coating inspectie
Nanocoating.nl

Controleer de kwaliteit met een coating inspectie

Of het nu gaat om het industriële bouwplaatsen of fabrieken, laboratoria, scheepswerven, elektriciteitscentrales, u moet er steeds zeker van zijn dat het coatingwerk uw installaties goed beschermt. Omdat het aanbrengen van een coating een gecompliceerd proces is, kunnen er ook complicaties ontstaan. Fouten zorgen vaak voor dure reparatiekosten en het stilleggen van een werkplaats. Daarom is het van belang om een coating inspectie te laten uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf.

Gecertificeerde specialisten voor coating inspecties

Een coating inspectie wordt uitgevoerd door een gecertificeerde specialist die bekend is met alle aspecten en normen die bedragen aan de kwaliteit van verschillende coatings. Het inspectie proces start met het inspecteren van de ondergrond en de omgeving. Deze analyse resulteert in een instructie document, ook wel een coatings specificatie genoemd. Deze specificatie is zeer belangrijk voor het verloop van het project omdat deze duidelijke instructies geeft over wat er moet gebeuren en hoe dat uitgevoerd dient te worden. Het volgen van de coating specificatie zorgt ervoor dat het optimale resultaat zal worden behaald.

Het opstellen van een coating specificatie

Om een correcte coating specificatie op te stellen zal de inspecteur de ondergrond en de omgeving controleren door de volgende vragen langs te lopen;

 • Om wat voor type ondergrond gaat het, wat is de staat van de ondergrond (eventuele beschadigingen, roest of loslatend materiaal)
 • Indien er schade is, wat moet er gedaan worden om dit te herstellen?
 • Zijn er factoren in de omgeving waar rekening mee gehouden moet worden?

Als er complicaties daar boven komen zullen deze ingecalculeerd moeten worden in het proces, of deze moeten voorafgaand aan het project opgelost worden.

Een coating specificatie dient er vooral voor om misverstanden tussen ingenieurs, managers, applicators en aannemers te voorkomen. Het document moet het project in detail omschrijven zodat de wensen en verwachtingen van de klant worden uitgevoerd. Een omschrijving van de ondergrond en de omgeving waarin de coating aangebracht wordt.

6 coating inspectie stappen van het begin tot het eind

Nadat de specificatie is opgesteld, moet het applicatie proces gemonitord worden van het begin tot het eind. Over het algemeen bestaat dit proces uit 6 stappen;

 1. Ondergrond voorbereidingen inspecteren en voorbehandelen
  Een goede ondergrond is de fundering van een succesvolle coating. De voorbehandeling van de ondergrond is dan ook een van de meest belangrijke stappen en moet goed uitgevoerd worden. De inspecteur zal de ondergrond controleren of deze goed is gereinigd en op ruwheid. Er zijn ook gecertificeerde inspecteurs die gespecialiseerd zijn in ondergronden die zijn behandeld met zandstralen.
 2. Klimaat stand
  De factoren in de omgeving, zoals het klimaat, worden geanalyseerd om de afwerking van de coating zo goed mogelijk te laten verlopen. De temperatuur, het vochtgehalte en kwaliteit van de lucht de afwerking namelijk beïnvloeden. In de specificatie zullen de stappen om de coating aan te brengen gebasseerd worden op de factoren in de omgeving.
 3. Het meten van de laagdikte
  Het is belangrijk om de dikte van de coating voor het uitharden en na het uitharden te controleren bij het aanbrengen van een poedercoating of een natte lak. Hierdoor kunnen eventuele fouten nog opgelost worden voordat de coating opdroogt of verhit wordt en kan de optimale coating dikte worden bereikt.
 4. Meting van de hardheidsgraad
  De laag coating moet hard genoeg zijn om krassen, beschadigingen en chemische aantasting aant e kunnen. Daarom zijn er verschillende soorten methodes om de uitharding en de kwaliteit van de coating te controleren.
 5. Controle van de hechting
  In de meeste gevallen wordt er een testplaat gecoat om deze achteraf te controleren op hechting. Deze testplaat wordt op exact dezelfde manier behandeld waardoor er accurate testresultaten worden berekend. Deze test kan niet op de ondergrond gedaan worden welke gecoat moet worden omdat het vaak vereist is om een laag van de coating te verwijderen om de test uit te voeren.
 6. Het beoordelen van de glans en de kleur
  The uiteindelijke kleur dient exact overeen te komen met de kleur die vernoemd staat in de coatings specificatie. Daarnaast moet het de gehele ondergrond egaal bedekken. Ook de glans van de coating wordt gecontroleerd en dient gelijkmatig te zijn over de gehele ondergrond.

Voorkom schade en mankementen door regelmatige coating inspecties

Onderhoud coating inspectie en fouten analyse

Inspecties worden ook achteraf uitgevoerd om ervoor te zorgen dat de werking van de coating voldoet aan de specificaties

Ook nadat het coating project nauwkeurig is uitgevoerd, is het aan te raden om onderhoud inspecties te laten uitvoeren.  Deze inspecties controleren de coating en of deze zijn eigenschappen behoudt. De ondergronden worden gecontroleerd op laagdikte, corrosie en andere eventuele andere schade. Bij offshore locaties en andere moeilijk bereikbare locaties worden er drones gebruikt om de inspecties uit te voeren. Deze onderhoud inspecties zijn aan te raden omdat eventuele reparaties in een vroeg stadium minder in de kosten lopen.

Een andere vorm van een inspecties die naderhand worden uitgevoerd is een fouten analyse. Deze wordt toegepast als de coating niet aan de verwachtingen voldoet die omschreven staan in de coating specificatie. Coating projecten kunnen falen en schade door bijvoorbeeld corrosie is niet altijd te vermijden. Als dit het geval is zal een coating inspecteur er alles aan doen om uit te vinden waar de storing vandaan komt. Wanneer het probleem gevonden is zal de inspecteur een passende oplossing vinden om soort gelijke complicaties in de toekomst te voorkomen.

 

Coating inspectie certificaten in België

Er zijn verschillende coating inspectie programma’s (CIP), trainingen en certificaten om te behalen. De meest bekende is van NACE International, het bedrijf houdt de normen van inspecties al voor de afgelopen 30 jaar in stand. NACE is een Amerikaans kennis- en opleidingscentrum die zich over het algemeen heeft gespecialiseerd in de preventie van corrosie. Het bedrijf ontwerpt internationale standaarden, ook wel bekend als ISO’s, en organiseert trainingen en cursussen over de hele wereld. Als u een NACE gecertificeerde coating inspecteur inhuurt, weet u zeker dat de inspectie correct wordt uitgevoerd.

Coating inspectie bedrijven België

In België zijn er meerdere bedrijven die coating inspecties aanbieden. Hieronder een kleine greep van de inspectie bedrijven;

BedrijfAdres
SGS Belgium NVSGS House – Noorderlaan 87, Antwerpen, 2030 België
VINÇOTTE OFFICESJan Olieslagerslaan 35, 1800 Vilvoorde België
Buijsse InternationalSpinnerslaan 3, 9160 Lokeren België
Paint-InspectorWereldwijd

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *