Trapverf > Eenvoudig de trap schilderen

De extra voordelen van trapverf t.o.v. normale lak

Natuurlijk kunt u een trap schilderen met een normale lak. Echter, trapverf biedt een aantal voordelen die de hogere prijs valideren. Zo heeft een trapverf vaak extra verhardende bindmiddelen waardoor de verf tegen een stootje kan. Hierdoor slijt de verf ook minder snel en hoeft u deze niet vaak bij te werken. Ideaal dus voor de veel belopen trap naar de eerste etage.

Veilige antislip trapverf

Trapverf heeft vaak een subtiele antislip toevoeging die uitglijden voorkomt

Daarnaast zijn moderne trap verven voorzien van niet vergelende pigmenten en komen de vele kleuren in mooie matte of zijdematte afwerkingen.

Wat ook een groot voordeel is dat enkele van de nieuwste trapverf merken ook nog eens sneldrogend zijn. Het is dus vaak niet meer nodig om een trede 24 uur te laten drogen (droogtijd normale lak). U kunt dus bijvoorbeeld in de avond de trap tree om tree schilderen en er in de ochtend gewoon weer overheen lopen!

Tot slot is het allerbelangrijkste voordeel misschien wel dat trapverf de veiligheid kan verhogen. De beste trapverf van dit moment heeft namelijk een subtiele antislip toevoeging die zorgt voor een stroef oppervlak die toch nog fijn aanvoelt onder blote voeten.

De mooiste trapverf kleuren (of juist transparant)

Staat de trap zichtbaar in de woonkamer? Of vind u het belangrijk dat de trap past in uw interieur? Anno nu is wit zeker niet meer de enige optie. Trapverf kan in vele kleuren worden gemengd en er zijn zelfs transparante lakken verkrijgbaar die de mooie houtkleur van een trap niet verhullen. Wel is het handig om rekening te houden met een aantal zaken:

Wit en lichte kleuren

Wit (RAL 9010, 9016) staat al jaren bovenaan de lijst van de meest populaire trapverf kleuren. En dat is niet gek, de kleur oogt licht, fris en ruim. Maar nadelen zijn ook te noemen. U ziet er namelijk snel modder, huidvet, haren en ander vuil op. Regelmatig schoonmaken is een noodzaak.

Transparant

Houten trappen komen het mooist tot hun recht met een transparante lak. Het geeft diepte en glans en verhult niets. Dit is dan ook meteen het grootste nadeel. Een trap met veel onregelmatigheden (tapijtresten, beschadigingen, verkleuringen) is niet gebaat bij een transparante lak.

Donkere kleuren

Donkergrijze en zwarte trapverf is de laatste maanden erg in opkomst. Het is trendy, stoer en geeft contrast. Houdt rekening met de lichtinval van het trapgat en maak van de trap een statement!

DIRECT TRAPVERF BESTELLEN? 

Trap schilderen in 8 stappen

Het is even een klus, maar dan heeft u ook wat. Het handigste is om de trap tree om tree te schilderen. Gebruikt u Sigma s2u nova traplak? Dan kunt u zelfs meerder lagen op 1 dag aanbrengen.

Tips vooraf

  • Werk zoveel mogelijk van boven naar beneden.
  • Is de verf op waterbasis? Houdt dan een vochtig schoonmaakdoekje en keukenrol bij de hand. Eventuele ongelukjes kunt u makkelijk wegvegen.
  • Wilt u na het schilderen snel weer naar boven? Schilder de traptreden dan om en om.
  • Werk altijd ‘nat in nat’, dit voorkomt banen en strepen.
  • Schilder eerst de randen met een kwast en rol daarna met de roller de grote vlakken.

VOORBEREIDING

Iedere lak heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing dus gebruik onderstaande stappenplan enkel als richtlijn. Volg altijd de instructies van de fabrikant van het merk dat u heeft uitgekozen.

Trapverf s2u nova zwart mat

Zwarte trapverf kleuren geven een mooi contrast. Hier afgebeeld Sigma S2U Nova Traplak in RAL 7021

Stap 1: Afdekken en afplakken
Plak alle delen van de trap die u niet wilt schilderen af met frogtape of schilderstape. Eventueel kunt u een zijltje onderaan de trap leggen.

Stap 2: Ontvetten
Gebruik st Marc of een andere verfontvetter om de nieuwe verflaag goed te laten hechten.

Stap 3: Loszittende verf verwijderen
Verwijder eventuele loszittende verf. Beschadigingen? Repareer deze met een geschikt vulmiddel.

Stap 4: Schuren en stofvrij maken
Gebruik een schuurpapiertje of schuurmachine om de trap licht op te schuren.

Stap 5: Gronden / primen
In sommige gevallen is het aanbrengen van grondverf noodzakelijk. Bijvoorbeeld wanneer het hout nog geen grondverf heeft. Gebruik bij donkere trapverf een grijze primer en bij lichte een witte. Dit zorgt uiteindelijk voor een goede dekking.

SCHILDEREN

Stap 6: Trap schilderen

1. Schilder eerst de trapbomen.
2. Vervolgens, indien van toepassing, het hekwerk en de leuning.
3. Hierna schilder je de zijkanten van de trap.
4. En als laatste de traptreden.

Stap 7: Afwerken
Verwijder na het schilderen de tape als de verf nog nat is. Hierdoor krijgt u minder snel doorlopers in de verf.

Stap 8: Opruimen
Heeft u de roller en/of kwast de volgende dag nog nodig? Wikkel ze dan in folie of plastic en knoop of plak dit goed dicht. Helemaal klaar met schilderen? Laat de roller en/of kwast dan indrogen voordat u deze weggooit.