Chemisch resistente coating
Nanocoating.nl

Chemisch resistente coating geeft uiterste bescherming

Bijna alle coatings worden op een bepaald moment blootgesteld aan chemicaliën, of het nu gaat om reinigingsmiddelen, morsen of dampen. De meeste hiervan zijn echter mild en de coating heeft geen speciale formulering nodig. Chemisch resistente coating wordt ontworpen om bescherming te bieden tegen de meest agressieve stoffen. Ze moeten veilig en consistent presteren onder extreme omstandigheden, en moeten dus zeer resistent zijn. Zonder de juiste beschermende coating, kunnen oplosmiddelen, zuren, logen, zouten en andere stoffen door de ondergrond worden opgenomen, wat afbraak en vervuiling veroorzaakt.

De juiste chemisch bestendige coating is degene die voldoet aan de vereisten van de chemische stof, evenals aan de behoeftes van de ondergrond. Correct kiezen vereist volledig begrip van beide. In dit artikel zullen we de verschillende chemisch resistente coatings opties beschrijven, een gids bieden voor het kiezen van de juiste en een overzicht geven over waar de producten en aannemers in België te vinden zijn.

Een chemisch resistente coating kiezen voor uw project

Ondergronden en omgevingen die zware bescherming tegen chemicaliën vereisen, omvatten vloeren, opslag- of opslagt anks, pijpleidingen, putten, ondergrondse metalen, betonnen constructies, behandelingsinstallaties, laboratoria, koeltorens, fabrieken, machines en uitrusting, om er maar een paar te noemen.

Voor vele verschillende ondergronden, omgevingen en type blootstelling zijn er chemisch resistente coatings ontwikkeld. Om de juiste chemicaliënbestendige coating te kiezen, moet u weten:

  • De mate van blootstelling aan de chemische stof(fen): is de ondergrond volledig ondergedompeld in de stof of is er alleen sprake van plaatselijke contact blootstelling?
  • Type chemische stof(fen): elke coating heeft zijn eigen sterktes en zwaktes. Sommigen bieden bijvoorbeeld wel bescherming tegen een bepaalde stof, maar niet tegen een andere.
  • De duur van de blootstelling: gaat het om permanente belasting of blootstelling van korte duur?
  • De concentratie van de chemische stof(fen): hoe sterker de concentratie van de stof, hoe meer weerstand de coating moet bieden.

De verschillende soorten chemisch resistente coatings

Chemisch resistente coatings zijn verkrijgbaar op basis van verschillende samenstellingen, geschikt voor verschillende toepassingen. De belangrijkste soorten zijn polyurethaan, epoxy, fluorpolymeer, en fenol  (hydroxybenzeen/carbolzuur). De keuze van de coating is zeer belangrijk omdat sommige projecten extra eigenschappen nodig hebben zoals hoge slijtvastheid.

Chemisch resistente coating op epoxy basis

Weerstand: Epoxy-coating is de nummer 1 coating voor chemische resistente eigenschappen. Ze bieden bescherming tegen zuren, logen, brandstoffen, oplosmiddelen, suikeroplossingen, bijtende vloeistoffen, vetzuren, zout- of chemische reinigingsmiddelen en meer.
Gebruik: Een onbeschermde betonnen vloer kan snel verslechteren door blootstelling aan chemicaliën, met name vloeren in de voedsel- en drankenindustrie, garages, en fabrieken. Het hebben van een vloer die bestand is tegen deze blootstelling is belangrijk om bacteriële contaminatie te voorkomen. Epoxy coating is geschikt voor metalen, beton en hout.
Nadelen: Het nadeel van epoxy-coatings is de neiging om te verzwakken bij hoge of wisselende temperaturen, en het is niet zo flexibel als polyurethaan. Ze zijn ook niet goed met UV-straling en kunnen verkleuren bij een chemische aanval of UV stralingen.

Chemisch-resistente-coating-fabrieken

Chemische resistente coatings op basis van polyurethaan worden veel gebruikt in de zuivelindustrie

Op polyurethaan gebaseerde chemisch resistente coating

Weerstand: Het is bestand tegen organische bijtende vloeistoffen, zuren en logen, brandstof en hydraulische oliën en oplosmiddelen.
Gebruik: Polyurethaan bied meer flexibiliteit vergeleken met de op epoxy gebaseerde coatings. Hierdoor werkt polyurethaan zeer goed in ruimtes met hoge temperaturen. Polyurethaan is de voorkeur in de zuivelindustrie waar blootstelling aan melkzuren voorkomt.
Nadelen: Zachter dan epoxy-coatings hebben polyurethanen meer kans op slijtage bij wrijving. Zeer gevoelig voor vocht bij applicatie. Minder bestendig vergeleken met epoxies.

Chemisch resistente coating op fenolhars gebaseerd

Weerstand: Dit zijn de coatings voor intensieve chemische weerstand. Een fenolische coating is er een waarbij een fenolhars wordt gebruikt om een ​​epoxy te harden. Ze weerstaan ​​98% zwavelzuur, zoutzuur, transmissievloeistof, benzine, formaldehyde, fenol en tal van andere chemicaliën. De coating presteert bij hogere temperaturen beter dan polyurethanen en epoxies.
Gebruik: Beschermende coating voor tanks, leidingen, leidingen, onderdompelingsservice voor de meeste zuren, oplosmiddelen en zouten (chemische opslag). Van toepassing op vloeren in de gezondheidszorg, wetenschap, technologie en elektronica-industrie, evenals chemische en afvalverwerkingsinstallaties, pulp- en papierfabrieken en energiecentrales.
Nadelen: Niet aanbevolen voor blootstelling aan sommige sterke organische zuren en oplosmiddelen, en hoe minder epoxy er gebruikt wordt als ingrediënt in de coating, hoe minder bestendig het is tegen chemicaliën.

Chemisch resistente coating op fluorpolymeer gebaseerd

Weerstand: Fluorpolymeren staan ​​het meest bekend als de antikleef- of anti aanbaklaag (inclusief Xylan en Teflon). Ze bieden echter ook een hoge chemische weerstand bij hoge temperaturen. Ze zijn bestand tegen een maximale gebruikstemperatuur van 300 ° C en een breed scala aan chemicaliën, waaronder geconcentreerd zwavelzuur, salpeterzuur, zoutzuur en fosforzuur.
Gebruik: Gewoonlijk gebruikt waar een lage wrijving of een glad oppervlak vereist is. Geschikt voor gebruik op beton of metaal, in kunstmestfabrieken, olieraffinaderijen en meer.
Nadelen: Fluorpolymeren hebben slechte bescherming tegen weersinvloeden en zijn niet bestand tegen aceton, esters, ketonen en azijnzuur.


Chemisch resistente verven kopen in België 

Met zoveel verschillende omgevingen en oppervlakken die een chemisch resistente coating vereisen, is het geen verrassing dat het assortiment van producten en diensten uitgebreid is. De bovengenoemde coatings zijn uiteraard verkrijgbaar, maar er zijn ook speciaal samengestelde coatings zoals methacrylaat, die uithardt bij lage temperaturen en wordt gebruikt voor koelcellen en vriescellen. Het Belgische bedrijf Resiplast heeft een zeer uitgebreid overzicht van de verschillende chemicaliën in combinatie met de juiste coating voor uw project.

Type coatingMerkApplicatiePrijs indicatieVerbruik
2 componenten EpoxyNelf Nylo Coating Thixindustriële vloeren, laboratoria, ziekenhuizen, voedsel fabrieken (HACCP), keukens, opslagruimten etc.€ 262,- 10 liter2 m2 per liter
2 componenten PolyurethaanSikkens Wapex PURvloercoating voor binnen, geschikt als beschermende sealer over vloeren en minerale ondergronden. Niet toepassen in garages en autoshowrooms€ 87,35 per 2,5 liter12 m2 per liter
3 componenten PolyurethaanScano pre dekverfcalamiteitenbakken, opslagplaatsen van chemicaliën en accu laadstations.€ 295,- 10 liter6 m2 per liter
2 componenten EpoxyVistapox vloercoating 4000zowel vloeren (garagevloer coating, magazijn vloercoating etc.) wanden van cement, beton, eterniet en pleisterwerk.€ 319,- 10 liter5 m2 per liter

Vind een gespecialiseerde applicateur voor uw chemisch resistente coating

Een chemisch bestendige coating moet worden aangebracht door een opgeleide professional om een effectieve en foutloze applicatie te garanderen. Gelukkig zijn er veel bedrijven actief in het België. Als u een project hebt dat chemisch resistente coating nodig heeft, zijn onze experts hier om u te helpen! In samenwerking met onze partners kunnen we u een offerte op maat aanbieden en u verbinden met de juiste coatingoplossing. Neem gewoon contact op via e-mail of de knop via de offerte knop.

BedrijfAdres
RPM Belgium N.V.Henri Dunantstraat 11B, 8700 Tielt, België
Suerickx Industrial HQToekomstlaan 6a, 2200 Herentals, België
KorelliSteenweg op Zevendonk 181, 2300 Turnhout, België