Nanocoating.nl

Brandwerende verf hout

brandwerende verf hout

Brandwerende verf hout

Naast staal en beton is hout ook te behandelen met brandwerende verf. Hout is een natuurlijk product dat is opgebouwd uit brandbare stoffen. Op het eerste gezicht zijn de eigenschappen bij brand ongunstiger dan die van bijvoorbeeld metaal en van steenachtige bouwmaterialen. In constructieve zin is hout zelfs stabieler dan staal. Hout brandt af, maar behoudt zijn draagkracht veel langer dan het plotseling ‘vloeibaar’ wordende staal. Toch is het van belang om hout te behandelen met een brandwerende verf. Na het aanbrengen van de toplaag is het hout mat, zijden- of hoogglans afgewerkt.

Er zijn verschillende voordelen voor het gebruik van brandwerende verf:

 • De coating is transparant (binnen toepassing), het hout kan dus zijn natuurlijke karakter behouden;
 • Er zijn geen breek- bouwwerkzaamheden noodzakelijk;
 • De applicatie is snel.

Brandbaarheid hout

Hout wordt ingedeeld in brandklassen. De brandbaarheid van hout is dan ook niet in minuten te berekenen, zoals bij staal het geval is. Afhankelijk van om welke houtsoort het gaat, kan de inbrandsnelheid uitgerekend worden. Hiermee stel je vast of een bepaalde constructie brandwerend is. Dit doe je met de standaard brandkromme. Deze is gebaseerd op de verbranding van cellulose houdende materialen, zoals hout. Dit wordt daarom ook wel met cellulosebrand wordt aangeduid. Bij een brand volgens deze standaard is de inbrandsnelheid van naaldhout ongeveer 4 cm per uur. Bij harde houtsoorten is de inbrandsnelheid lager.

De voordelen van hout bij een brand zijn:

 • Hout geleidt de warmte slecht;
 • Er treedt bij temperatuursverhoging een minimale vormverandering op;
 • Hout verliest bij hogere temperaturen langzaam zijn draagvermogen.

Daar staat tegenover dat hout wel bijdraagt aan de verhoging van de vuur belasting. Vuurbelasting is de hoeveelheid warmte die vrij komt bij volledige verbranding van de in een ruimte of gebouw aanwezige brandbare materialen.

Hout brandwerend maken

Hout kan op de volgende manieren worden beschermd tegen de inwerking van hoge temperaturen:

 • Aanbrengen van een verfsoort (coating) die bij hoge temperatuur een beschermende schuimlaag vormt, of die het oppervlak moeilijk ontvlambaar maakt;
 • Beplating met brandwerend plaatmateriaal;
 • Bepleistering van cementmortel op steengaas;
 • Het impregneren met stoffen die het hout moeilijk ontvlambaar maken.

Regelgeving brandwerend maken hout België

Net als het beoordelen van stalen bouwconstructies met betrekking tot de brandveiligheid, is ook het beoordelen van houten bouwconstructies specialistisch werk. Bij twijfel is het dus noodzakelijk om een deskundig en onafhankelijk advies te vragen van bijvoorbeeld een constructeur. Daarnaast zijn er diverse brochures op de markt van fabrikanten van brandwerende plaatmaterialen. Hier vindt u informatie over in het handboek basisnormen brandpreventie.

Het is belangrijk dat de eigenaar en gebruikers van een pand zich aan de in België geldende brandveiligheidsvoorschriften houden.De voornaamste eisen in verband met het brandveilig maken van een bedrijfsgebouw in België vind je uiteraard terug in de wetgeving voor de brandveiligheid van gebouwen.

Er bestaan drie soorten wetgeving: de federale wetgeving, de wetgeving die uitgaat van de Gewesten en de Gemeenschappen en de Europese regelgeving. Daarbij is vooral de federale regelgeving voor brandveiligheid belangrijk voor bedrijfsgebouwen met een industriële of niet-industriële functie. De bepalingen van de Gewesten en de Gemeenschappen hebben vooral betrekking op de bouw van bijvoorbeeld ziekenhuizen, rusthuizen en zorginstellingen.

Brandwerende verf voor hout prijs & producten

Het aanbrengen van brandwerende verf is gespecialiseerd werk, waarbij ook het geven van garanties en begeleiding belangrijke aspecten zijn. Wilt u zelf een brandwerende verf aanbrengen? Er zijn verschillende adressen om de verf te kopen. Bijvoorbeeld via VakenDeco.be, Gamma, en Verf.nu zijn brandwerende verf te koop.

Ook Polycolor.be verkoopt brandwerende verf. Zoals bijvoorbeeld:

 • Unitherm zwelvernis (19010) watergedragen vernis voor hout binnen (25 kg 980 euro).
 • De matte afwerkingsvernis (10 kg  349,02 euro);
 • De zijdeglans afwerkingsvernis (10 kg 414,75 euro);
 • De Unitherm zwelverf (38303) watergedragen dekkend verfsysteem voor hout binnen (25 kg  1.029 euro).
1 antwoord
 1. Hendrik Claes
  Hendrik Claes zegt:

  Beste ,

  Na brandweer controle moet ik in de zaak het plafond en houtwerk behandelen met brandwerende verf , kleurloos natuurlijk.

  Waar kan ik die verkrijgen , kan ik over de nodige documenten beschikken , en wat is ongeveer de prijs voor 250 M2.

  MVG

  Hen,drik Claes

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *