haccp en hygiënische coatings
Nanocoating.nl

HACCP normen België: HACCP coating van essentieel belang

De hygiënewetgeving, ook wel HACCP wetgeving genoemd, wordt steeds strenger. HACCP staat voor Hazard Analysis Crictical Control Points en controleert de hygiëne en voedselveiligheid in zeer belangrijke industrieën zoals de voedingsmiddelen-, dranken- en farmaceutische industrie. In deze sectoren is het namelijk onaanvaardbaar dat er risico factoren aanwezig zijn die consumptie producten vervuilen in het productieproces, tijdens het bereiden van voedsel en/of daar waar de producten worden opgeslagen. Met HACCP coating worden risico factoren, zoals de besmetting van producten en hechting van bacteriën, geminimaliseerd.

HACCP coating kan onder anderen op, vloeren, wanden, kleedkamers, productie-installaties, en sanitaire voorzieningen worden aangebracht. Door zich aan de HACCP wetgeving te houden worden onnodige kosten vermeden. Het niet voldoen aan de HACCP wetgeving kan ervoor zorgen dat de reputatie van uw bedrijf schade oploopt, de productie stil gelegd moet worden en producten vernietigd of teruggeroepen moeten worden.  Als een bedrijf de regels met betrekking tot HACCP en hygiëne niet nakomt, wordt het bedrijf vervolgd.

Een HACCP gecertificeerde coating heeft de volgende vereiste eigenschappen:

  1. Minimaliseert vervuiling voorkomt schimmels en schimmelgroei
  2. Hard, ondoordringbaar en niet absorberend is gemakkelijk te onderhouden en duurzaam
  3. Voorkomt besmetting tijdens en tussen verschillende werkzaamheden
  4. Eenvoudig schoon te maken en bestand tegen chemicaliën
HACCP-wetgeving-horeca

Gecertificeerde HACCP coating is verplicht in Belgische horeca gelegenheden

Drie belangrijke factoren van HACCP coating

Wanneer u opzoek bent naar een HACCP coating zijn er een aantal factoren waar u aandacht aan moet besteden. Een HACCP coating moet naadloos aan te brengen zijn, gemakkelijk te reinigen en bestand zijn tegen agressieve schoonmaakmiddelen. Daarnaast dient de coating antibacterieel of antimicrobieel te zijn en moet aan de wettelijke voedselveiligheidsvoorschriften voldoen. Wij raden u aan om de volgende drie aandachtspunten te onthouden bij het kiezen van een HACCP coating;

  1. HACCP certificaat: om er zeker van te zijn dat de HACCP coating goedgekeurd is
  2. Zilver additieven: om bacterie- en schimmelgroei te voorkomen
  3. HSE-vereisten: of de HACCP coating voldoet aan de relevante normen

De juiste HACCP vloercoating per type project

In België is HACCP coating voor vloeren vereist omdat optimale hygiëne anders niet kan worden behaald. HACCP coating is voor elk type project anders, omdat de verwachten en de omgevingsfactoren verschillen. Om u te assisteren bij het maken van de juiste keuze hebben wij in de onderstaande tabel verschillende scenario’s voor u omschreven.

Applicatie scenario HACCP vloercoating Omschrijving Soort coating
HACCP coating is benodigd, maar voedsel is aanwezig tijdens de applicatieWanneer een HACCP vloercoating dringend nodig en de aanwezigheid van voedingsmiddelen tijdens het aanbrengen kan niet worden vermeden. Dan moet u op zoek naar HACCP vloercoatings met een minimaal gehalte aan VOS (vluchtige organische stoffen), zoals een 100% vaste-stofcoating. 100% solid epoxy Polyurethaan Watergedragen vloersystemen
Het stilleggen van werkzaamheden moet geminimaliseerd of vermeden wordenEen fabriek waar continu voedsel wordt verwerkt kan vaak niet voor een lange tijd stilgelegd worden. Om langdurige uitvaltijd te voorkomen, heeft u een coating nodig die snel kan worden aangebracht en uithardt. De uithardingstijd van sneldrogende coatings ligt tussen 30 seconden en 2 minuten.Methylmethacrylaat coating (MMA) Polyurea vloercoatings SolidLux
De betonnen vloer is beschadigd maar vereist een HACCP coating met minimale voorbewerkingIndien de vloer in zeer slechte staat verkeerd, moet er een nieuwe laag HACCP coating worden aangebracht. Om stilstand te minimaliseren en hoge kosten voor oppervlakte-voorbereiding te vermijden, kiest u een zelf egaliserende vloer coating; het is eenvoudig aan te brengen, vult gaten en scheuren en vereist minder voorbewerking.Zelf egaliserende vloersystemen
De hygiëne moet in stand gehouden worden in bedrijven met zware chemische en mechanische belastingIn zware voedselverwerkende fabrieken, zoals zuivelproductie-installaties, slachthuizen en distilleerderijen, moet de vloer absoluut bestand zijn tegen slijtage door voertuigen en voetgangers evenals zware mechanische en chemische belasting. In die gevallen is de beste optie een hygiënische epoxy-vloercoating. Vloercoatings van epoxyhars
Een decoratieve afwerking is vereist voor een bedrijf met lichte of middelzware belastingWanneer u een decoratieve afwerking wenst, is uw beste keuze een polyurethaan vloercoating. Deze vloercoating is verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren. Naast een aantrekkelijke afwerking, is de coating flexibel, makkelijk schoon te maken en comfortabel om op te lopen, ideaal; voor bijvoorbeeld voetgangersgebieden en restaurantvloeren.Polyurethaan coatings

Naast HACCP vloeren ook HACCP wanden

Naast de vloeren moeten ook de wanden voldoen naar de HACCP wetgeving. Een HACCP coating voor muren kan worden aangebracht zolang het voldoet aan de volgende voorwaarden; de wandcoating moet ondoordringbaarniet-absorberend en bestand zijn tegen agressieve schoonmaakmiddelen zijn. Ook mag de HACCP wandcoating niet giftig zijn voor mensen omdat deze in contact kunnen komen met de huid.

Er zijn drie soorten coatings die geschikt zijn als HACCP muurcoating, als deze de juiste antimicrobiële additieven bevatten;

  1. Epoxy: dit is de meest duurzame van de HACCP wandcoatings. Het is bestendig tegen chemicaliën en is slijtvast.
  2. Acryl: deze HACCP wandcoatings zijn gemakkelijk en snel aan te brengen, maar bieden mogelijk niet de beste weerstand tegen schuren en chemicaliën. Dit betekent dat ze alleen geschikt zijn in omgevingen met een lage risicofactoren op besmetting.
  3. Polyurethaan: Deze hygiënische coatings zijn decoratief, gemakkelijk schoon te maken en bestand tegen chemicaliën en gemiddelde slijtage.

Aanbrengen van HACCP verf; werk voor specialisten

Het is aanbevolen om een speciale coating aan te laten brengen door een HACCP gecertificeerde coatingspecialist met HACCP certificatie. Een specialist kan een coating aanbrengen op uw vloeren, keukens, wanden en plafonds. Een specialist heeft kennis en ervaring op het gebied van het op maat samenstellen van HACCP vloeren. Een adviseur komt dan bij uw onderneming langs om de mogelijkheden en wensen ten aanzien van de HACCP vloer door te nemen. Uiteraard zal een specialist te allen tijde rekening houden met de geldende regels en met technische en praktische aspecten.

Een HACCP vloer is in verschillende kleuren beschikbaar. De kleuren van uw onderneming kunt u bijvoorbeeld terug laten komen in de HACCP vloer. Een effen kleur is een optie, maar andere wensen kunnen ook uitgevoerd worden, bijvoorbeeld door voor twee kleuren of voor een bepaald patroon of een logo te kiezen. Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) controleert de naleving van de HACCP wetgeving.

Specialisten HACCP coating in België

In de meeste gevallen moet de applicatie van een hygiëne coating worden uitgevoerd door een professionele en gecertificeerde aannemer. De applicatie kan niet alleen complex zijn, maar het oppervlak moet ook aan de normen voldoen; alleen een gecertificeerde aannemer kan u de juiste documentatie bezorgen waaruit blijkt dat de coating voldoet aan de vereiste normen. Om uw zoekopdracht een beetje gemakkelijker te maken, hebben we een lijst samengesteld met de specialisten in België. Als u meer informatie wenst, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij bij Coatings.be helpen u graag!

Libert Paints biedt u voor elke toepassing een oplossing. Zoals voor voedselverwerkende bedrijven, farmaceutische bedrijven, ziekenhuizen en zwembaden. Deze bedrijven hebben allemaal nood aan verfsystemen die beantwoorden aan de wettelijke norm. Daarnaast moeten de verfsystemen hun hoge kwaliteit behouden. Libert Paints ontwikkelde daarom een serie specifieke hygiënische verven. Deze antibacteriële coatings zijn niet alleen makkelijk aan te brengen en te onderhouden, ze zijn ook getest door officiële laboratoria en kregen van hen de nodige HACCP certificaten toegekend.

Sijtsma Noord is al 35 jaar coatingspecialist in meerdere landen, waaronder België. Voor verschillende bedrijven in de zuivel- en voedingsmiddelenindustrie hebben ze diverse werkzaamheden verricht waaronder het coaten van vloeren, wanden en plafonds en het maken, coaten en renoveren van pekelbaden. In België hebben ze bijvoorbeeld bij kaasmakerij Fromunion in Passendale België een coating aangebracht.

BedrijfAdres
Libert Paints NVLangerbruggekaai 6, 9000 Gent België
Sijtsma NoordLjouwertertrekwei 30, 9035 ED Dronrijp, NL
Pattyn Albert en Cie NVNijverheidslaan 34, 8560 Wevelgem België
FlowresinRue Sur Les Bouhys 23, 4610 Beyne-Heusay België