Nanocoating.nl

2 componenten verf

2 componenten verf

2 componenten verf

Als we het hebben over een 2 componenten verf, dan bedoelen we een verf of coating met een bindmiddel van een speciale chemische compositie. De uitharding komt tot stand door een reactie van het A en het B component. Een twee componenten verf zal dus altijd in twee verschillende blikken worden geleverd. Deze coatings zijn verkrijgbaar in een watergedragen- ,een oplosmiddelhoudende- en een oplosmiddelvrije (100% vaste stof) variant. Tegenover een 2 componenten verf staat de 1 component verf (hier bedoelen we de “gewone” verf mee). Het is een verzamelnaam voor verf wat gebaseerd is op bindmiddelen zoals bitumen, alkyd en oliën die reageren op zuurstof om te drogen en uit te harden, of door uitdampen van verdunning.

Een betere bescherming en dekking met 2 componenten verf

Een 2 componenten verf zorgt voor een betere bescherming dan een normale verf. Deze coating is namelijk erg goed bestand tegen chemicaliën, geeft een langdurige glans en is kras- en slijtvast. Er zijn echter ook een aantal nadelen. Bij het verwerken van een 2 componenten verf coating dient u de potlife goed in de gaten te houden. De potlife is de tijd die nodig is om uit te harden zodra de twee componenten bij elkaar gevoegd zijn. Zodra dit gebeurt, begint een chemisch proces. Het leven van de coating start en duurt maar een paar uren. Binnen deze uren moet de verf verwerkt worden, anders is het uitgehard en kan het niet meer gebruikt worden. Bent u geen snelle schilder? Dan is een 1 component verf dus meer aan te raden.

De voordelen van 2 componenten verf

 1. de verf dekt beter
 2. de verf is sterk en slijtvast
 3. goed bestand tegen chemicaliën
 4. de coating hard ook bij lagere temperaturen goed uit (sommigen tot min 10º Celsius)
 5. is zeer geschikt om over gegalvaniseerde ondergronden te schilderen
 6. is uitermate geschikt om te gebruiken in onderwatersystemen en in tanks
 7. 2 component coatings zijn goed te verfspuiten en verkrijgbaar in verschillende kleuren
 8. overschilderbaar met alle soorten verf, zowel andere 2 component coatings als alle conventionele verven

2 componenten verf en 2 componenten coating kopen

Spraymax 2K blanke lak hoogglans 400 ml
Spraymax 2K blanke lak in spuitbus
 • hoogglans
 • 400 ml
ColorMatic 2k blanke lak hoogglans 200 ml
Motip ColorMatic 2K blanke spuitlak
 • hoogglans
 • 200 ml
Pura Natura 2 comp. hardhoutvernis blank mat 5L
Pura Natura blanke hardhoutvernis
 • mat
 • 5 l
Ciranova Fortico Natural PU parketlak blank Matt 5,5L
Fortico 2C Natural PU blanke parketlak
 • mat
 • 5,5 l
Epoxy hars en harder als houtverzegeling transparant hoogglans 500ml
Transparante epoxy houtverzegeling
 • hoogglans
 • 500 ml

2 componenten epoxy als vloercoating & gietvloer

2 componenten epoxy coatings zijn bestand tegen zware belastingen en chemische stoffen, zoals oplosmiddelen, olie en vet. Deze coatings worden daarom veel als vloercoating verkocht voor bijvoorbeeld garages, magazijnen, werkplaatsen, showrooms of winkels. In tegenstelling tot één component coatings kunnen deze coatings in veel dikkere lagen worden aangebracht, wat de duurzaamheid bij frequente belastingen ten goede komt. Een 2 componenten vloercoating trap wordt ook vaak gebruikt. Een trap is een veel belast deel van uw huis, er wordt veel op gelopen en moet dus slijtvast zijn. Zorg ervoor als u uw trap gaat verven dit met de juiste verf doet. De 2 componenten vloercoating is onder andere verkrijgbaar bij de Praxis.

Het aanbrengen van een gietvloer neemt gemiddeld genomen vier tot vijf dagen in beslag. De vloer wordt namelijk in meerdere lagen aangebracht die telkens het in-acht-nemen van een bepaalde droogtijd vergen. Iedere laag heeft een specifieke functie. In totaal worden er vier tot vijf lagen aangebracht.

Laagopbouw vloercoating

 • Laag 1: Primerlaag (is nodig voor een goede hechting van de vloer)
 • Laag 2: Egalisatielaag (maakt de ondergrond volledig vlak)
 • Laag 3: De uiteindelijke kunststof gietvloer
 • Laag 4: 1e toplaag (speciale coating)
 • Laag 5: 2e toplaag (2 componenten PU)

Waterafstotende 2 componenten coating en verf voor de keuken

Speciaal voor de keuken is er een schrobvaste waterafstotende verf. Deze verf zorgt ervoor dat keukenvuil niet hecht aan het oppervlak. Zo blijft de keuken makkelijk schoon te houden en krijgen schadelijke bacteriën en schimmels minder kans om zich te ontwikkelen.

Polyurethaan coating (PU coating) als 2 component

Coatings op basis van polyurethaan worden veel als vloercoating verkocht. Polyurethaan is relatief flexibel en elastisch. Daarom worden 2 componenten PU vloercoatings vaak verkocht voor vloeren die enigszins kunnen doorzakken en meeveren, wanneer de vloer wordt belast. De coating zal dus meegaan met de beweging van de vloer.

Er zijn verschillende merken die een sterke, watergedragen 2-componenten polyurethaan coating in het assortiment hebben. Geschikt voor toepassing op wanden en plafonds in vochtige ruimtes zoals sauna’s, kleedruimtes, en doucheruimtes. Deze verf is vaak beschikbaar in mat, zijdemat of glans, in transparant en vrijwel alle dekkende kleuren. Vanwege de eenvoudige reinigbaarheid ook zeer geschikt voor toepassing op wanden, plafonds en vloeren in bijvoorbeeld toiletten, entrees, (professionele) keukens. Extreem goed schrobbaar, en bestand tegen neutrale reinigingsmiddelen. Minimale geurbelasting tijdens het aanbrengen van de coating, UV bestendig en goed watervast.

Zie hier hoe een coatingsysteem wordt aangebracht in een badkamer: 

Hoe breng je de 2 componenten coating aan?

Zowel gipspleister als gipsplaten zijn poreus en beperkt vochtbestendig. Plaats daarom een grondlaag die niet wateraanzwelbaar is. Zo zorg je ervoor dat mogelijke condensvorming niet kan inwerken op de ondergrond. Twee opties zijn Epomur (2-component epoxy  op waterbasis) en Bisol (1-component solventbasis). Afwerken kan je in beide gevallen met een goed condensbestendige eindlaag Bolatex, Twins Extra of Optisatin (keuze volgens gewenste glans).

In badkamers kan het gebruik van een isolatievlies ook steeds nuttig zijn. Het vlies bezorgt de ondergrond een extra versteviging, camoufleert kleine barstjes en geeft sowieso esthetisch gezien een egaler resultaat.

2 componenten betonverf en lak buiten en coating balkon

Er zijn veel verschillende mogelijkheden om de vloer te verven met betonverf. Daarom raden we u aan om altijd zeer zorgvuldig de productdatasheet te lezen. Hierin staat precies waarvoor de betonverf geschikt is. Er zijn verschillen in krasvastheid, chemische resistentie en 1 of 2 componenten.

Verfbestelsite.nl verkoopt een 2 componenten epoxy vloercoating die bij uitstek geschikt is voor beton-, zandcement- en anhydrietvloeren. Dit wordt gebruikt in bijvoorbeeld garages, werkplaatsen, magazijnen, showrooms etc. Behalve voor vloeren kan deze coating ook gebruikt worden voor muren, opritten, balkons etc. Deze epoxy coating kan op meerdere ondergronden worden aangebracht zoals beton, zandcement, anhydriet, geglazuurde tegels (bijvoorbeeld in badkamers), hout, asfalt, bitumen, metaal en anhydriet.

In tegenstelling tot de traditionele 2 component coatings is de vloercoating van Verfbestelsite.nl zeer makkelijk in gebruik en daarmee ook geschikt voor de doehetzelver! Het mengen van de 2 componenten en het aanbrengen is zeer eenvoudig. Eventuele complicaties ten gevolge van het niet goed vermengen of verkeerd aanbrengen zijn met deze vloercoating vrijwel uitgesloten. Kortom: U heeft de kwaliteit van een professional en het aanbrengen is kinderspel!

2K Epoxy Vloercoating | 1Kg | vanaf €29,45 | 
2K Epoxy Vloercoating | 5Kg | vanaf €108,95 | 
2K Epoxy Vloercoating | 10Kg | vanaf €179,95 | 

2 componenten verf en lak voor hout

2 componenten verf of lak voor hout is vaak extra slijtvast en bestand tegen de meest agressieve producten, tevens worden 2 componenten veelal gebruikt bij ondergronden die zwaar belast worden. 2 componenten parketlak heeft veel voordelen. Door toevoeging van extra kunsthars zoals polyurethaan is de vloer na droging zeer hard en krasbestendig. Tevens is 2 componenten parketlak bestand tegen de meeste invloeden zoals schoonmaakmiddelen en klimaatinvloeden. Het gebruik van een 2 componenten parketlak kan alleen op hardhouten ondergronden zoals trappen en vloeren. Voor zacht houten vloeren dient u een 1 component parketlak te gebruiken. Deze verf en lak zijn verkrijgbaar in België bij uw lokale bouwmarkt.

Bescherm de boot met 2 componenten verf

Gaat er met een 1-component (1c) of 2-component (2c) verf voor een boot of schip gewerkt worden? Dit hangt af van 3 factoren:

 • de ondergrond;
 • de gewenste kwaliteit;
 • het beschikbare budget.

Indien de ondergrond nieuw of geheel kaal is, dan kunnen beide systemen worden toegepast. Over een bestaande verflaag heen is een ander verhaal. Het is wel zo prettig als het bekend is waar de laag uit bestaat. Schilder je over een 2-c systeem heen? Dan kan dat altijd met een 2 componenten systeem. In sommige gevallen is een 1-componenten systeem zelfs mogelijk na het aanbrengen van een schakellaag of tussenprimer. Een 2 componentensysteem minder flexibel dan een 1 component. 2 componenten systemen overtreffen in kwaliteit en duurzaamheid een 1 component systeem aanzienlijk.

De verwerking ervan vereist alleen wel wat meer aandacht. Een 1 component verfsysteem gaat zo’n 2 tot 4 jaar mee. Een goed aangebracht 2 componenten systeem wel 5 tot 7 jaar. 2 component verven zijn per liter aanzienlijk duurder dan een 1 component verf. Bovendien strijken ze ongeveer een derde minder uit. Een belangrijk deel van die extra investering verdien je terug door de langere levensduur en dus ook minder werk. Een 2 componenten verf heeft een hogere bestendigheid tegen krassen en beschadigingen en een langer durend glansbehoud.  Vaak wordt geadviseerd om uw schip te laten behandelen met een 2-componenten laksysteem.

4 antwoorden
 1. Bart Zomerdijk
  Bart Zomerdijk zegt:

  Ik ben opzoek naar een 2 componenten parket (vloer) lak niet water gedragen.
  Deze wil ik graag in Nederland laten bezorgen.
  Kunt u mij advies geven.
  alvast bedankt.

  Beantwoorden
  • Ayold
   Ayold zegt:

   Beste meneer Zomerdijk,

   Hartelijk dank voor uw vraag. Wij gaan er voor zorgen dat een specialist op dit gebied contact met u zal opnemen om passend advies te geven.
   Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

   Met vriendelijke groet,
   Eline van Coatings.be

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *