Isolerende coatings
Isolerende coatings
Ga direct naar:
Isolerende coatings zijn sterk in opkomst. Vergeleken met andere, meer traditionele isolatiematerialen (zoals steenwol of polyurethaan foam) bieden de coatings een belangrijk voordeel. Het is naast isolatiemateriaal ook een coating die beschermt tegen corrosie. Daarmee behoren problemen met corrosie onder isolatie voorgoed tot het verleden. Het aanbrengen van een isolerende coating is in veel gevallen sneller en ook goedkoper dan bestaande oplossingen. De isolerende coatings kunnen toegepast worden voor verschillende doeleinden. Bijvoorbeeld:
- Thermische isolatie (energie behoud);
- Ook ter voorkoming van condensvorming;
- Persoonlijke bescherming (contact met zeer warme oppervlakken).
Isolerende coatings geleiden geen elektrische stroom. Deze coatings worden aangebracht door middel van wervelsinteren of elektrostatisch poederspuiten. Vervolgens wordt de dichtheid van de beschermlaag gecontroleerd met testspanning van 9 volt per μm. Op die manier wordt een optimaal resultaat gegarandeerd.
Isolerende coating en isolerende verf kopen
Voor thuisgebruik zijn er diverse isolerende verfen, bijvoorbeeld hitteisolerende verf. Hieronder vindt u een selectie van isolerende coatings. Klik erop en koop isolerende verf:
Rubson vochtisolerend impregnerermiddel
- voor gevel en dak
Rubson waterisolerende silicone coating
- voor daken
Brander vuil- en vlekisolerende muurverf
- voor binnenmuren
Sigma inhoudsstoffen-isolerende grondverf
- voor hout
Alabastine schimmelisolerende muurverf
- voor badkamer, keuken
Thermisch isolerende verf
Om zo min mogelijk warmte en dus energie te verliezen moeten pijpleidingen en tanks goed geïsoleerd zijn. Isolerende coatings worden gebruikt voor alle toepassingen waar substanties met hoge temperaturen doorheen gaan. Warme isolerende verf biedt vergelijkbare isolerende waardes als traditionele isolatiematerialen. Dit is zelfs zo bij een fractie van de gebruikelijke dikte. Dat komt doordat de coatings isoleren tegen warmtetransport door conductie, convectie en straling. De meeste conventionele isolatiematerialen isoleren vrijwel altijd uitsluitend op basis van vertraging van conductie.
Thermisch isolerende en condenswerende coatings zijn speciaal ontwikkeld voor industriële toepassingen.
Wervelsinteren | plastificeren
Wervelsinteren of plastificeren (dip-coating) is een techniek waarbij het poeder in een bak met poreuze bodem door luchtinblazing gefluïdiseerd wordt. Het metalen voorwerp wordt voorverwarmd tot een temperatuur van enige honderden graden Celsius. Vervolgens wordt het voorwerp ondergedompeld in het poeder – vooral thermoplastische poeders. Daarna hechten de poederdeeltjes zich vast op het verhitte oppervlak en smelt het poeder tot een gesloten laag samen. De te behandelen voorwerpen hebben een speciale voorbehandeling nodig: reinigen en ontvetten, mechanische en/of chemische voorbehandeling.
Poedercoating | elektrostatisch poederspuiten
Poedercoating vormt een deklaag van organisch materiaal die als doel heeft het voorwerp te verfraaien en/of te beschermen tegen corrosie. Het unieke kenmerk van poedercoaten is de manier van aanbrengen. Hierbij wordt een mengsel van droog poeder en lucht op het te behandelen materiaal aangebracht. Vervolgens vloeit dit poeder in de oven – onder invloed van de warmte – uit tot een gesloten laag. In tegenstelling tot natlakken maakt men bij de applicatie van poedercoatings geen gebruik van oplos- of verdunningsmiddelen (zoals solventen). Als u meer wilt weten over poedercoating, lees dan ons artikel over dit proces.
Welke industrieel toegepaste isolerende coatings zijn er?
Er zijn verschillende isolerende coatings op de markt. Een groot voordeel van isolerende coatings is dat het naadloze isolatielagen zijn, die direct hechten op de ondergrond. Er treedt dus geen vocht of condensvorming op tussen de isolatie en de ondergrond, wat de isolerende waarde verbetert en ook weerstand biedt tegen corrosie onder isolatie. De isolerende coatings hebben dus verschillende industriële toepassingen. Bijvoorbeeld thermische isolatie voor warmtebehoud, corrosie onder isolatie. Maar ook preventie, voorkoming van condensvorming en persoonlijke bescherming. De coating kan gebruikt worden als isolatieproduct, maar kan ook gecombineerd worden met andere isolatiematerialen. We zetten een aantal isolerende coatings op een rij:
Rilsan®
Rilsan® is een poedervormige thermoplastische kunststofcoating op basis van plantaardige ricinusolie. Uit deze olie wordt een monomeer gewonnen en dit wordt vervolgens verwerkt tot het polymeer nylon 11, oftewel Rilsan®. Metaal bekleden met Rilsan® is een goedkoop en duurzaam alternatief voor roestvrij staal. Bovendien voldoet deze coating aan de Kiwa Beoordelingsrichtlijn BRL-K759 en verschillende Europese richtlijnen.
Rilsan® biedt onder andere de onderstaande voordelen:
- Corrosiebescherming;
- Kiwa gecertificeerde coating;
- Slijtvastheid;
- Flexibele werking;
- UV-bestendigheid.
Resicoat®
Resicoat® is een kunststofcoating op basis van epoxyhars. De hoogwaardige coating is chemisch resistent, slijtvast en bevat geen oplosmiddelen. Deze coating is door Kiwa gecertificeerd voor gebruik in combinatie met drinkwater. De belangrijkste toepassing is dan ook het bekleden van verschillende gietstukken, zoals leidingdelen, koppelingsonderdelen en afsluiters. De coating wordt voornamelijk gebruikt bij de drinkwaterproductie en de afval-, riool-, en koelwaterbehandeling.
Resicoat® biedt onder andere de onderstaande voordelen:
- Corrosiebescherming;
- Kiwa gecertificeerde coating;
- Slijtvastheid;
- Isolerende werking.
Abcite®
Abcite® is een thermoplastische kunststofcoating met een hoge laagdikte die in diverse kleuren geleverd kan worden. Deze coating biedt onder andere een hoogwaardige corrosiebescherming en is bestendig tegen zuren en basen. Er zijn drie methoden om Abcite® aan te brengen: wervelsinteren, rotomoulding en elektrostatisch poederspuiten.
Abcite® biedt onder andere de volgende voordelen:
Halar®
Halar® ECTFE is een thermoplastisch fluorpolymeer. De combinatie van anti-kleefeigenschappen, slijtvastheid en uitstekende corrosiebescherming maakt deze coating geschikt voor vele toepassingen. Van de opslag of het transport van agressieve media tot machineonderdelen voor de galvanische en halfgeleiderindustrie. Door de toevoeging van additieven zijn er ook varianten van Halar® die meer weerstand bieden tegen dampdiffusie of die geleidend of anti-statisch zijn.
Halar® biedt onder andere de onderstaande voordelen:
- Corrosiebescherming;
- Geleidende en isolerende coatings;
- FDA toegelaten coating;
- Chemische bestendigheid;
- Elastische werking.
Diverse fluorpolymeren
Fluorpolymeren is een verzamelnaam voor coatings van verschillende producenten. Halar® en Xylan® (een geleidende coating) zijn enkele voorbeelden van coatings die hieronder vallen. De meestgebruikte fluorpolymeren zijn: PTFE, FEP, PFA, ECTFE en ETFE. Deze kenmerken zich door uitstekende anti-kleef eigenschappen in combinatie met goede chemische resistentie. Ook de hoge temperatuurbestendigheid is een voordeel. PFA Ruby Red biedt bovendien een verhoogde weerstand tegen dampdiffusie.
Fluorpolymeren bieden onder andere de onderstaande voordelen:
- Anti-kleef eigenschappen;
- Chemische resistentie;
- Droge filmsmering;
- Lage wrijvingsweerstand;
- Geleidende & isolerende coatings.
In welke branches worden isolerende coatings gebruikt?
De meeste isolerende coatings worden gebruikt in de volgende branches:
- Drinkwaterproductie;
- Machinebouw;
- Galvanische industrie;
- Halfgeleider industrie;
- Proces- & chemische industrie;
- Scheepsbouw en offshore;
- Drukkerijen.
Keramische warmte isolerende coating
Keramische materialen worden toegepast vanwege hun hoge hardheid, slijtvastheid, chemische bestendigheid en hun warmte isolerende eigenschappen. Bijvoorbeeld, voor straal- en verbrandingsmotoren zijn warmte isolerende coatings een must. Dit komt doordat ze componenten beschermen tegen hoge procestemperaturen. Als basis-coating voor hoge temperatuur toepassingen wordt vaak zirkoonoxide (ZrO2) gebruikt. Naast deze coating op componenten in straal- en verbrandingsmotoren, vindt de coating ook zijn toepassing in de staalindustrie voor extrusie matrijzen. Ook wordt de coating gebruikt als bescherming op thermo-wells (temperatuur insteken). Verder wordt aluminiumoxide (Al2O3) gebruikt om een elektrisch isolerende laag te vormen op lager schalen van (rol)lagers. Deze lagers kunnen statische elektriciteit opwekken en kunnen bijvoorbeeld in bepaalde omgevingen explosiegevaar opleveren. Deze coatings vinden hun toepassing daarom veelal in ATEX omgevingen.
Goedendag, wellicht eem vreemde vraag maar ik ben op zoek naar een transparante warmte-isolerende coating voor baksteen. Doel: oude huizen zonder spouw of met een dunne luchtspouw vanaf de buitenzijde isoleren, waarbij de oude baksteen zichtbaar blijft. Weet u of dat bestaat en/of of hieraan wordt gewerkt? De markt hiervoor zal zeer groot zijn. Ik verneem het graag! Vriendelijke groet, ir Anno van den Berg, makelaar o.g. en duurzaam energie-adviseur
Beste Anno,
Naar ons weten bestaat er (nog) geen transparante isolerende coating voor baksteen. Coating innovaties volgen elkaar in rap tempo op, dus wellicht komt er binnenkort een geschikte coating op de markt.
Met vriendelijke groet,
Marieke – Coatings.be