of instant vloercoatings zijn op elke ondergrond toe te passen. Indien u olie of beits wilt gebruiken kan dit alleen op houten ondervloeren.

Kosten: Vloercoating prijs per m2

De prijs van een vloercoating wordt doorgaans berekend per m2. De volgende vijf factoren hebben invloed op de prijs die u betaald voor uw vloercoating;

  1. Type coating: epoxy coating is vaak goedkoper na PU coating. Voor instant en HACCP coating is de prijs hoger.
  2. Een groot project kost minder per m2; kleine oppervlakten zijn meestal duurder om te coaten.
  3. Vocht; om optimale afwerking te garanderen mag het vochtpercentage in de ruimte niet boven 3% zijn. 
  4. Reiniging; sommige ondervloeren, bijvoorbeeld beton, dienen voor het coating proces grondig gereinigd te worden.
  5. Goedkoop is duurkoop; de duurzaamheid van de coating wordt bepaald door de kwaliteit van de grondstoffen. Wij raden aan om hiernaar de vragen bij de door u gekozen specialist.

In onderstaande tabel geven wij u een indicatie over de kosten per m2. Let op: Instant coating en HACCP coating is niet in deze berekening meegenomen.

Oppervlakte vloercoatingIndicatie per m2
0 – 50 m2€40,- tot €60,-
51 – 100 m2€30,- tot €40,-
101 – 150m2€25,- tot €35,-
151m2 +€20,- tot €35,-

Vloercoating specialisten in België

Indien u opzoek bent naar een geschikte vloercoating voor uw project, wij van coatings.be assisteren u graag. In het volgende overzicht kunt u een aantal Belgische bedrijven vinden die uw vloer kunnen voorzien van een vloercoating.

Vloercoating Specialist Locatie
Schilderwerken Bertelle AntwerpenBredabaan 872, B-2170 Merksem, Antwerpen
Arnaud Gietvloeren en Vloercoating AntwerpenNijverheidsstraat 72 unit 31, 2160 Wommelgem, Antwerpen
Adec Bouwchemie Vloercoating GentGriendeplein 4 9000 Gent, Oost-Vlaanderen
GC Gietvloeren en Voetcoating Vlaams BrabantGroot Park 3A bus 5, 3360 Lovenjoel (enkel op afspraak)

Wilt u een offerte op maat ontvangen? Wij helpen u verder!

Graag brengen wij u vrijblijvend in contact met een ervaren specialist. Zoekt u een coating, verf, product of dienst? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *