zelfreinigende coating
Nanocoating.nl

Een zelfreinigende coating is een coating die, zoals de naam ook aangeeft, zelfreinigende eigenschappen heeft. De coating is onder andere geschikt voor de ruiten van gebouwen en voor zonnecellen. Daarom wordt het ook wel zelfreinigend glas genoemd.

De 7 voordelen van zelfreinigende coating op een rijtje:

  1. Minder onderhoud betekent meer tijd voor andere dingen;
  2. Langer schone ruiten en makkelijker onderhoud omdat het vuil zich minder kan hechten aan het glasoppervlak;
  3. Vermindering van de onderhoudskosten van de ruiten;
  4. Helder zicht naar buiten bij regen;
  5. Dezelfde transparantie en aanzicht als van gewoon glas;
  6. Milieuvriendelijker door minder gebruik van schoonmaakmiddelen;
  7. Condensatie aan de buitenzijde.

Dit maakt het ramen coaten helemaal ideaal voor kassen, zonnecellen, autoruiten én moeilijk te bereiken ramen. In dit artikel gaan we de werking van zelfreinigende coating bij langs. Daarnaast leggen we de loep op de prijs en specialisten.


Zelfreinigende coating; zo werkt het

Zelfreinigende coating is een interessante optie voor mensen die een hekel hebben aan het lappen van ramen en verlangen naar een simpele oplossing. Aan de buitenkant heeft het glas een beschermlaag in de vorm van een minerale coating. De beschermlaag bestaat uit een hydrofiele laag van slechts enkele nanometers dik. Deze laag zorgt ervoor dat condens en regenwater zich verspreiden over het gehele oppervlak van het glas in plaats van druppels te vormen.

Hierdoor spoelt de ruit schoon en blijven geen strepen achter. De titaandioxide-deeltjes zorgen daarnaast voor afbraak van vervuiling. Na het opbrengen van de coating zal onder invloed van UV straling de coating actief worden en gedurende de tijd steeds verder verbeteren. Het proces duurt zo’n zes tot tien weken. Hoe meer zon en regen, hoe properder dus het glas. Om uw ramen schoon te houden, is bij zelfreinigend glas dus alleen daglicht en regen nodig!

Het resultaat liegt er niet om: na een flinke regenbui zijn uw ramen niet troebel, maar juist zeer helder en schoon. Zo geniet u optimaal van het uitzicht en binnenvallend zonlicht in uw woning.

zelfreinigende coating


Het aanbrengen en de prijs van zelfreinigende ramen

Eerst reinig je het oppervlak met de cleaner, een krachtig milieuvriendelijk reinigingsmiddel in een handige spuitfles. Dit laat je een paar minuten intrekken waarna je het oppervlak naspoelt. Vervolgens breng je de coating aan (er zijn onder andere coatings voor glas, keramiek, kunststof en metaal) en poets je de coating uit. De nano deeltjes hebben een paar minuten nodig om ‘uit te harden’. Daarna is het oppervlak voor de komende maanden vuil- en waterafstotend.

De prijzen voor zelfreinigende ramen zijn lastig als gemiddelde weer te geven. Over het algemeen wordt uitgegaan van een prijs van € 80 tot € 120 per vierkante meter. Een andere methode is om een meerprijs van 20% aan te houden ten opzichte van de gemiddelde dubbel glas prijzen. De zelfreinigende coating is op vrijwel elke soort isolatieglas te verkrijgen, dus is het logisch dat de prijs uiteindelijk afhangt van dikte en kwaliteit van de glassoort die u kiest.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *