Zelf poederlakken
Nanocoating.nl

Doe het zelf poederlakken

Wilt u zelf poederlakken dan zijn er verschillende do it yourself (DIY) setjes op de markt. Een complete poedercoat set bestaat onder andere uit een spray-gun met lans, voetschakelaar, vochtafscheiders, poedercontainers, electrostatische basis unit en twee reservenozzles. U kunt het poedercoaten van een object zelf doen of uitbesteden aan een coatingprofessional. De poederlakken prijs is afhankelijk van het object. Alles over poedercoating vindt u in het artikel poederlakken.

De meest gangbare verwerkingsmethode is via elektrostatisch spuiten:

  • Het voorwerp wordt daarbij elektrisch geaard en de poederverf wordt via een luchtmengsel naar het object verspoten (verneveld);
  • Tijdens het verlaten van het spuitpistool wordt de poederverf elektrostatisch geladen;
  • Deze poederverfdeeltjes laten zich nu door het geaarde voorwerp aantrekken en slaan daarop neer;
  • Hierdoor wordt ook deels de achterzijde van het voorwerp met poederverf bedekt, wat tijdens conventioneel verfspuiten anders als overspray verloren zou gaan;
  • Vervolgens gaat het voorwerp met daarop poederlak een op 140°C tot 220°C ingestelde oven in;
  • Tijdens de opwarmfase veranderen de vaste poederlakdeeltjes eerst naar vloeibare (verf)vorm;
  • Bij toegenomen temperatuur wordt het stroperig en ten slotte hardt het uit tot vast verffilm.

Wij adviseren u graag over de beste coatingspecialist voor uw project. Ieder product en iedere materiaalsoort vraagt om maatwerk om zo te komen tot de mooiste eindresultaten. Door de grote verscheidenheid aan materialen, toepassingen, afmetingen en kleuren is elke opdracht specifiek.


Wat te doen voor het aanbrengen van poedercoating

De verwijdering van olie, zand, vetten, metaaloxiden en laslakken is essentieel ter voorbereiding op het poedercoatingproces. Het kan worden gedaan door diverse chemische en mechanische methoden. Een chemische behandeling met fosfaten en chromaten. Hierbij wordt het object ondergedompeld of bespoten. Dit wordt meestal in een aantal stappen gedaan: vuil verwijderen, ontvetten, etsen, verschillende spoelingen en vervolgens fosfateren en chromateren. Deze voorbereiding verbetert de hechting van het poeder op het metaal. Zandstralen of gritstralen is ook een optie. Deze methode wordt gebruikt om producten van hout, kunststof en glas een textuur te geven, te etsen en te ontvetten.


Poedercoat systeem voor zelf poederlakken

Een poedercoat systeem werkt op de volgende manier:

Dit systeem is onder andere verkrijgbaar via Tools.vocor.nl, Coating4all.com en ook via 2dehands.be kunt u een poedercoat set aanschaffen. Voor een nieuwe poedercoat set kunt u rekenen op een prijs vanaf €200,-.


Compressor voor zelf poedercoaten

Aan een compressor worden niet al te hoge eisen gesteld. 17 psi of net iets meer dan 1 bar is genoeg druk om een wolk positief geladen poeder in de richting van het onderdeel te blazen. Een tank van 25 liter voldoet ook al prima. Met andere woorden, huur een typische huis en tuin compressor van de bouwmarkt en u bent op weg. Denk er echter wel goed om dat u de poeder niet inademt! Maak gebruik van een spuitcabine en gebruik een professioneel stofmasker.

Maar dan komt het; u kunt beslist niet uw eigen oven uit de keuken gebruiken om de poedercoating te laten uitharden! De dampen die bij het uitharden vrijkomen zijn namelijk niet gezond en trekken in de oven. Hiervoor moet u dus een speciale industriële oven aanschaffen of een reguliere oven alleen voor poedercoaten gebruiken.


Verwijderen van poedercoating of ontlakken

Een poedercoating verwijderen wordt ook wel ontlakken genoemd. Een poedercoating is een duurzame coating en is niet gemakkelijk te verwijderen. Toch zijn er wel mogelijkheden. Zo kan de coating kan gestript worden. Dit kan met aerosol removers die normaal voor het reinigen van auto’s en motoren worden gebruikt. Vervolgens wordt het product gesprayd. De wachttijd hiervan is ongeveer 15 minuten. Na een kwartier begint de coating te bladderen. Vervolgens kan de laag weggeveegd worden met een droge en schone doek. Geeft dit niet het juiste resultaat? Gebruik dan een thermisch stripmiddel. Door een speciale oven en hoge temperaturen breekt de coating af. Als het product niet bestand is tegen hoge temperaturen dan kan de laag ook worden verwijderd door zandstralen.

2 antwoorden
 1. Joris
  Joris zegt:

  beste

  Nu ben ik een jaartje bezig met laswerken in bijberoep en ben ik 3 x per week bij een poedercoatbedrijf dit neemt erg veel rijtijd in beslag en dus zou ik graag een kleinere cabine in men garage maken voor te poedercoaten .Zandstralen is geen probleem dit kan op men werk gebeuren .de cabine zou ik eventueel wel zelf kunnen maken deze zou dan 3.5 lang 2.40 hoog en 2.40 breed worden .Nu was de vraag wat heb ik specifiek nodig ? en wat zou met zoiets dan ongeveer kunnen kosten ?
  bedankt alvast Groeten Joris

  Beantwoorden
  • Sofia Hoekstra
   Sofia Hoekstra zegt:

   Hoi Joris, ik zou voor die specifieke info wel even contact met ons opnemen via ons offerte formulier. Wij kunnen je prima matchen met een partij die hier meer van weet. Als we puur de prijs zouden moeten inschatten ben je voor EUR 8500 nog niet klaar.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *