Nanocoating.nl

Bootlak België

bootlak België

Toepassingen van bootlak België

Een boot of schip heeft twee delen; een onderwaterschip en een bovenwaterschip. Een bootlak of jachtlak is niet volledig waterdicht en zal bij lange waterbelasting blaasjes gaan vertonen en afbladderen. Ook heeft een bootlak geen aangroeiwerende eigenschappen. Daarom is deze lak niet geschikt voor toepassing op het onderwaterschip. Op het bovenwaterschip zorgt de bootlak België voor een duurzame laag, glans en kleurbehoud.

Verder kan jachtlak worden toegepast op:

 • nieuw hout binnen en buiten boven de waterlijn;
 • hechthout binnen en buiten boven de waterlijn;
 • bestaande objecten binnen en buiten boven de waterlijn;
 • nieuw, niet meer werkend hout, binnen en buiten boven de waterlijn als onderhoudsmiddel.

Bootlak is geschikt voor alle houtsoorten zoals bijvoorbeeld meranti, oregon pine, mahonie, enzovoort.


Bootlak kopen

Jachtlak is in Belgie te koop bij de Gamma (rond de 800 buiten lakken, waarvan 60 relevant voor jachten). Ook bij andere bouwmarkten, zoals Brico is bootverf verkrijgbaar. Bekende bootlakken zijn Sikkens, Ruwa, Epifanes, De Ijssel, Tenco, Rambo, Nelf Hydrant en International Cruiser One.

Tenco 910 Blank Bootlak 750 ml
Tenco 910 Bootlak
 • Blank
 • 750 ml
Tenco 910 Blank Bootlak 1000 ml
Tenco 910 Bootlak
 • Blank
 • 1000 ml
Topdeq Blanke Bootlak 750ml
Topdeq
Bootlak
 • Blank
 • 750 ml
Tenco Bootlak Wadgrijs 750 ml
Tenco
Bootlak
 • Wadgrijs
 • 750 ml
Navylux Hoogglanslak Bootlak RAL 9001 cremewit 2,5 L
Navylux Hoogglanslak
 • RAL 9001 cremewit
 • 2,5 L

Bootlak 2 componenten

Er zijn verschillende soorten bootlak op de markt. De keuze voor een één of tweecomponent vernis wordt veelal bepaald door de ondergrond en de omstandigheden tijdens het schilderen.

 • 1 component bootlak op basis van houtolie, fenol en alkydhars
  Deze lak is geschikt voor zachtere houtsoorten zoals grenen en mahonie. De vernis is verdunbaar met terpentine en is verkrijgbaar in zijdeglans en hoogglans.
 • 2 component bootlak op basis van polyesterhars en isocyanaat
  Deze soort geeft normaal gesproken een hogere bescherming dan 1 component lakken, maar is moeilijker aan te brengen en wat lastiger in het onderhoud.

In de praktijk komt het er op neer dat één-component vernis in de meeste situaties met goed resultaat aangebracht kan worden. Eén-component vernis is makkelijker en toleranter wat betreft de ondergrond en omgevingsvariabelen. Ook is één-component vernis elastischer/flexibeler en zal op werkende ondergronden minder snel barsten of scheuren. twee-component polyurethaan vernis is hard, stoot-, slijt-, en krasvast en heeft een langere levensduur. polyurethaan vernis is  zeer geschikt voor toepassing op stabiele ondergronden (bijvoorbeeld multiplex). Door de  beperkte elasticiteit, geeft twee-component polyurethaan vernis onvoldoende mee om de beweging in hout op te vangen, en zal op werkend hout en houtconstructies den duur kunnen gaan barsten.

Een één-component systeem is makkelijker aan te brengen, is door de hogere elasticiteit toleranter voor wat betreft de ondergrond en drogen ook bij lagere temperaturen. Een twee-component systeem is weliswaar harder en meer slijtvast, maar stelt meer eisen aan de gebruiker en de omstandigheden (temperatuur en relatieve luchtvochtigheid).


Waarom bootlak belangrijk is

Transparante bootlak of vernis is ontwikkeld om toegepast te worden op houten delen van jachten, boten en schepen. Bootlak wordt ook wel jachtlak, blanke lak of vernis genoemd. Bootlak geeft uw boot niet alleen een mooie uitstraling, het beschermt uw boot ook tegen schade door UV-straling.

Er zijn vele opties en keuzes wat betreft bootlak. Zo kunt u kiezen tussen een 1-componenten bootlak of een 2-componenten bootlak. Een 1-componenten lak is gemakkelijk aan te brengen en snel dekkend. Een 2-componenten lak is vaak krasvaster en heeft meer glansbehoud, echter is deze lastiger aan te brengen omdat de verf snel droogt. Een-componenten lak is op basis van alkyd-urethaan of alkyd-siloxaan, twee-componenten bootlak is meestal op basis van polyurethaan.

Bijna elke bootlak bevat de volgende eigenschappen:

 • UV-filter (het UV-filter beschermt de ondergrond effectief tegen verkleuring);
 • slijt-, kras- en stootvast;
 • hoge buitenduurzaamheid;
 • weer- en water bestendig;
 • de droogtijd is kort;
 • uitstekende vloeiing. 

bootlak België


Bootverf onder de waterlijn

Bootverf voor onder de waterlijn wordt antifouling coating genoemd. De naam zegt het al, is een onderwaterverf speciaal tegen fouling. Fouling is de verzamelnaam voor de aangroei van mosselen, algen en andere biologische organismen. Voor grote schepen die in zoutwater varen kan de aanhechting van fouling op de romp van het schip oplopen tot een gewicht van meerdere tonnen.

Bootlak aanbrengen op een boot of schip

Een transparante bootlak moet aangebracht worden op een schoon, droog en vetvrij gemaakte, licht opgeschuurde ondergrond.

 • Aanbrengen is mogelijk met een kwast, roller of spuitapparatuur. Meeste jachtlakken zijn verdunbaar met terpentine. Voor hoogwaardige lakken zijn speciale verdunners verkrijgbaar voor verwerking met kwast of spuitverwerking.
 • Verwerkingstijd is gemiddeld rond vier uur bij een temperatuur van ca. 20 graden. Het hout is overschilderbaar na 24 uur bij ongeveer 18 graden en binnen 48 uur zonder dat het noodzakelijk is om opnieuw bij te schuren.

Het is aan te bevelen om meerdere lagen aan te brengen indien men streeft naar een diepere glans. Bovendien zorgt elke extra laag voor meer UV-bescherming en duurzaam behoud van glans.

Bootlak Gamma, Brico, Hubo

Jachtlak is te koop bij de Gamma, Brico en Hubo in België. Bekende bootlakken zijn Sikkens, Ruwa, Epifanes, De Ijssel, Tenco, Rambo, Nelf Hydrant en International Cruiser One.

Bootverf kleuren

Een jachtlak is vaak in veel verschillende kleuren beschikbaar. Het aanbod in bootlak kleuren voor dek, romp, striping en antifouling kan verschillen. Epifanes Yacht Coatings heeft een online kleurensimulator. Met deze simulator kiest u zelf kleuren en krijgt u een beeld hoe een bepaalde kleurenmatch eruit komt te zien.

De bootlak is te verkrijgen in verschillende soorten: mat, glanzend, wit, transparant en in verschillende kleuren. Hieronder is een voorbeeld van de verschillende bootlak kleuren van Epifanes:

bootlak Belgie


Prijzen van bootlak en jachtlak

1-component bootlak

MERKTYPEKENMERK PRIJS
Epifanes Bootlak Blank HoogglanzendKlassieke blanke vernisVanaf €8,25 | 750 ml
Epifanes HardhoutolieHoogglanzende olievernisSpeciaal voor teak eiken en irocoVanaf €14,- | 750 ml
International WoodskinHoogglanzendVoor alle houtsoorten, inclusief oliehoudende houtsoortenVanaf €26,- | 750 ml
Hempel Classic Varnish Traditionele transparante lakAlkydlak met tungolieVanaf €25,52 | 750 ml
International OriginalTraditionele jachtvernisGeschikt voor lichtkleurige houtsoortenVanaf €23,05 | 750 ml
Biopin BootolieAlkydlakMet tungolie en lijnolieVanaf €76,50 | 750 ml
Jotun Benar Chinese houtolieVoor tropisch hardhout Vanaf €22,95 | 750 ml

2-componenten bootlak

MERK TYPEPRIJS
International Perfection Plus Varnish2-componenten polyurethaanVanaf €44,50
Epifanes Jachtlak Blank2-componenten polyurethaanVanaf €34,15
Hydrant PU Jachtlak 2C2-componenten polyurethaanVanaf €17,69
De Ijssel Double Coat 2-componenten polyurethaan Vanaf €38,44
Aemme Acriglass2-componenten polyurethaan Vanaf €79,48
Hempel Hempathane 2-componenten polyurethaan Vanaf €114,39
Jotun Safeguard Universal 2-componenten epoxyVanaf €298,45 | 20 liter

Epifanes bootlak en andere merken

Er zijn veel leveranciers met verschillende merken jachtlak en bootlak. De leveranciers hebben bijvoorbeeld blanke lak, jachtlak, antifouling en/ of bootlak op de markt gebracht voor uw boot of schip. Een goede jachtlak heeft een aantal eigenschappen die de kwaliteit bepalen. Voor een goede verwerking is een goede uitvloeiing belangrijk. De glans van het product  zorgt voor een perfecte uitstraling van uw schip. Een goede jachtlak heeft een lange levensduur zodat uw schip er lange tijd perfect uit blijft zien en beschermd is tegen de elementen zoals UV-straling uit zonlicht, wind en (zee)water. Jaarlijks onderhoud aan het schip is een must.

Epifanes jachtlakken worden al sinds 1902 geproduceerd. Epifanes biedt een compleet assortiment hoogwaardige jachtlakken en primers voor zowel boven als onder de waterlijn in 1- en 2-component systemen. Vernis en jachtlak van Epifanes wordt over de hele wereld door zowel particuliere gebruikers als professionele bootbouwers geroemd om de prettige verwerking, de mooie vloeiing, de bolle glans en de lange levensduur. Er zijn verschillende Epifanes kleuren beschikbaar. Voor bescherming onder water zijn er bottomcoats, antifoulings en onderwaterverven in het assortiment.

Andere merken zijn bijvoorbeeld Hempel, International, Nautical, AWL Grip.


Bootverf mat of glanzend

Voor welk doel moet de vernis dienen? Dit is de belangrijkste vraag om te stellen. Het hangt namelijk van een aantal factoren af welke lak het meest geschikt is voor u. Bent u op zoek naar een harde en krasvaste vernis of wilt u een flexibele lak die de werking van het hout kan opvangen? Verder is het belangrijk om te weten om welke ondergrond het gaat. Verschillende houtsoorten en verschillende temperaturen vragen uiteraard weer om andere bootlak. Er zijn matte en glanzende soorten lak beschikbaar en de ene vernis is gemakkelijker aan te brengen dan de andere. Heeft u meer informatie of advies nodig? Neem dan contact met ons op.

3 antwoorden
 1. dominique Jordens
  dominique Jordens zegt:

  Hallo, even een vraagje! Kan ik jullie bootlak ook gebruiken voor een heel oude eiken timmermans tafel die ik buiten ga zetten winter en zomer! Best dan een matte gebruiken he! Voordien stond ze onder een afdak maar heb ze nu buiten gezet helemaal ingepakt met plastiek… maar vermoed dat dat ook niet goed is voor het hout? Wat denkt U hiervan? Dank voor je antwoord!

  Beantwoorden
 2. wim
  wim zegt:

  Beste,

  Welke verf/lak moet ik gebruiken als ik een boomstam tafel wil beschermen voor buiten ?
  Bestaat er een matte afwerking want we willen niet dat de tafel gaat blinken

  alvast bedankt.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *