Wegmarkeringen
Nanocoating.nl

Iedere dag zien we wegmarkering: de strepen op het wegdek

We kennen het als wegmarkering of wegbelijning, maar wegmarkeringen zijn meer dan alleen strepen.

Strepen op de weg, oftewel wegmarkeringen, kunnen verschillende betekenissen hebben. Zo kan de markering een rijbaan in verschillende rijstroken verdelen maar het kan ook gebruikt worden om de maximumsnelheid aan te geven. Wanneer het om de maximumsnelheid gaat wordt dit ook wel benoemd als essentiële herkenbaarheidskenmerken (EHK).


Verschillende soorten wegmarkeringen

In België zorgen meerdere bedrijven voor het wegmarkeringen aanbrengen. Dit wordt gedaan op wegen, parkeerplaatsen en op bedrijventerreinen, maar ook in fabriekshallen en sportzalen- of velden.

Volle lijnen, onderbroken lijnen, fietsstroken, alles is mogelijk!

Voor ieder oppervlak wordt het juiste type markering gekozen, er wordt namelijk niet alleen maar “gewone witte wegenverf” gebruikt. Naast de normale wegverf worden er nog zes andere standaard soorten markeringen gebruikt. Bij alle technieken is het van belang dat de ondergrond goed wordt schoongemaakt. De volgende stap is het traceren van de nieuwe markering. Wegmarkering aanbrengen is verschillend per type.

Wegmarkeringen parkeergarage

Wegmarkeringen parkeergarage

Wegmarkering van sneldrogende gewone wegenverf (Type A)

Het grote voordeel van dit type verf is het feit dat het razendsnel droogt. Daarnaast is deze verf in verschillende kleuren te verkrijgen, waarbij iedere kleur eigen voordelen en een specifieke toepassing heeft. Meestal wordt dit type verf aangebracht met een spuitpistool, in andere gevallen kan ook een borstel of rol worden gebruikt. Ook kunnen er glasparels in de natte verf gestrooid worden voor een reflecterend effect.

Geschikt voor: de belijning van privéterreinen evenals openbare wegen.

Thermoplastiek toegepast op wegmarkeringen

Het aantrekkelijke aan thermoplastische wegmarkeringen is dat dit type duurzamer is in vergelijking met gewone wegenverf. Deze vorm van belijning wordt dan ook vooral gebruikt voor wegen die druk bereden zijn. Het aanbrengen van thermoplastiek is geschikt voor een ondergrond die bestaat uit beton of asfalt en wordt verwarmt in blokken, korrels of poedervorm. Wanneer het vloeibaar is, kan het materiaal manueel of met een mechanisch toestel worden aangebracht. Om het meest duurzame resultaat te behalen zal de laag moet worden aangebracht met een dikte van 3 mm.

Geschikt voor: druk bereden ondergronden door de duurzame werking van thermoplastiek.

Polyurethaan als wegmarkering

Polyurethaan (PU/PUR) markering is een stoot-, slag- en krasvrije verf en is vooral geschikt op gepolierd beton. De verf is beschikbare kleuren en wordt aangebracht met een speciale machine. Deze vorm van belijning wordt ook gebruikt voor het coaten van vloeren. Meer hierover in ons artikel PU Pulyurethaan coating.

Geschikt voor: gepolierd beton of sportterreinen.

Strepen op de weg aangebracht door tape

Tape wordt vooral gebruikt voor tijdelijke wegmarkeringen en kan worden aangebracht op alle soorten verharding. Het aanbrengen wordt gedaan met primer en lijm. Het voordeel van tape is dat het snel kan worden aangebracht, daarnaast kan het zonder enkel spoor worden verwijderd en zorgt voor een goede zichtbaarheid in het donker.

Geschikt voor: tijdelijke wegmarkeringenop alle ondergronden.

Ribbelmarkeringen door thermoplastiek

Wegmarkering aanbrengen kan ook middels ribbelmarkering. Het belangrijkste punt voor ribbelmarkering is een verhoogde voel- en hoorbaarheid, dit resulteert namelijk in een verhoogde veiligheid. Thermoplastiek is de enige verf die wordt toegepast voor het aanbrengen van ribbelmarkering. Daarnaast is het voordeel dat de droogtijd maximaal 5 minuten is en ook nog eens milieuvriendelijk.

Geschikt voor: wegen waarbij goede hoor-en voelbaarheid en reflectie belangrijk zijn.

Belijning door inlay-wegmarkering

Zoals de naam al zegt, deze wegmarkering wordt in het wegdek gelegd en gaat daardoor tot wel 10 jaar mee. Om dit aan te brengen moeten er allereerst voorgevormde wegmarkeringen worden gemaakt. Dit gebeurt tijdens het asfalteringsproces.

Geschikt voor: lange termijn wegmarkering door de duurzaamheid van 10 jaar.

De multifunctionele Multidot Line markering

De Multidot Line is niet alleen ontworpen als markering maar heeft de functie om regenwater op een snelle manier af te voeren. Dit stimuleert de zichtbaarheid en dus ook veiligheid op de weg. Deze vorm van wegmarkering bestaat uit kleine maar regelmatige stippen thermoplastiek waar verfvrije zones tussen komen te liggen. Deze zones zorgen ervoor het regenwater geleidelijk van het wegdek af kan stromen.

Geschikt voor: het vlot afvoeren van regenwater en het creëren van meer zichtbaarheid en veiligheid.

Multidot Line wegmarkering aanbrengen op asfalt

Multidot Line wegmarkeringen


Eenvoudig toepasbare wegenverf spray

Wegenverf spray is letterlijk een spuitbus waarmee lijnmarkeringen kunnen worden aangebracht. De spray bestaat uit een synthetische verf en doet haar voordeel uit de snelle drogingstijd van maar liefst 1 uur. De spray kan gebruikt worden op verschillende ondergronden zoals beton, asfalt of straattegels.

Het voordeel van de verf is de hoge slijtvastheid, het verzeept niet en dekt goed.

In onderstaande tabel worden de richtprijzen van wegenverf spray benoemd:

Product Bedrijf Prijs
Vista Wegenverf-Spray (750ml) De verf webshop €28,95 (incl. BTW)*
Rust-Oleum Hard Hat (500ml) Verf webwinkel €18,99 (incl. BTW)*
Setonline-verf voor permanente vloermarkering (750ml) Seton €32,00 (excl. BTW)*
Setonline sneldrogende markeringsverf (500ml) Seton €11,90 (excl. BTW)*

*De gegeven prijzen zijn een indicatie en een momentopname 

Onze experts staan voor u klaar om u te helpen met het vinden van de juiste spray!


Verfmerken voor wegmarkering België

In het artikel verfmerken België worden verschillende verfmerken benoemd met meerdere doeleinden. Een aantal merken voor wegmarkering-verf zijn bijvoorbeeld: Vista, Setonline, Avis, Poly-line, Rust-Oleum, Sikkens of Trimetal. Het is belangrijk om per merk en product te bekijken of dit het juiste is waar u naar op zoek bent, dit zou eventueel kunnen verschillen.


Het verwijderen van wegmarkeringen

Het kan voorkomen dat, bijvoorbeeld door een veranderde weg situatie, de belijning moet worden verwijderd. Dit wordt gedaan via vlijmscherpe waterstralen en hier kan een speciale machine voor worden ingezet: De Stripe Hog. De Stripe Hog is een machine die zich snel en makkelijk kan manoeuvreren. Tegelijkertijd spuit het waterstralen op het oppervlak. Wegenverf, thermoplast, epoxy en tape kunnen, met een minimale beschadiging, hierdoor worden verwijderd.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *