Nanocoating.nl

Verbeter uw producten en de veiligheid met Waterstotende coating

Waterafstotend is een eigenschap wat tegenwoordig vaak wordt verwacht van goederen. Van elektronica tot schoenen, waterbestendigheid is een “must”. Het is ook vereist van industriële machines en architecturale structuren. Een waterbestendige coating is de meest voorkomende oplossing voor het verbeteren of creëren van waterbestendigheid in industriële en architecturale projecten. Waterbestendige coatings vormen een barrière tussen het oppervlak en de omgeving; afhankelijk van de waterbestendigheidsbehandeling kan de barrière ondoordringbaar zijn voor zowel water als waterdamp.

In dit artikel zullen we de verschillende waterbestendige coatingsystemen beschrijven, de opties voor verschillende industriële en architecturale toepassingen schetsen en de meest voorkomende problemen bespreken die verband houden met de waterbestendige behandeling van oppervlaktes.

Definitie van aterstotende coating en het weerstandsvermogen

Hoewel de termen ‘waterbestendig’, ‘waterafstotend’ en ‘waterdicht’ vaak door elkaar worden gebruikt, beschrijven ze eigenlijk verschillende graden van waterbestendigheid. Waterbestendige coatings kunnen als volgt worden geclassificeerd op basis van hun waterbestendigheid:

  • Waterbestendig: meestal de laagste waterbestendigheid. In staat om tot op zekere hoogte weerstand te bieden aan het binnendringen van water, maar niet helemaal. In de meeste gevallen kan een ‘waterbestendig’ product niet zonder complicaties volledig worden ondergedompeld. ‘Waterbestendig’ is ook de algemene term voor water beschermende coatings.
  • Waterafstotend: hogere weerstand vergeleken met ‘waterbestendig coatings’, maar ook niet volledig ondoordringbaar voor water. Heeft vaak betrekking op nano- of fluorpolymeercoatings die letterlijk water afstoten.
  • Waterdicht: een bijna 100% waterdichte oplossing, deze coatingsystemen zijn absoluut ondoordringbaar voor water.

Ondanks het verschil tussen waterdicht en waterbestendig, kunnen consumentenproducten toch waterdicht worden geëtiketteerd als ze alleen resistent zijn, en omgekeerd. Maar dit zijn beschrijvingen die van toepassing kunnen zijn op meer dan alleen coating. Bij het kiezen van een coating, moet u altijd de datasheets en instructies raadplegen.

Kies de waterbestendige behandeling die het beste bij uw project past

Waterproof-producten zijn net zo divers als projecten waarvan waterbestendige oplossingen van belang zijn. Niet elke waterbestendige coating is geschikt voor alle situaties. Net zoals bij alle coatingprojecten, moet u rekening houden met het type ondergrond, gebruik en de omgeving van de coating, evenals met de vereiste mate van waterbestendigheid. Een waterbestendige coating voor stof moet bijvoorbeeld onzichtbaar zijn, elektronica vereist dunne films en staal vereist een ondoorlatende barrière om te beschermen tegen corrosie. Aan de andere kant is een waterdichte muurverf nooit 100% waterdicht, vanwege het feit dat hij moet blijven “ademen”. Hier zijn vier van de meest voorkomende waterbestendige coatingoplossingen:

Nanocoating.nl logo klein coatings.beBescherm met de beste nano coatings

Nanocoating.nl levert de beste nano coatings om uw spullen en oppervlakken jarenlang schoon en beschermd te houden. Al haar producten zijn milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar, vrij van PFAS, zodat u met een gerust hart kunt genieten van de wetenschap dat u helpt om onze aarde mooi en schoon te houden.

De klantenservice staat klaar om al uw vragen snel te beantwoorden, zodat u zo snel mogelijk aan de slag kunt met het beschermen van uw spullen. Levering is snel via PostNL naar België.

Kijk vandaag nog op Nanocoating.nl voor de beste nano coatings die er zijn.

Oppervlaktebehandelingen – voorbehandelingsprocessen

De behandeling van een metalen oppervlak met een ander metaal in processen zoals verzinken en anodiseren, wordt in bepaalde omgevingen gezien als een effectieve methode voor corrosiebescherming. Deze processen bieden ook tot op zekere hoogte waterbestendigheid door het originele metalen substraat te bedekken. Dit is echter vaak niet voldoende, dus om te voldoen aan strengere waterdichte eisen wordt het bedekt met een hars- of fluorpolymeercoating.
Kenmerken: Corrosieweerstand, beperkte waterbestendigheid.
Voorbeelden van toepassingen: staalconstructies en stalen producten

Fluorpolymeren – Teflon en niet-klevende coatings

Fluorpolymeercoatings staan ​​bekend om hun lage wrijvingscoëfficiënt en gebruik als smeermiddelen. De meest voorkomende hiervan zijn FEP- en PTFE-coatings zoals Xylan en Teflon die bijna ondoordringbaar zijn voor water. Fluorpolymeren zijn ook het meest voorkomende type duurzame waterafstotende coatings die op stof worden aangebracht als waterdichte zijnde maar toch ademend blijven.
Kenmerken: isolerend, ondoordringbaar voor gassen en water, bestand tegen chemicaliën, UV-straling, vervuiling, kalkafzetting en anti-corrosie. Wordt meestal toegepast als een dikke film, waardoor deze ongeschikt is voor toepassingen die geen verandering in gewicht en grootte toelaten.
Voorbeelden van toepassingen: consumptiegoederen, industriële machines, auto-onderdelen, isolatie van bedrading, textiel.

2K harscoatings – Epoxy, Polyurethaan en meer

Waterbestendige coating badkamer

Waterbestendige coating is ideaal voor het coaten van badkamers

Tweecomponenten harscoatings zoals polyurethanen en epoxyharsen behoren tot de duurzaamste waterbestendige coatings groep. Het kiezen voor een van deze coatings levert vrijwel altijd het gewenste resultaat en er zijn veel verschillende typen die kunnen worden aangepast om aan specifieke eisen te voldoen.
Kenmerken: Zeer duurzaam, schok- en slijtvast, waterdicht, chemisch bestendig en voordeliger, afhankelijk van het type harscoating. Gewoonlijk een coating met een hoog vaste-stofgehalte die bijdraagt ​​aan het gewicht en de afmeting van het gecoate object.
Voorbeelden van toepassingen: zwembaden, verticale en horizontale architecturale structuren (van badkamers tot offshore windmolens) lading- en opslagtanks, machines en auto-onderdelen.

Nanocoatings – Innovatieve nanotechnologie

De meest innovatieve waterbestendige coatings zijn gebaseerd op nanotechnologie en bekleden niet alleen een substraat, maar hechten er ook aan, waardoor er een laag ontstaat die niet meer gescheiden is. Het gebruik van deze coatings, vooral bij het waterdicht maken van industriële structuren, neemt toe en de technologie blijft zich ontwikkelen. Nanotechnologiecoatings bestaan ​​ook als waterbestendige spraybehandelingen die consumenten thuis kunnen toepassen.
Kenmerken: Dunne en onzichtbare coatings. Vanwege de slechte slijtvastheid moeten ze vaak opnieuw worden aangebracht.
Voorbeelden van toepassingen: Touchscreens en displays, kleine oppervlakken thuis (bijvoorbeeld ramen en douchecabines), ook geschikt voor houten vloeren om deze te beschermen tegen water.

3 dingen om in gedachten te houden bij het kiezen van een waterbestendige behandeling

Welke waterbestendige behandeling u ook kiest, wij adviseren u om het volgende in gedachten houden:

Productnamen: de productnamen kunnen misleidend zijn. Lees de kleine lettertjes en controleer of het product daadwerkelijke de waterbestendige eigenschappen heeft die voldoet aan uw eisen.

Toepassing en garantie: als het gaat om architecturaal waterbestendige coatings, vertrouw dan op een professionele, gecertificeerde aannemer wiens werkkwaliteit wordt gegarandeerd door een garantie en certificering.

Normen: Waterbestendige coating voor elektronica, stoffen en andere consumptiegoederen worden vaak niet gereguleerd. Waterbestendigheid is niet vereist en wordt meestal niet gemeten. De waterbestendigheid van elektronica wordt gemeten door IP-codes.  Welke aantonen in hoeverre het product beschermd is tegen het binnendringen van objecten en tot hoever het product waterdicht is.

Als u op zoek bent naar meer informatie over waterbestendige coating voor een specifieke toepassing, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Onze coatingexperts beantwoorden graag al je vragen. Samen met onze partners kunnen we ook een offerte op maat opstellen voor uw project, toepassing of product.

Heeft u vragen of wilt u meepraten over waterstotende coating?

Stel gerust uw vragen in onderstaand formulier en onze redactie zal u zo snel mogelijk van een relevant en behulpzaam antwoord voorzien.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *