Coating betekenis

Aanbrengen coating

De betekenis van coating

De letterlijke coating betekenis is simpel; een belaging/deklaag of oppervlaktebehandeling op een object of ondergrond. Het doel van een coating is beschermen, mooier maken of veiliger maken. Coatings worden ook wel eens aangeduid met lak of verf.

De verschillende coatings in België

Naast de letterlijke coating betekenis, kunt u coatings onderverdelen in types. Er zijn veel verschillende coatings voor verschillende doeleinden en ondergronden. Ze zijn verkrijgbaar in veel kleuren maar kunnen ook transparant zijn. De substantie is vloeibaar of in poedervorm. Sommige coatings kunt u zelf aanbrengen, sommigen kunnen alleen in de fabriek worden aangebracht (Prefab). Er zijn speciale coatingcertificaten en regelgevingen maar ook vrij te gebruiken coatings. Dan zijn er ook nog functionele en slimme coatings. Coating kan worden aangebracht op oneindig veel ondergronden. Er is bijvoorbeeld:

 • Coating voor staal
 • Coating voor dakpannen
 • Coating voor een vloer
 • Coating voor metaal
 • Coating voor een auto

Over het algemeen vallen coatings te verdelen in vier categorieën.

 1. Decoratieve coating voor privépersonen

  Dit zij lakken met vooral als doel om een ondergrond mooier te maken met een kleurtje of finish. Verder kan het de ondergrond beschermen en versterken. Deze coating zien we veel binnenshuis.

 2. Industriële coating

  Hiermee bedoelen we vaak coatings die worden aangebracht in de fabriek en op producten. Bijvoorbeeld poederlakken of anti reflectie coating op brilglazen. Maar ook verpakkingsmateriaal en computeronderdelen worden voorzien van coating

 3. Coatings voor architectuur, de bouw en veiligheid

  Dit zijn de coatings die ondergronden beschermen tegen brand, hitte, weersinvloeden en corrosie, maar ook bijvoorbeeld tegen slipgevaar. Vaak toegepast op gebouwen, schepen, windmolens en bruggen.

 4. Slimme en functionele coatings

  De toekomst van coatings ligt verborgen in deze categorie. De coatings anno nu voegen steeds meer toe. Wist u bijvoorbeeld dat er speciale coatings zijn die ervoor zorgen dat zaadjes op het juiste moment gaan groeien?

Coating proces

Het coating proces is afhankelijk van de gekozen coating. Het kan bijvoorbeeld worden aangebracht door lakken, spuiten, dippen en poederlakken.

Coating kopen in België

Een aantal grote coating fabrikanten leveren ook coatings in België bijvoorbeeld: AkzoNobel, Sherwin Williams and PPG België. Bent u op zoek naar een lokale coatings leverancier? Neem contact met ons op en wij helpen u graag!


Coating Experts in België – Vrijblijvend advies of een offerte aanvragenCoatings.be favicon logo

Gratis deskundig coating advies in samenwerking met coating fabrikanten

Onafhankelijk agentschap in de coatingindustrie in België

Binnen 1 werkdag behandelen wij uw vraag

Scherpe prijzen bij aanvragen van grotere oppervlakten

Specialist in aanvragen op gebied; infrastructuur, voedselverwerking, gezondheidszorg, bouw, olie en gas, energie en nog veel meer

Heeft u vragen over coatings of het aanbrengen hiervan?

Vraag via ons geheel vrijblijvend advies of een offerte aan


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *