UV bestendige coating
Nanocoating.nl

UV-bestendige verf

Ultraviolet wordt ook wel uv, ultraviolette straling of uv-licht genoemd. Dit is elektromagnetische straling net buiten het deel van het spectrum dat met het menselijk oog
waarneembaar is. De golflengte van ultraviolette straling ligt tussen 10 en 400 nanometer, dus eigenlijk ‘voorbij het violet’. Dit is ook de letterlijke betekenis van ultraviolet. Aangezien ultraviolet licht een kortere golflengte heeft dan zichtbaar licht, is het energierijker. Het kan zelfs ionisatiepotentiaal van organische moleculen bereiken en daarmee chemische reacties in gang zetten. Dat is ook de reden dat een teveel aan ultraviolette straling schadelijk is voor vele organismen. Ook voor de mens. Een UV bestendige verf kan helpen de chemische reactie te vertragen of zelfs voorkomen.

De voordelen van een UV-bestendige coating

UV heeft veel invloed op zijn omgeving. De coating en verfindustrie heeft hier al heel lang mee te maken. Door UV-licht verkleurt de lak- en de coating op den duur. Vooral lichte kleuren vergelen door ultraviolette straling.  Bij de 2-componenten polymeren wordt er vaak gebruik gemaakt van een isocyanaat. Deze kan of aromatisch of alifatisch zijn.  De koolwaterstof verbindingen verschillen hierbij in samenstelling:

 • De aromatische is niet 100% UV-vast. Een aromatische coating is relatief goedkoop en is in veel gevallen daarom een prima keus;
 • Een alifatische coating wordt pas ingezet wanneer sprake is van constante blootstelling aan UV-licht. Dit wordt vaak gebruikt als verzegeling van een aromatische coating.

UV-bestendige coatings in verschillende sectoren

De UV-bestendigheid van een coating is de mate waarin het bestand is tegen ultraviolette straling, zoals zonlicht. Wanneer een coating in de buitenlucht wordt gebruikt moet deze uiteraard UV-bestendig zijn. Deze duurzame coatings worden ook binnen toegepast in processen waarbij UV-straling wordt gebruikt voor desinfectie van onder andere vloeistoffen.

Voorbeelden van branches waarin UV-bestendige coatings worden gebruikt:

 • Machinebouw;
 • Architectuur & design;
 • Bouw;
 • Auto-industrie;
 • Koelwaterbehandeling;
 • Drinkwaterproductie;
 • Brandbeveiliging;
 • Scheepsbouw.

UV-bestendige coating

Het doel van een UV-resistente coating

Een UV-bestendige coating wordt onder andere voor de volgende oppervlakken gebruikt:

 • Beschermen van geschilderd metaal als gevelbekleding, metalen daken, gebouwen en deuren;
 • In zee- en kustgebieden, voor het beschermen van metalen rails en bij zwembaden;
 • Voor het beschermen van niet geschilderd metaal als roestvrij staal, messing en koper;
 • Ideaal voor het beschermen van gebouwen en moeilijk te bereiken stukken metaal;
 • Voor decoratieve delen van gebouwen en bij hoogbouw;
 • Toepasbaar om decoratieve materialen te coaten. Zoals; messing, brons, koper, zink;
 • Veilig voor oppervlakken die in contact komen met voedsel. 

UV-stabilisator voor epoxy

Epoxy coating is vooral geschikt wanneer een zeer transparant oppervlak gewenst is. Daarnaast is een epoxy hars goed bestand tegen UV licht. In combinatie met een UV stabilisator is een epoxy coating zelfs volledig kleurecht bij buitentoepassingen. Een epoxy coating wordt veelal gebruikt voor het gieten over tegels, tafelbladen, betonnen aanrechtbladen, keukenbladen en werkbladen. Verder wordt het gebruikt voor het coaten van boten, van hout, beton, steen, metaal en om de aquarium achterwand te behandelen. Ook wordt het vaak gebruikt als een muurcoating, bijvoorbeeld in de badkamer of keuken.

Welke epoxyhars u ook gebruikt, geen enkele epoxy is op lange termijn UV-bestendig. De verharder vormt de belangrijkste eigenschappen voor vergelingsweerstand. Een verharder van epoxy coating en epoxy giethars heeft een zeer goede UV-bestendigheid. Bij buitentoepassingen kunt u ook een UV blocker gebruiken. Dit verlengt de UV-bestendigheid duidelijk. Voeg circa 1% van deze UV stabilisator toe aan het totaalgewicht van epoxyhars en verharder om te voorkomen dat deze verkleurt door inwerking van zonlicht. U kunt de UV blocker vooraf in de hars mengen, of na menging aan het mengsel toevoegen. Een UV stabilisator heeft geen invloed op de kleur of transparantie van de epoxy.

Het verkrijgen van UV-bestendige en zonwerende coatings

Via Brico.be, Sigma, Polyestershoppen.nl en Gamma en Hubo kunt u deze coatings vinden in België. Heeft u grote hoeveelheden coating nodig? Wij informeren u graag!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *