Kunststof-lakken-coating-auto-interieur
Nanocoating.nl

Automotive kunststof lakken voor een duurzaam interieur

Kunststoffen worden steeds vaker in de auto-industrie gebruikt om voertuigen veiliger en efficiënter te maken. Het gemiddelde voertuig van vandaag bestaat uit 8% kunststof onderdelen op basis van gewicht. Kunststof kan tot 50 procent lichter zijn vergeleken met alternatieve materialen en vertegenwoordigd dan ook een groot aantal onderdelen in de auto. Kunststof lakken, ook wel bekent als plastic coatings, bieden onderdelen onder andere, decoratieve, beschermende en duurzame eigenschappen. Automotive kunststof lakken geven het interieur van een auto het comfort van het aanraken van de onderdelen, waardoor het karakter en de kwaliteit van de rijbeleving worden beïnvloed, en daarom investeren autobedrijven in het verkrijgen van de perfecte interieurcoating.

In dit artikel zullen we kijken naar de eigenschappen van automotive kunststof lakken, de applicatie processen en welke fabrikanten en bedrijven de kunststof coatings leveren.

De voordelen van kunststof lakken voor auto-onderdelen

Een groot deel van de auto coating industrie is gebaseerd op verven voor metalen onderdelen, maar veel van de interieur onderdelen van een voertuig zijn of van plastic met een coating of krijgen een kunststof coating. Hoewel de buitenkant van een auto kan verkopen op basis van een combinatie van uiterlijk en prestaties, wordt het interieur verkocht op comfort, geluidsniveau, duurzaamheid en aanraking die allemaal van invloed zijn op het comfort en de keuze van een potentiële koper. De voordelen van kunststof lakken gaan verder dan een comfortabele aanraking, ze zijn ook:

 • Milieuvriendelijk: door het gebruik van plastic onderdelen nemen autofabrikanten het totale gewicht van het voertuig af. Dit verhoogt het brandstofrendement van het voertuig, maar vermindert ook het verbruik bij de productie. Kunststof lakken zijn licht van gewicht, hebben een lage VOS-uitzetting en weinig geur, wat bijdraagt ​​aan de milieuvriendelijkheid van het gebruik van kunststof coatings.
 • Slijtvast: het interieur van het voertuig moet duurzaam en krasbestendig zijn. Kunststof lak wordt gebruikt om deze kwaliteiten aan de onderdelen te geven en ze zo lang mogelijk zo goed als nieuw te houden.
 • Bestand tegen chemicaliën: zonnebrandcrème, insectenspray, oliën, reinigingsmiddelen, al deze stoffen komen elke dag in contact met coatings voor voertuigen. Of het nu armsteunen, spiegels, radiolijsten of stuurwielen zijn, zonder de juiste coating kunnen chemische stoffen ervoor zorgen dat er vlekken, verkleuring, slijtage of zelfs bubbels worden veroorzaakt.

  mercedes-interieur-kunststof-lakken

  Het beschermen van de kunststof onderdelen in het interieur vereisen diverse kunststof lakken

 • Weerbestendig en bestand tegen wisselende temperaturen: hoewel het interieur van een auto mogelijk niet direct worden blootgesteld aan UV-straling, is de weer-bestendigheid nog steeds een belangrijk aspect voor auto coatings. Ze moeten schade voorkomen die wordt aangericht door het in contact komen met zon en wisselende temperaturen.
 • Esthetisch gevarieerd: Uiteraard is het uiterlijk van zowel de buitenkant als de binnenkant van een voertuig belangrijk. Kunststof coatings moeten bij de rest van het uiterlijk van de auto passen, de glans en kleurdiepte verhogen en verschillende effecten kunnen bieden, zoals mat, parelmoerachtig, metallic en hoogglans.

De verschillende applicatieprocessen van kunststof lakken voor auto’s

Niet alle plastic onderdelen van een auto-interieur zijn gemaakt van hetzelfde plastic. Het dashboard kan van PVC zijn, de deurhendel EPDM, terwijl andere delen van een ander plastic type kunnen zijn. Elk soort materiaal kan verschillende eisen hebben in termen van bereiding of de coating formule.  Om deze uiteenlopende eisen te realiseren zijn er verschillende coatings en coatingprocessen voor verschillende plastic onderdelen.

Verven en processen: van polyurethaan tot in-mold coatings

Polyurethaan wordt bij veel interieur onderdelen gebruikt. Ze komen voor in één componenten en twee component systemen waarbij de twee componenten versie vaker voorkomt. Daarnaast zijn er ook op water- en oplosmiddel gebaseerde soorten. Naast polyurethaan worden er ook acrylproducten gebruikt. Coatings worden meestal in lagen aangebracht, met enige variatie tussen primer, basis laag en toplaag.

Net als bij de verfsoorten zijn er ook verschillende applicatiemethodes. Kwasten, dompelen, spuiten en in-mold gevormde coatings zijn slechts enkele van de methodes. In-mold coatings omvatten het spuiten van de binnenkant van een mal met de coating voordat deze wordt gevuld met plastic. Dit resulteert in een volledig product inclusief coating. Elektrisch uithardende coatings worden heel anders aangebracht. Om de coating uit te harden wordt er UV-straling of zichtbaar licht gebruikt in plaats van bijvoorbeeld hitte. Deze coatings voorkomen dan ook dat onderdelen tijdens het uitharden worden beschadigd door te hoge temperaturen.

De aantrekkingskracht van een soft-touch coating – haptische coatings

Haptiek betekent “de kennis van de tastzin”, in andere woorden heeft het te maken met hoe iets aanvoelt op het moment dat u iets aanraakt. Vaak wordt er bij coatings alleen gedacht aan hoe iets mooier gemaakt kan worden, maar het gevoel bij aanraking is ook van groot belang. Een deurklink met een plakkerig gevoel, een harde armleuning – deze beïnvloeden onder anderen de perceptie van kwaliteit in het interieur van een voertuig. Een belangrijk gebied in kunststof coatings voor auto’s is dat de onderdelen net zo goed aanvoelen als dat ze eruitzien. Deze zacht aanvoelende coatings zijn gemaakt van polyurethaan en bieden een oppervlak dat zacht, warm, glad en aangenaam aanvoelt.

Automotive fabrikanten van kunststof lakken en bedrijven in België

Als u op zoek bent naar kunststof coatings voor auto interieurs in België, dan heeft u geluk: in België zijn er voldoende specialisten die kunststof lakken voor auto’s aanbieden. Voor meer informatie, of als u een project heeft waarvoor plastic coatings voor auto’s nodig zijn, neem dan contact op! Onze experts zijn er om u te helpen en, in samenwerking met onze coatingpartners, kunnen wij u dé oplossing voor uw project aanbieden.

2 antwoorden
 1. Jef vermeeren
  Jef vermeeren zegt:

  Graag had ik de binnenzijde van mijn dakpannelen en hardtop van mij jeep wrangler 2019 gespoten in zwart matlak ipv nu wit gestructureerde kleur. Deze structuur is iets wat gegoten lichtgewicht product is.
  Kan dit vakkundig gebeuren?

  Beantwoorden
  • Ayold
   Ayold zegt:

   Beste Jef,

   Wij verkopen zelf geen coating en brengen dit ook niet aan. Voor een particuliere offerte raden wij je aan om contact op te nemen met een lokaal coatingbedrijf.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Coatings.be

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *