anti roest coating
Nanocoating.nl

Metaal beschermen tegen roest met anti corrosie coating

Corrosie of roest kan ontstaan wanneer een metalen object in aanraking komt met water, zout of industriële chemicaliën. Om de ontwikkeling van roest te voorkomen kunt u anti corrosie coating aan laten brengen. De coating vormt een beschermende laag en hierdoor kan er geen roest ontstaan. Tegelijkertijd wordt de duurzaamheid van het product verhoogd en worden de kosten voor eventuele vervangingen of reparaties verlaagd.

Het is belangrijk om met verschillende factoren rekening te houden als u op zoek bent naar de juiste anti corrosie coating voor uw project. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk in wat voor omgeving het object wordt gebruikt en van wat voor soort metaal het is gemaakt.


Blank staal beschermen tegen roest

De anti corrosie coating beschermt elk soort metaal, schroefverbindingen, sloten, scharnieren en bouten. Verder beschermt het gereedschappen, buizen, sanitair. De coating wordt daarom vaak gebruikt in de industriële sector. Daarnaast wordt het veelgebruikt in mechanische systemen.

Blank staal is een van de meest gebruikte materiaalsoorten en wordt vaak ook wel staal 37 genoemd. De enige bescherming die blank staal krijgt is een dunne laag olie. Het komt dan ook vaak voor dat dit type staal na enige tijd gaat roesten. Het aanbrengen van een anti corrosie coating is naast ijzer en metaal ook mogelijk voor blank staal. U kunt kleine objecten ook gemakkelijk zelf coaten met een anti corrosie spray of met anti corrosie verf.

Verschillende categorieën voor corrosie factoren in de omgeving

Om het juiste type anti corrosie coating voor uw project uit te kiezen, dient u de omgeving waar het metaal gestationeerd wordt te analyseren. De omgeving van het object speelt namelijk een grote rol in het maken van de juiste coating keuze. De factoren van de omgeving zijn verdeeld in 5 categorieën, waarbij in iedere categorie een ander type anti corrosie coating het beste aansluit op het beschermen van het object.

Categorie: C1C2C3C4C5
Corrosie risico:Zeer laagLaagMatigHoogZeer hoog
Type omgeving:Verwarmde gebouwen met onvervuilde luchtOnverwarmde gebouwen en landelijke Ruimtes met een hoog vochtgehalte en stedelijke gebiedenIndustriële omgevingen en kust gebieden Een blijvende blootstelling aan vocht of agressieve stoffen
Geschikt voor:Scholen, kantoorruimtes, hotels, winkels en andere verwarmde pandengarages, opslaglocaties, sporthallen, schuren etc.brouwerijen, keukens, wasserettes en andere vochtrijke gebouwenIndustriële panden, fabrieken, zwembaden en havensMaritieme constructies, waterleidingen, etc.

In de C5 catogorie wordt er ook wel gesproken over de C5i (industrieel) en de C5m (maritiem). Hoe hoger het risico op corrosie, hoe duurder het meestal is om het betreffende object te laten coaten. Vindt u het lastig om zelf te bepalen in welk categorie het gebouw valt? Stuur ons een foto en een korte omschrijving. Wij helpen u graag met het bepalen van de juiste categorie!


Kies het type anti corrosie coating voor uw categorie

In de bovenstaande tabel heeft u een overzicht kunnen bekijken van de verschillende omgeving categorieën. Ook de grote scala aan anti corrosie coatings kunnen verdeeld worden in verdeeld worden in de genoemde categorieën;

Metaal-zonder-anti-corrosie-coating

Zonder een beschermende anti corrosie coating kan het metaal ernstige corrosie schade oplopen

  1. De anti corrosie coatings geschikt voor categorieën C1 tot C3 worden ook wel barrière coatings genoemd. Dit type coating zorgt ervoor dat het metaal niet in aanraking komt met de omgeving factoren. De volgende coatings kunnen worden gebruikt: poedercoating, nanocoating, vloeibare rubber coating en polyurea hotspray.
  2. De projecten die onder C1 tot C4 vallen dienen te worden behandeld met een coating die chemische stoffen vrijlaten om het roest proces te stoppen. Deze coatings worden ook wel remmende coatings genoemd en gebaseerd zijn op olie met toegevoegde additieven om roest tegen te gaan.
  3. De zwaarste categorieën C3 tot C5  dienen een laag galvanische coating of kathodische bescherming te krijgen. Deze coatings zijn rijk aan metaal en creëren een oplosbare laag. In dit geval zal de beschermende laag gaan roesten en zal het metalen object niet aangetast worden.

De beste manier om anti corrosie coating aan te brengen

Het aanbrengen van anti corrosie coating kan het beste gedaan worden met een Duplex systeem. Dit is een speciale manier van coaten waarbij gegalvaniseerd staal gedompeld wordt. Bij het dompelen worden er meerdere lagen anti corrosie coating aangebracht. Als afsluiter wordt er een verzegelde laag aangebracht welke de anti corrosie lagen beschermd. Wanneer het duplex systeem goed is aangebracht, resulteert dit in een uiterst duurzaam product. Naast het Duplex systeem bestaan er nog twee andere applicatie methodes;

  1. Galvaniseren/dompelen; Het object wordt hierbij in een heet bad gedompeld waardoor er een kathodische beschermlaag wordt gecreëerd. Over het algemenen wordt hiervoor gesmolten zink gebruikt.
  2. Thermisch spuiten; Met deze methode wordt er met het gebruik van een speciaal spuitpistool, poeder op basis van zink of aluminium aangebracht. Dit is een elektrostatisch proces waarbij de elektrisch geladen poeder aangebracht word. Bij het verhitten van het object creëert dit een beschermende egale laag.

Coating aanbrengen op grote objecten

Vooral voor grote projecten of projecten in de industriële sector is het aanbevolen om de coating door een professional aan te laten brengen, een specialist kan u namelijke de juiste aanbeveling doen om uw object te beschermen tegen weersinvloeden. Zoals bijvoorbeeld tegen wind, water en vuil. Daarnaast kan een specialist de al bestaande roest verwijderen en kunnen ze u informatie geven.

Specialisten voor anti corrosie coating in België

Het aanbrengen van een anti corrosie coating dient uiterst zorgvuldig uitgevoerd te worden. Indien dit niet correct wordt gedaan, is de kans groot dat dit op een later moment alsnog voor roest ontwikkeling zorgt en krijgt u te maken met onnodige kosten. Wij adviseren dan ook om uw project professioneel te laten uitvoeren. Bij het kiezen van de juiste specialist in België, moet het vooral duidelijk zijn in wat voor omgeving de ondergrond uiteindelijk gebruikt dient te worden en of de coating eventueel over nog andere eigenschappen dient te beschikken.

Onderstaande Belgische specialisten kunnen u op een professioneel niveau helpen met uw project.

SpecialistLocatie Geschikt voor
Aras CompanyChaussée de Mons 691 / A1, 1070 Brussel, België C3 tot C5
Monnaie NVQuai du Pont Canal 3, 7110 Strépy-Bracquegnies, België C2 tot C5
Schilderbedrijf Van Mieghem NVIndustrieweg 2 (haven 387), 2030 Antwerpen, België C1 tot C5
TRIS schilder- en straalwerkenBannerlaan 42, 2280 Grobbendonk. BelgiëC2 tot C5
Russo NVEmdenweg 28, 2030 Antwerpen, BelgiëC2 tot C5

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *