brandvertragende verf
Nanocoating.nl

Brandvertragende verf en de werking hiervan

Brandvertragende verf (ook wel zwelverf genoemd) zorgt ervoor dat de snelheid waarop de brand doorslaat wordt vertraagd. Door dat de aangebrachte verf opzwelt als er brand uitbreekt kan de coating er voor zorgen dat er 120 minuten extra tijd wordt gewonnen om mensen uit het betreffende pand te evacueren. Het brandvertragende verfsysteem moet voldoen aan de officiële voorschriften in België voor constructies die een weerstandsvermogen tegen brand vereisen. Naast het beschermen van de constructie is brandvertragende verf ook esthetisch en duurzaam.

Door de chemische samenstelling van de coating, zwelt deze op bij een hoge temperatuur. De dunne verflaag veranderd in een dikke isolerende schuimlaag waardoor de uitspreiding van de brand wordt vertraagd.

Het aanbrengen van een brandvertragende verf

Brandwerende verf wordt aangebracht op de bouwplaats, in de fabriek óf een combinatie van beide. Er bestaan verschillende verfsoorten welke geschikt zijn om aan te brengen op materialen in droge, vochtige, semi vochtige ruimtes of buiten.  Een primer als basislaag en een toplaag zijn vereist om de verf optimaal zijn werk te laten doen. Per type coating moeten de basislaag en de toplaag getest zijn met de werkende coating.  Het aanbrengen van de lagen kunnen worden uitgevoerd met spuitapparatuur of met een roller of kwast.

Brandvertragende verf door een specialist laten aanbrengen

We raden af om brandvertragende vernis of verf zelf aan te brengen. Omdat het niet mogelijk is een bouwmarkt binnen te stappen, potje verf te halen en deze aan te brengen zoals u normaal zou doen. Welke brandvertragende verf u nodig heeft hangt af van de verschillende onderdelen van de constructie. Ook de laagdikte die nodig is om brand op de juiste manier te vertragen is van belang. Zowel de leverancier als de persoon die het aanbrengt, moet gecertificeerd zijn. U krijgt dan ook een certificaat van brandwerendheid na het aanbrengen van de verf. Een onafhankelijk controlebureau kan nagaan of de verf correct is aangebracht. Zeker in de horeca, bij openbare gebouwen, scholen en verzorgingscentra is dit aan te bevelen. Zoekt u een erkende leverancier, aanbrenger of controleur? Wij brengen u er graag mee in contact.

Brandvertragend verfsysteem voor hout binnen en buiten

Brandvertragende coating is ook voor houten oppervlaktes een oplossing. Hout is zeer brandbaar, echter blijft een houten constructie langer staan vergeleken met een stalen constructie. Dit komt doordat hout langer zijn draagkracht houdt en staal op een hitte punt smelt. In het geval van hout, vertraagd de verf de snelheid waarop het hout ingebrand wordt. Daarnaast zijn veel brandvertragende systemen voor houten oppervlaktes geen coating maar een impregneermiddel. Eventueel wordt er als afsluiting wel een transparante of gekleurde toplaag aangebracht.

Brandvertragende verf staal

In de fabriek kan een brandvertragende verf worden aangebracht. Dit heeft de voorkeur, omdat u dan zeker weet dat elk onderdeel volledig in de verf komt. Daarnaast zullen de kosten aanzienlijk lager zijn omdat er geen steigers en andere materialen nodig zijn. Een bestaande constructie kan natuurlijk ook een behandeling met brandvertragende verf krijgen. Over het algemeen begint staal te smelten bij een temperatuur van ongeveer 550 graden Celsius. Omdat de meeste coatings opzwellen bij een temperatuur boven de 275 graden, wordt de stalen constructie langer beschermd tegen de hitte.

Prijzen brandvertragende verf

De prijs van brandvertragende verf bij het uitbesteden van uw project is geheel afhankelijk van het soort project. Mocht u opzoek zijn naar een leverancier voor een grote hoeveelheid coating of een specialist voor het aanbrengen van een brandvertragend systeem, dan kunt u contact met ons opnemen. Om u een idee te geven van de eventuele kosten voor een brandvertragend systeem hebben wij de volgende producten voor u geselecteerd;

ProductOndergrond Verpakking Prijs
Unitherm Zwelvernis (19010)Hout binnen25 kg€980,-
EyroFlam Aqyaflam Hout binnen25 kg€940,-
EyroFlam Aqyaflam metaal, hout & beton binnen25 kg€513,-
Unitherm Zwelverf (38091)Staal binnen25 kg€939,-
Unitherm Zwelverf (38091)Staal buiten25 kg€1063,-
EyroFlam Aqyaflam Staal buiten30 kg€615,-
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *