houtverf buiten in de tuin aanbrengen
Nanocoating.nl

Van beits tot lak: houtverf in de tuin beschermt uw houtwerk

De verzamelnaam houtverf omvat alle soorten verf om hout te beschermen en verfraaien. En hout in de tuin wordt aan veel invloeden van buitenaf blootgesteld. Om nog lang plezier te hebben van uw houten tuinmeubelen, vlonders, schuren en tuinhuizen is een behandeling met houtverf een must! En of het nu gaat om bescherming tegen vuil, groene aanslag, schimmel of verkleuring, er is altijd een geschikte houtverf voor buiten. In dit artikel helpen wij u de juiste houtverf uitkiezen voor iedere klus in de tuin.

Deze typen houtverf zijn geschikt voor in de tuin

 • HOUTOLIE – Houtolie is de meest natuurlijke manier van hout beschermen. De olie dringt diep door in het hout, voedt en geeft bescherming van binnenuit. Het verschil tussen olie en beits is vooral dat beits over het algemeen betere bescherming biedt, maar dat door olie de natuurlijke uitstraling beter bewaard blijft.
  Nadeel: Een nadeel is dat de olie geen weerstand biedt tegen uv-stralen waardoor uw hout er op termijn donkerder zal gaan uitzien.
  Aanbevolen toepassing: zachtere houtsoorten zoals vuren en grenen. Bijvoorbeeld: schuttingen, tuinhuisjes en vlonders

  Houtverf op oliebasis

  Er zijn diverse soorten houtverf voor in de tuin, zoals deze natuurlijke houtolie

 • BUITENBEITS – Een belangrijke eigenschap is dat het doordringt in het hout en vochtregulerend is. Dit betekent dat het vocht in het hout weg kan door de beitslaag en niet wordt opgesloten. Hiervoor moet de beits wel op het houten oppervlak aangebracht worden zonder een grondverf te gebruiken. Beits geeft net iets meer bescherming aan het hout tegen vervuiling, vochtigheid en de weersomstandigheden als houtolie.
  Nadeel:Een nadeel is dat er voor optimale beschermingen meerdere lagen moeten worden aangebracht. Iedere tussenlaag moet weer worden opgeschuurd.
  Aanbevolen toepassing: grenen, vuren, red cedar en douglas, steigerhout. Bijvoorbeeld: schutting, schuur, tuinhuisje en houten meubelen.
 • HOUTLAK – Lak is goed water- en weerbestendig en blijvend elastisch. Vaak is houtlak buiten op terpentinebasis (alkyd) vanwege een hogere glansgraad en betere bescherming tegen weersinvloeden. Zeker voor buiten toepassingen is lak veel minder onderhoudsintensief dan bijvoorbeeld olie. Anders dan beits trekt lak niet tot minder in het hout.  Bij dekkende houtlakken zal de houtnerf niet meer te zien of te voelen zijn.
  Nadeel: Als er krassen op lak komen zijn deze niet tot nauwelijks weg te werken. Een lak wordt hierdoor niet “natuurlijk” mooi oud.
  Aanbevolen toepassing: alle houtsoorten in de tuin.
 • NANO HOUTVERF – Dit is een houtverf met hydrofobe eigenschappen. Deze houtverf is optimaal bestand tegen water en daarmee ideaal voor ons regenachtige klimaat. Mos, algen en groene aanslag hecht niet meer op het hout na behandeling en dit zorgt ervoor dat het houtwerk eenvoudig schoon te maken is.
  Nadeel: duurste optie in dit rijtje.
  Aanbevolen toepassing: o.a. toepasbaar op onbehandelde houten gevels, muren, sauna’s, schuttingen en tuinhuizen. Ook perfect toepasbaar op houten balustrades, lambrisering, wanden, plafonds en meubels binnenshuis.

Let op: Een transparante lak of beits is minder duurzaam bij gebruik buiten dan een dekkende houtverf. Dit komt omdat er minder inhouds- en beschermende stoffen aan een transparante beits kunnen worden toegevoegd. Reken op een 2 á 3 jaar kortere buitenduurzaamheid en extra onderhoud.

Slim houtwerk buiten verven met deze tips

Online, in bouwmarkten en op de verpakking van producten kunt u diverse stappenplannen vinden voor het aanbrengen van houtverf, houtlak, houtolie en buitenbeits. Er bestaan echter ook een aantal universele tips waarmee u altijd goed voorbereid aan de klus begint:

Kies de juiste houtverf
Of u juist een transparante of een dekkende lak gaat gebruiken is afhankelijk van of u de structuur/motief van het hout zichtbaar wilt laten of juist een dekkende effen kleur wilt bereiken. Daarnaast speelt ook mee hoeveel onderhoud u wenst te doen. Een houtolie moet namelijk jaarlijks opnieuw worden aangebracht.

Zorg voor een netjes opgeschuurde basis
Met name bij een transparante houtverf, houtlak, houtolie of buitenbeits bepaalt een goed geschuurde ondergrond het uiteindelijke succes van de klus. Om deze reden is het  extra belangrijk om in de lengterichting van het hout te schuren (met de nerf mee) en fijn schuurpapier te gebruiken. Laat u niet verleiden om het goedkoopste of huismerk van een bouwmarkt mee te nemen. Het goedkope papier slijt namelijk zeer snel waardoor u er uiteindelijk meer van gebruikt.

Reinig het hout met het juiste middel
Bij de zachte houtsoorten kan dit met water en een milieu-vriendelijk reinigingsmiddel voor hout of met ammoniak, dat in de bouwmarkt of speciaalzaak te koop is. Gebruik voor hardhout thinner en afzelia ammoniak.

Investeer in goede kwasten/rollers of een verfspuit
Iets duurdere kwasten (zoals die bijvoorbeeld met varkensharen) nemen de verf en beits beter op, geven gelijkmatiger af en zorgen voor een strakke afwerking. Gebruikt u een roller voor grotere oppervlakken? Verf op waterbasis brengt u het beste op hout aan met een vachtroller of structuurroller. Kortharige nylon rollers en vilten rollers en lakrollers lenen zich beter voor terpentine verf en lakken. Ook kunt u een verfspuit huren of kopen voor een egale en gelijkmatige verdeling.

Wacht tot het hout zo droog mogelijk is. 
Het hout mag absoluut niet teveel vocht bevatten om te veel krimp van het hout én latere hechtingsproblemen van de verflaag te voorkomen. Verf daarnaast alleen bij voldoende buitenlicht, een temperatuur van minimaal 10°C, niet in de volle zon en niet bij harde wind, regen en mist om de gewenste resultaten te behalen.

Houtverf voor buiten kopen in België

Hieronder een selectie met verfmerken die verkrijgbaar zijn in diverse bouwmarkten en online webshops. Bent u op zoek naar professioneel advies? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Houtverf merkSoortInhoud/verbruikVanaf prijs
Sikkens Rubbol XDAlkyd750 ml 12 – 14 m²/L€ 37,-
Woca Exterior OilHoutolie750 ml 8-15m²€ 25,-
Trimetal PermacrylAcryl1L 9-16m²€ 46,95
Jotun Demidekk UltimateAlkyd 1L 10-12m² per liter€ 44,40
CetaBever Beits750 ml 14 – 16 m²/L€21,99
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *