antireflectivecoating
Nanocoating.nl

Elimineer reflecties en schittering met anti reflectie coating

Glas wordt gebruikt bij het maken van veel producten die wij dagelijks in ons leven gebruiken. De schermen en touchscreens die we gebruiken, de ramen die ons beschermen tegen invloeden van buiten en de voertuigen die dagelijks worden gebruikt. We kijken vaak naar glas of door glas. En voor degenen die een bril dragen, het is letterlijk de lens waardoor we de wereld zien. We kennen allemaal de ergernis van het omgaan met reflecties en schitteringen. Maar daar is natuurlijk een coating voor. Een anti reflectie coating of ontspiegelings coating elimineert hinderlijk licht van onze glasoppervlakken. In dit artikel leggen we precies uit hoe dit werkt, en hoe een anti reflectie coating u kan helpen.


Ontspiegelende coating versus anti reflectie coating: wat is het verschil?

Ontspiegelend en anti-reflecterend zijn termen die vaak worden gezien als hetzelfde, maar die eigenlijk twee verschillende mechanismen beschrijven. Hoewel het eindresultaat hetzelfde kan lijken (een gebrek aan of een afname van de reflectie), gebruikt men diffusie, terwijl de andere het verschil in brekingsindex tussen lucht en het glas vermindert.

1. Ontspiegelende coatings
Deze coatings, ook wel anti-glare coatings genoemd, creëren een gestructureerd oppervlak dat als het waren het rechtstreekse licht reflecteert en het licht onder verschillende hoeken wordt verspreid. Hierdoor word de spiegeling wazig gemaakt en is voor ons mensen minder zichtbaar. Waardoor het makkelijker wordt om door het glas te kijken. Ontspiegelende coatings reflecteren externe lichtbronnen, zoals zonlicht of koplampen of lampen.

2. Anti reflectie coatings Ook bekend als AR-coatings, zijn anti-reflecterende coatings ontworpen om een laag te creëren tussen het glas en binnenkomend licht. Wanneer er licht door een glas passeert, wordt er een klein percentage teruggekaatst. De sterkte van deze reflectie hangt af van de brekingsindex van twee stoffen (in dit geval lucht en glas). Anti-reflecterende coatings voegen een heldere laag toe waarvan de brekingsindex weer anders is, waardoor de gereflecteerde lichtgolven in sterkte verminderen. In tegenstelling tot de ontspiegelende coatings, werken anti-reflecterende coatings bij licht vanuit beide richtingen, zowel interne als externe lichtbronnen.

Simpel gezegd creëren ontspiegelende coatings een oppervlak dat licht verspreidt en reflecties minder zichtbaar maakt, terwijl anti-reflecterende coatings een transparante laag zijn die ervoor zorgt dat reflecties in sterkte verminderen.


De voordelen van anti reflectie coating voor brillen

anti-reflectie-coating-brillen

Anti reflectie wordt gebruikt op brillen omdat de coating het zicht verbeterd en de ogen meer rust geeft.

Onbehandelde glazen lenzen geven licht niet perfect weer, in feite wordt tot 8% van het licht gereflecteerd door de lens. Indien behandeld met antireflectie zou dit verlies niet veranderen, het zou de reflectie minder duidelijk maken. Omdat anti reflectie coatings werken op interne en externe lichtbronnen worden brillen met een anti-reflecterende coating behandeld. Het voorkomt zowel reflecties als vergemakkelijkt de overdracht van licht.

De toevoeging van een anti reflectie coating aan een bril laat niet alleen meer licht door, maar verlicht ook de belasting van de ogen door de gezichtsscherpte te verbeteren. Tijdens autorijden in het donker zien brildragers vaak een zogenoemd “halo-effect” op het moment dat koplampen van een tegenligger in het gezichtsveld komen. Met een anti reflectie coating is dit effect geëlimineerd. De coating werkt ook gunstig als een brildrager vaak achter de computer aan het werk is. De coating zorgt namelijk voor meer rust voor de ogen bij het veel kijken naar een scherm.

Antireflectiespray voor brillen

Een antireflectiecoating wordt op drie verschillende manieren op een bril aangebracht: spuiten en bakken, vacuümafzetting of als onderdeel van de lens, overal ingebed. Geen van deze methoden is geschikt voor thuisapplicaties. Anti-reflecterende sprays of antireflectiesprays zijn niet bedoeld om het werk te doen van de dunne film nanocoating die zorgt voor de microscopisch nauwkeurige coating die nodig is voor een bril. Anti-glare coating sprays zijn meestal bedoeld voor fotografen die proberen te werken met sterk reflecterende oppervlakken, geen bril.


Andere toepassingen van anti reflectie coating en ontspiegelende coating

Anti reflectie coating en ontspiegelende coating hebben beide overlappende effecten, naar in sommige toepassingen is de ene effectiever dan de andere. Enkele van de meest voorkomende toepassingen van deze coatings zijn:

  • Elektronische schermen – Anti-glare en anti reflectie coatings worden op verschillende schermen gebruikt. Een ontspiegelende laag wordt meestal gebruikt voor schermen buiten (zoals reclameborden), of wanneer er een hoog niveau van licht in de omgeving is. Het beeld kan enigszins wazig zijn, maar er is geen reflectie, ongeacht de hoek. Anti-reflecterende coatings worden gebruikt voor glanzende schermen waarbij afbeeldingen helder moeten blijven.
  • Optica en camera’s – Anti reflectie coating was revolutionair bij de introductie in cameraglas. Ze verbeteren de kwaliteit van foto’s door de lichttransmissie te vergroten, het contrast te verbeteren en spookbeelden te elimineren tegen fel licht en verblinding. Deze effecten zijn ook gewenst op het gebied van optica voor lenzen, ramen (voor elektronische sensoren of detectoren) en prisma’s.
  • Displays en ramen – Displays maken deel uit van ons dagelijks leven, bijvoorbeeld een dashboard van een auto. Het is erg belangrijk dat dergelijke schermen niet worden geblokkeerd door reflecties, met name voor apparatuur zoals medische instrumenten. Anti-reflecterende en ontspiegelende coatings worden beide gebruikt voor deze toepassingen. Voor ramen die reflectievrij moeten zijn, zoals winkelpuien, presentatiewanden in galerijen of architecturale vensters, worden anti reflectie coatings gebruikt.
  • Zonnecellen / panelen – Een zonnecel zet de energie van zonlicht om in elektriciteit. Om ervoor te zorgen dat het meest mogelijke zonlicht wordt geabsorbeerd door een zonnecel, word er een anti reflectie coating aangebracht. Deze coatings zijn zeer dun en vallen onder de groep nano coatings op basis van siliciumdioxide en titaniumdioxide.

Anti reflectie coating vinden in Belgie

Het aanbrengproces voor een anti reflectie coating of een ontspiegelende coating is niet zo eenvoudig als het aanbrengen van een verf. Anti reflectie coating wordt door meerdere microscopische laagjes aangebracht door een zogeheten vacuümdepositietechnologie. Gelukkig zijn er bedrijven in België die deze zeer technische optische coatings toepassen. Voor meer informatie of als u anti reflectie coating nodig hebt voor uw project, zijn onze experts hier om u te helpen. In samenwerking met onze coatingpartners streven we ernaar om de beste coatingoplossing voor uw coatingbehoeften te bieden. Neem eenvoudig contact met ons op via e-mail of de knop ‘Vraag een offerte aan’ onderaan dit artikel.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *