Nanocoating.nl

Dakgoot coaten

dakgoot coaten

Dakgoot zink – coaten met zink coating

Een lekke dakgoot kan erg vervelend zijn. Een dakgoot gaat jaren mee, maar door een blootstelling aan de verschillende weertypen of door andere zaken kan er slijtage plaatsvinden. De regengoot kan gaan scheuren, waardoor deze niet meer goed werkt. Gelukkig is er een mogelijkheid om zonder solderen een dakgoot te herstellen zodat deze weer jaren mee kan. Hiervoor wordt een zinkcoating oftewel; dakgootcoating gebruikt. Dakgoot coaten is zelf te doen in het geval van kleine beschadigingen, maar bij ernstigere beschadigingen is het verstandig om hulp in te schakelen van een specialist of professional.

De voordelen van het coaten van uw dakgoot:

  • zink afspoeling wordt praktisch tot nul gereduceerd
  • geen lekkende dakgoten meer
  • goedkope oplossing i.p.v. dakgoot vervanging
  • geen vermindering van de schrootwaarde van het zink

Dakgoot verf en coating kopen om de goot te coaten

Rubson Liquid Rubber Seal Plus Gootcoating 5 + 0,5 Liter Zwart
Rubson Liquid Rubber Seal Plus Gootcoating
  • 5+0,5 Liter
  • Zwart
Rubson Liquid Rubber Seal Plus Gootcoating 10 Liter Zwart
Rubson Liquid Rubber Seal Plus Gootcoating
  • 10 Liter
  • Zwart
Rubson Liquid Rubber Seal Plus Gootcoating 5 Liter Grijs
Rubson Liquid Rubber Seal Plus Gootcoating
  • 5 Liter
  • Grijs
Tenco Vloeibaar Zink 1,5 l Zink
Tenco Vloeibaar Zink Gootcoating
  • 1,5 Liter
  • Zink/Grijs
Rubson Liquid Metal Gootcoating 770 ml Zilver
Rubson Liquid Metal Gootcoating
  • 770 ml
  • Zilver

 Dak en dakgoot coaten

In België worden vooral zinken- of kunststof dakgoten toegepast. Zink oxideert door inwerking van zuurstof uit de lucht. Deze oxidelaag is niet oplosbaar in water en vormt daardoor een langdurige bescherming. Bij onvoldoende afschot blijft water in de goot staan. In het water opgeloste verontreinigingen (zure regen en zuren uit rottende bladeren) kunnen de oxidelaag en uiteindelijk het zink aantasten. Daarnaast tast ook luchtverontreiniging zink aan. Kunststof is tegen deze stoffen veel beter bestand. Roest en zink verdragen elkaar absoluut niet. Controleer daarom de gootbeugels regelmatig op roestvorming.

Krijgt het zink een pokdalig aanzien? Dan is de kans groot dat de goot op termijn gaat lekken. Een 2-componentencoating verlengt de levensduur van de goot aanzienlijk. Opnieuw de dakgoot coaten is dan ook zeker nodig (in nieuwe goot na 3-6 maanden) als de goot water opvangt van een met bitumen afgewerkt dak. Door zogenoemde bitumencorrosie ontstaat carbolzuur en daar kan zink absoluut niet tegen. In dit geval kan de goot binnen 2 jaar aan vervanging toe zijn. Normaal gesproken gaat een zinken goot ongeveer veertig jaar mee. Naast een dakgoot coaten kan het dak zelf ook worden behandelt met een dak coating. Op die manier wordt het hele dak (zowel dakpannen als dakgoot) extra beschermd.

Tip: Kijk bij kunststofgoten uit met het plaatsen van een ladder. Bij kouder weer wordt kunststof brozer, waardoor het gevoeliger is voor breuk.

Reinig een dakgoot elk jaar: 

Voor alle goten geldt dat ze één keer per jaar schoongemaakt moeten worden om een verstopping van de regenwater-afvoer te voorkomen. Maak zinken goten altijd voor de winter schoon, dus voordat bladeren gaan rotten en zuren kunnen ontstaan. Kunststofgoten vergen naast het schoonmaken geen onderhoud.


Het herstellen van een dakgoot

dakgoot coaten

De dakgoot zal na het coaten weer als nieuw er uitzien.

Het is meestal mogelijk om met een coating de dakgoot te herstellen. Een dakgoot coaten zorgt voor een waterdichte beschermlaag. Deze optie is veel voordeliger dan de dakgoot meteen te vervangen. Daarnaast is het een duurzame manier om de dakgoot te herstellen. Als de dakgoot ernstige beschadigingen heeft is het vervangen van de dakgoot onvermijdelijk. Een coating helpt niet meer bij een ernstige lekkage of beschadiging.

Een dakgoot kan worden hersteld door middel van het aanbrengen van een duurzame 2-componenten coatinglaag. Op deze manier ontstaat een volledig naadloze- en waterdichte laag in de dakgoot. Eventuele scheurtjes kunnen met behulp van een wapeningsvlies perfect worden behandeld. Wanneer een dakgoot met een 2-componenten coatinglaag wordt behandeld blijft u eventuele problemen voor en wordt de levensduur van een dakgoot aanzienlijk verlengd. Dit kan zowel bij nieuwe- als oude dakgoten toegepast worden.


Verschillende soorten coating voor dakgoot

Onder andere de volgende soorten coating bestaan voor het dakgoot coaten:

Renogoot dakgoot coating

Een zinken dakgoot herstellen is gemakkelijk door Renogoot, een 2-componenten coating die speciaal is ontwikkeld voor het beschermen van uw zinken dakgoot. Bijvoorbeeld wanneer de dakgoot in contact komt met water vanaf platte daken met bitumen dakbedekking. Stoffen uit bitumen tasten namelijk uw zinken dakgoot sneller aan. Het aanbrengen van Renogoot wordt eenvoudig gedaan met behulp van een blokkwast. Vooraf dient u de goot zorgvuldig schoon te maken en te ontvetten met een oplossing van water en ammonia. Nadien even naspoelen met schoon water en droog maken van de goot. Het product voor gebruik goed mengen en binnen 45 minuten verwerken. Raadpleeg voor gebruik de handleiding en het technische productblad. Ook Aquaplan is een gootvernieuwer, net als Gootfix. Beide zijn 2-componentencoatings, zoals Renogoot, voor het herstellen van dakgoten.

Herstellen van dakgoot met Mariseal

Om de dakgoot af te dichten, om hem te berschermen tegen lekkage, kunt u kiezen voor Mariseal. Mariseal is een systeem met een wapening van polyester waarmee een pantserlaag wordt aangebracht in de dakgoot. Het product is blijvend elastisch en wordt aangebracht wanneer het vloeibaar is. Na het aanbrengen wordt het vanzelf hard en verandert het in een naadloos en sterk elastisch waterdicht vlies. Mariseal is:

  • heel sterk;
  • gaat lange tijd mee;
  • geschikt voor zink, staal, aluminium, koper, beton en hout.

Het herstellen van een dakgoot met Everseal

Het zelfklevende Everseal is een andere optie om reparaties mee uit te voeren in de dakgoot. Dit product fungeert als een simpele sticker die ervoor zorgt dat de dakgoot nog een aantal jaren langer meegaat. Everseal is:

  • UV bestendig;
  • geschikt voor alle materiaalsoorten;
  • dakgoot kan nog jaren mee.

Dakgoot herstellen met EPDM

EPDM is een sterke elastische rubberlaag die kan worden aangebracht om de dakgoot te herstellen. De coating wordt aangebracht in de al aanwezige dakgoot. Het is een voordelige en slimme manier om de levensduur van de dakgoot te verlengen. Door de beschadigingen van de dakgoot met EPDM te herstellen, worden lekkages in de toekomst voorkomen.

EPDM is de afkorting voor Ethyleen – Propyleen – Dieen Monomeer. Ook een nieuwe regengoot van zink of kunststof kan volledig met het synthetische rubber worden bekleed. Lekt de dakgoot of is deze verouderd? Dan is EPDM een geschikt materiaal om de afvoer te waterdicht te maken. Hierdoor gaat de dakgoot tot wel 50 jaar mee! Veel langer dan kunststof of zink. Het scheelt kosten door het zelf te plaatse, maar een specialist kan het klusje ook uitvoeren.

Tip: Maak de dakgoot goed schoon voordat deze met EPDM wordt bekleed. De lijm hecht dan beter.


De prijs van dakgoot coaten met EPDM

De gemiddelde prijs voor EPDM coating voor dakgoot coaten is ongeveer 4 euro per meter. Hierbij is uitgegaan van een dakgoot van 35 centimeter en een dikte van 1,14 millimeter. Kunt u zelf geen EPDM aanbrengen? Dan is het verstandig om een specialist in te schakelen. Neem contact met ons op voor meer informatie. Wij helpen u graag!

1 antwoord
  1. Hans Coopmans
    Hans Coopmans zegt:

    Beste, Een jaar geleden wreef ik mijn zinken dakgoot in met Rubson zodat een lekkage stopte. Echter na een jaar, nadat ik deze dakgoot kuiste, merkte ik dat bepaalde plekken beginnen af te bladeren. Hoe verwijder ik deze afgebladerde rubson zodat ik het opnieuw kan insmeren ? Alvast bij voorbaat bedankt voor uw antwoord !

    Met vriendelijke groeten,

    Hans

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *