EPDM-dakbedekking-wit
Nanocoating.nl

EPDM coating: sterk, flexibel en duurzaam

EPDM staat voor Ethyleen, Propyleen, Dieen & Monomeer, en valt onder synthetische rubbers. De meest bekende vorm van EPDM is de folie variant voor dakbedekking. Echter is ook de vloeibare optie EPDM coating toepasbaar om vele oplossingen te bieden in een variatie van projecten. Net zoals de folie, is EPDM coating zeer sterk, rekbaar en uiterst bestand tegen vocht. Daarnaast maken ozon en uv-straling geen kans om de coating te beschadigen en heeft de laag gemiddeld een levensduur van 50 jaar. De coating kan naadloos aangelegd worden op bijvoorbeeld daken waardoor er vrijwel geen kans meer is op lekkages.

In dit artikel zullen we de voordelen, de applicatie en het aanschaffen van EPDM coating beschrijven.

Naast zwart en grijs, ook witte EPDM coating 

EPDM coating komt in de kleuren grijs en zwart voor. Witte EPDM coating is ook een optie maar moeilijker verkrijgbaar op de markt. Door een witte coating aan te brengen op uw dak, kunt u airconditioner kosten besparen bij hoge temperaturen. Een wit oppervlak neemt namelijk minder warmte op van de zon. In alle gevallen blijft EPDM resistent tegen UV-straling. Bij bijzondere projecten kan het zijn dat er een andere kleur EPDM gewenst is. Bestaande EPDM coatings kunnen worden aangepast naar de gewenste kleur. Hierbij wordt aangeraden om per liter EPDM coating maximaal 20 gram aan universele kleurstof toe te voegen.

De 10 voordelen van EPDM coating

De eigenschappen van vloeibare EPDM zijn identiek aan de EPDM folie. In de meeste gevallen is het kiezen van EPDM coating duurzaam en bespaard veel kosten. Vergelijkbare producten dienen met systemen te worden aangebracht welke vaak een grondverf en andere coating lagen nodig hebben voordat deze in alle voordelen biedt. EPDM coating is een 1-laagse coating welke direct de volgende voordelige eigenschappen met zich mee brengt:

Witte-EPDM-coating-dak

Witte EPDM coating op uw dak zorgt voor koelere ruimtes en besparing op airconditioner kosten.

 1. Wordt naadloos aangebracht
 2. Weerstaat temperaturen tussen de -40°C en 160°C
 3. De coating kan met 1 laag op meerdere primer nodig
 4. Na applicatie is EPDM direct bestand tegen water.
 5. Zeer flexibel, scheur en krimpvrij
 6. Lange levensduur (gemiddeld 50 jaar)
 7. Geschikt voor platte daken en daken met een lichte dakhelling
 8. Uv-bestendig (een schutlaag van leislag is niet nodig)
 9. Hitte-, UV- en chemische resistent

Nadelen van EPDM coating

Bij het plaatsen van de coating is het erg belangrijk dat de afwerking exact op de juiste manier gebeurt. Vooral het waterdicht afwerken van de hoeken, de dakranden en de doorvoeren vergt redelijk wat expertise. Wordt dit niet op de juiste manier gedaan, dan kan vocht onder de coating terecht komen met alle problemen van dien. EPDM coating hecht niet op alle soorten ondergronden zonder een primer. Daarnaast zijn er vele keuzes voor de coating en niet elk product is van dezelfde kwaliteit. Wij adviseren dan ook om de tijd te nemen en zorgvuldig opzoek te gaan naar de juiste coating voor uw project.

Applicatie van EPDM coating

EPDM coating kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld het afdichten, beschermen en repareren van bijvoorbeeld vloeren, wanden, muren, daken, naden, scheuren, afdichtingen, doorvoeren en constructiedelen. Ook uitermate geschikt voor het afdichten van natte ruimtes. Daarnaast is het mogelijk om over een laag vloeibare EPDM de oppervlakte te betegelen. EPDM coating is een oplossing voor vele verschillende projecten en de coating kan op vrijwel elke ondergrond aangebracht worden.

Stap 1: voorbereiding
Een goede voorbereiding is van cruciaal belang voor de optimale applicatie en prestatie van de coating. In het geval van EPDM coating moet de ondergrond schoon, droog, vrij van vet en stof zijn. Het is aan te bevelen om het gebied te wassen. Scheuren in het oppervlak moeten van tevoren worden gerepareerd voor het beste waterdichtingsresultaat.

Stap 2: Toepassing
Vloeibare EPDM kan het beste aangebracht worden tussen de 5 °C en 25 °C. De coating kan worden aangebracht met een borstel, troffel, roller of spray en wordt koud aangebracht. In vergelijking met de meeste andere rubber coatings, wordt EPDM niet in meerdere lagen aangebracht maar gelijk in de gewenste dikte.

Stap 3: Uitharden
Zodra de EPDM coating is aangebracht, moet het worden uitgehard. Hoewel het binnen een paar uur te droog is, duurt het 48 tot 72 uur voordat de coating volledig is uitgehard en aan de ondergrond is gehecht. EPDM is wel na applicatie per direct waterafstotend.

EPDM coating voor waterdichte dakbedekking

Door de unieke combinatie van veelzijdigheid, flexibiliteit en hoge prestaties zijn er veel gebieden die kunnen profiteren van EPDM, zoals dakbedekking, betonnen afdichting, en het waterdicht maken van vijvers, plantenbakken en kelders. Voor het aanbrengen van EPDM op uw dak dient u de volgende materialen beschikbaar te hebben;

 1. Elektrische boor
 2. Mixer voor de EPDM coating
 3. Een rubberen wisser bevestigd aan een bezemsteel
 4. Een korte verfroller bevestigd aan een bezemsteel
 5. Een kwast
 6. Een rubberen spatel
 7. Spiritus of Xyleen voor het schoonmaken.

Als u de bezemstelen gebruikt, kunt u het product staan aanbrengen in plaats van het project uit te voeren op uw knieën. De kwast is voor de hoeken en moeilijk bereikbare delen. Verspreid de coating, met gebruik van de wisser, in een S beweging en gebruik de roller voor het glad strijken van de coating en een gelijkmatige verdeling. Mogelijk ziet u enkele rol- of penseelstreken. Na een paar minuten zal het veranderen in een glad naadloos membraan. Indien er coating is gemorst mogen de Xyleen en/of spiritus alleen op de vloeibare EPDM worden gebruikt als deze nog steeds nat is en niet langer dan 4 uur na het aanbrengen. Wilt u meer weten over dakcoating? Bezoek dan ons uitgebreide artikel over de verschillende dak coating opties. 

EPDM coating kopen in België

EPDM coating is verkrijgbaar bij verschillende bedrijven in België. Er zijn aannemers in het hele land die diensten verlenen voor het aanbrengen van vloeibare EPDM. Indien u een EPDM coating wilt kopen in België zijn deze verkrijgbaar bij de onderstaande bedrijven. U kunt ons ook contacteren, wij assisteren u graag in het vinden van de juiste specialist voor uw project. 

BedrijfLocatie
I.R.S-Btech Europalaan 73, 9800 Deinze, België
RubsonHavenlaan 16, 1080 Brussel, België
Multi EPDM Roofing Trade BVDA Europalaan 43, 3900 Overpelt, België

 

 

5 antwoorden
 1. Vancoillie José
  Vancoillie José zegt:

  Mijn platform is bekleed met een epdmlaag (rubber).
  In de zomer als het warm is komt er precies iets los waardoor, wanneer het daarna regent, het regenwater bruin komt.
  Dit is reeds meer dan 6 jaar zo.
  Is het aan te raden om een vloeibare coating bovenop de epdm te plaatsen?

  groeten,
  José

  Beantwoorden
  • Ayold
   Ayold zegt:

   Beste José,

   Wij verkopen zelf geen coating en brengen dit ook niet aan. We informeren op Coatings.be over de vele mogelijkheden van coating, maar kunnen helaas geen advies geven over specifieke gevallen. Voor een particulier advies raden wij je aan om contact op te nemen met een lokaal coatingbedrijf.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Coatings.be

   Beantwoorden
 2. Marc Van Handenhove
  Marc Van Handenhove zegt:

  Beste

  Ik heb een strook van 30cm zwarte epdm tegen de gevel om een zonnetent waterdicht tegen de muur te plaatsen laten aanbrengen. De rest van de muur is grijs. Kan ik de zwarte epdm grijs schilderen? Welke verf/coating raadt u aan?

  Mvg, Marc

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *