Nanocoating.nl

Oleofobische coating vermindert wrijving en verbetert de prestaties

Oleofoob betekent letterlijk “bang voor olie”, maar voor een coating of een ondergrond kan dit nauwkeuriger worden beschreven als olie afstotend. Een oleofobische coating geeft een ondergrond een gladde afwerking die zeer weinig wrijving heeft, gemakkelijk te reinigen is, oliën afstoot en tegen bevuiling is. Er zijn veel toepassingen voor een coating met deze eigenschappen, van coating van medische apparatuur en machineonderdelen tot buisvoering en bescherming van schermen.

In dit artikel vind u de verschillende soorten oleofobische coatings, de toepassingen voor deze coatings en fabrikanten en bedrijven in België

De twee soorten oleofobische coating

Er zijn twee soorten coatings die een oleofobisch oppervlak bereiken: fluorpolymeercoating en nanocoating. Hoewel deze coatings beide oleofoob zijn, hebben ze vele andere verschillende eigenschappen, waardoor ze geschikt zijn voor bepaalde toepassingen.

1. Oleofobe fluoropolymeercoating

Een fluorpolymeercoating is een algemene term voor een klasse antikleefcoatings (waaronder Teflon, Xylan, Excalibur en Fluon), die zo worden genoemd omdat ze fluorkoolwaterstoffen bevatten. De sterke binding tussen fluor en koolstof geeft de fluorpolymeerlaag zijn oleofobische eigenschappen. Fluorpolymeren zijn ook slijtvast, niet-klevend, hebben een lage wrijving, zijn hydrofoob, hebben uitstekende hittebestendigheid, thermische stabiliteit en zijn chemisch bestendig.

Voorgestelde toepassingen: industriële applicaties in de olie- en gasindustrie, de bouw, de automobielindustrie, de voedselverwerking en de lucht- en ruimtevaartindustrie.

2. Oleofobe nanocoating

Een nanocoating maakt gebruik van nanomaterialen en deeltjes (in dit geval silica of SiO2) om een barrière te creëren die de ondergrond op nanoschaal beschermt. De coating hecht chemisch aan het substraat en wordt er onderdeel van. Hierdoor kunnen de oliën het oppervlak niet “bevochtigen” en kunnen niet hechten. Hierdoor zijn ze gemakkelijk te reinigen, hydrofoob, krasbestendig en corrosiebestendig.

Voorgestelde toepassingen: medische instrumenten, elektronica producten: endoscooplenzen, chirurgische vizieren, slangen en touchscreens. Ze worden ook gebruikt als aflak om het schilderwerk van een voertuig te beschermen, of als een maatregel om graffiti vandalisme of openbaar urineren te bestrijden. Nanocoatings zijn transparante, dunne lagen die vaak niet te onderscheiden zijn van een onbehandelde ondergrond.

Nanocoating.nl logo klein coatings.beBescherm met de beste nano coatings

Nanocoating.nl levert de beste nano coatings om uw spullen en oppervlakken jarenlang schoon en beschermd te houden. Al haar producten zijn milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar, vrij van PFAS, zodat u met een gerust hart kunt genieten van de wetenschap dat u helpt om onze aarde mooi en schoon te houden.

De klantenservice staat klaar om al uw vragen snel te beantwoorden, zodat u zo snel mogelijk aan de slag kunt met het beschermen van uw spullen. Levering is snel via PostNL naar België.

Kijk vandaag nog op Nanocoating.nl voor de beste nano coatings die er zijn.

Effectief gebruik van oleofobische coatings

Zoals u kunt zien, zijn er belangrijke verschillen tussen de twee oleofobische coatings die van invloed zijn op de applicaties waarvoor ze het meest geschikt zijn. Hieronder vindt u een selectie van oleofobische coating applicaties en de meest geschikte coatingkeuze:

Medische hulpmiddelen en apparatuur: Oleofobe coatings zijn erg belangrijk voor het effectief functioneren van medische apparatuur en apparaten. Deze variëren van chirurgische instrumenten, vizieren, schilden en implantaten tot levensondersteunende machines, transfusiekits en ultrasone apparatuur. Een oleofobe coating maakt deze items gemakkelijk schoon te maken, vochtafstotend, kleverig en vermindert het risico op contaminanten en residu.
Geschikte coating: Nano-coating voor schermen, schermen en substraten die zichtbaarheid vereisen, fluorpolymeren voor toepassingen met smerend, niet-klevend medisch hulpmiddel.

Auto-industrie: In een industrie die draait om machines met veel bewegende delen en waarvoor oliën nodig zijn om te werken, wordt oleofobische coating veel gebruikt. Deze worden gebruikt voor zuigers, brandstofsysteemcomponenten, ophangcomponenten, drijfstangen en meer. Oleofobische coating worden ook gebruikt voor de ramen en carrosserie om een gloednieuwe glans te behouden.
Geschikte coating: Fluoropolymeercoating wordt gebruikt voor toepassingen die warmtebestendigheid vereisen, zoals motorcomponenten, nanocoating voor glas en verfbescherming.

Industriële buizen en pijpen: Een oleofobe coating, wanneer aangebracht op de binnenkant van een pijp of buis, heeft een aantal voordelen. De inhoud van de buis kan zich niet op de wanden van de buis ophopen, waardoor de stroming wordt geaccentueerd en geblokkeerd. Dit betekent minder onderhoud en minder energieverbruik voor het gemaal. Een oleofobe coating dient om de stroom van vloeistoffen te bevorderen.
Geschikte coating: Fluorpolymeercoating.

Elektronica / touchscreens: Touchscreens vormen een steeds groter deel van het dagelijks leven. Het probleem is de schermen schoon te houden wanneer ze in constant contact komen met de oliën die door onze huid worden afgescheiden. Oleofobe coatings zijn de oplossing. Ze bieden een oppervlak dat olie afstoot en gemakkelijk te reinigen is.
Geschikte coating: Oleofobe nanocoating.

Andere industrieën: Oleofobe coating en het gebruik ervan worden continu onderzocht en nieuwe toepassingen worden regelmatig uitgevonden. Daarom kan bijna elke industrie profiteren van de unieke eigenschappen van oleofobe coatings. Als u een project hebt waarvoor een dergelijke oplossing nodig is, neem dan contact met ons op! Onze experts helpen u graag bij het vinden van de optimale oplossing voor uw project.
Geschikte coating: Oleofobe nanocoating en fluoropolymeercoating.

Oleofobische coating kopen in Belgie:

Nanocoating.nl logo klein coatings.beBescherm met de beste nano coatings

Nanocoating.nl levert de beste nano coatings om uw spullen en oppervlakken jarenlang schoon en beschermd te houden. Al haar producten zijn milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar, vrij van PFAS, zodat u met een gerust hart kunt genieten van de wetenschap dat u helpt om onze aarde mooi en schoon te houden.

De klantenservice staat klaar om al uw vragen snel te beantwoorden, zodat u zo snel mogelijk aan de slag kunt met het beschermen van uw spullen. Levering is snel via PostNL naar België.

Kijk vandaag nog op Nanocoating.nl voor de beste nano coatings die er zijn.

* de gegeven prijzen zijn een indicatie en een momentopname

Anti-vingerafdruk coating – Telefoons, tablets en schermen

Vingerafdrukken op uw telefoon, tablet of andere schermen
Daarnaast bestaat er ook een oleofobische spray als anti-fingerprint vetafstotende coating voor smartphones, tablets en andere touchscreens. De coating stoot niet alleen vet af maar zorgt ook voor een betere kras- en waterbestendigheid. De coating is gemakkelijk aan te brengen met de daarvoor bestemde en zogenaamde anti-fingerprint coating kit. Daarnaast is tegenwoordig ook een vetafstotende screenprotector verkrijgbaar met verbeterde anti-vingerafdruk eigenschappen.

 

 

Heeft u vragen of wilt u meepraten over oleofobische coating?

Stel gerust uw vragen in onderstaand formulier en onze redactie zal u zo snel mogelijk van een relevant en behulpzaam antwoord voorzien.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *