brandwerende verf staal

Waarom u brandwerende verf voor staal nodig hebt

Kracht  is een van de belangrijkste redenen waarom we staal in de bouw gebruiken. Staal is een stevig bouwmateriaal dat in gebouwen over het hele land wordt gebruikt. Deze sterkte wordt echter uitgedaagd door de hevige hitte van een brand. Bij een brand kan het slechts enkele minuten duren voordat onbeveiligd staal zijn smeltpunt bereikt van 550ºC, waarna het zijn draagvermogen verliest, wat leidt tot structurele instorting. In feite begint staal boven 300 ° C kracht te verliezen. Daarom heeft u een brandwerende verf voor staal nodig.

Brandwerende verf voor staal is een dunne laag dat op een staalconstructie wordt aangebracht. Bij hoge temperaturen zwelt de laag op en op die manier wordt de stalen constructie beschermd tegen brand. De speciale verf kan niet voorkomen dat staal bezwijkt onder brand, maar het kan wel voor extra tijd zorgen in brandsituaties. Brandwerende verf is zowel te gebruiken voor de particulier als de zakelijke markt en is toepasbaar op vele oppervlaktes. Naast staal kan het bijvoorbeeld ook gebruikt worden voor hout en beton.

Brandwerende verf voor staal kan de volgende voordelen bieden:

 1. Brandbeveiliging voor maximaal 120 minuten
 2. Voorkomen dat de staalconstructie instort
 3. De brandweer heeft meer tijd om het vuur onder controle te krijgen
 4. Verlenging van cruciale evacuatietijd

In dit artikel bespreken we de verschillende soorten brandwerende coating, de brandveilige voorschriften van gebouwen in België en waar u brandwerende verf en applicatie bedrijven kunt vinden.

De 2 soorten brandwerende coating voor staalconstructies

Brandwerende verf kan worden ingedeeld volgens de brandbeveiligingsmethode: zwelverf of brandvertragend. Elk van deze coatingtypes wordt verder gedeeld door de tijd dat ze brandbescherming bieden. Deze categorieën zijn; 30, 60, 90 en 120 minuten. Bouwvoorschriften vereisen verschillende minimale tijdvereisten die variëren op basis van het type gebouw.

Zwelverf: Beschermd een staalconstructie doordat deze een isolerende laag creëert tussen staal en vuur. Blootstelling aan de hitte van een brand veroorzaakt een reactie, waardoor de verf uitzet tot 50 keer de dikte en een stevige schuimachtig laag vormt. Deze laag isoleert het staal, waardoor het staal niet in contact komt met de extreem hoge temperaturen. Zwelverf is de belangrijkste coating die wordt gebruikt voor staal en kan tot 90 en soms zelfs 120 minuten beschermen.

brand-fabriek-brandweer-blussen-rook

Brandwerende verf voor staal zorgt ervoor dat er extra tijd wordt gewonnen om werknemers te evacueren

Brandvertragende verf: een brandvertragende verf werkt door een gas af te geven als een bepaalde temperatuur wordt behaald. Het gas werkt als een branddemper, waardoor vlammen niet over een oppervlak kunnen worden verspreid. De verspreiding van vlammen gaat meestal via wanden en plafonds, het coaten van deze oppervlaktes met een brandvertragende verf is dus zeer effectief. Het is minder gebruikelijk om brandvertragende verven voor staalconstructies te gebruiken, omdat ze niet dezelfde isolerende eigenschappen van opzwellende verf hebben.

Voor het meest effectieve brandwerende systeem kunt u deze twee verven samen gebruiken, met brandvertragende verf als een toplaag op opzwellende verf. In dit geval stelt de brandvertragende coating het opzwellen van de zwelverf uit waardoor er nog meer tijd wordt gewonnen.

De werking van brandwerende verf

Om een staalconstructie bestand te maken te maken tegen brand wordt deze vaak met een speciale brandwerende verf voor staal bewerkt. Deze verf reageert onder invloed van warmte en zwelt dan op tot een dikke schuimlaag. De isolerende werking van het schuim beschermt de constructie een x-aantal minuten tegen de kritieke temperatuur waarbij het zou bezwijken. Brandwerende zwelverf werkt vanwege de volgende ingrediënten;

 • Polyol: die zorgt voor de vorming van koolstof voor de isolatielaag;
 • Polyfosfaat: die vanaf 150ºC omgezet wordt naar een zuur die reactie geeft in samenwerking met polyol;
 • Melamine of Uream: een schuimmiddel dat het volume van de zwelverf bepaalt;
 • Acrylaat of epoxy: een organisch bindmiddel

Het aanbrengen van brandwerende verf voor staal: dunne en dikke lagen

Brandwerende coatings kunnen worden onderverdeeld in twee brede categorieën: dunne bedekking en dikke bedekking. Dunne bedekkingen zijn gebaseerd op oplosmiddelen of op waterbasis en worden voornamelijk gebruikt voor het beschermen van gebouwen. Dikke coatings werden oorspronkelijk ontwikkeld voor de off-shore en koolwaterstof-industrieën, maar zijn aangepast voor gebruik in gebouwen.

Dunne bedekking van brandwerende verf voor staal 
Dunne brandwerende coatingsystemen voor staal hebben over het algemeen drie componenten, een primer, een basislaag en een sealerlaag. Deze verven zijn over het algemeen efficiënt gedurende 30, 60 en 90 minuten. Dunne coatings hebben een zwellende ratio van 50: 1; een 1 mm dikke coating zal bij een brand tot ongeveer 50 mm uitzetten. Deze coatings zijn oplosmiddel- en watergedragen en zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen.

Dikke bedekking van brandwerende verf voor staal 
Dikke coatings hebben een hogere droge dikte dan dunne coatings en zijn meestal op basis van epoxy. Oorspronkelijk ontwikkeld voor gebruik met koolwaterstof branden, maar worden nu ook gebruikt in ruwe of moeilijk te onderhouden omgevingen waar dunne coatings niet zouden werken. De zwelling ratio is meestal ongeveer 5: 1 en decoratieve afwerkingen zijn ook mogelijk.

Brandwerende verf  voor staal product prijzen

Er zijn veel brandwerende verven voor staalproducten beschikbaar op de Belgische markt. In de onderstaande tabel worden enkele van de beschikbare producten beschreven. Prijzen en dekkingen zijn slechts indicaties en de dekking en brandwerendheid zijn afhankelijk van de juiste toepassing. Als u meer informatie wilt over brandwerend verf voor staal of als u voor uw project opzoek bent naar een specialist, neem dan contact met ons op! Onze experts helpen u graag.

PRODUCTOMSCHRIJVINGMINUTENPRIJSBEDEKKING
Sika Unitherm Zwelverf witOplosmiddelhoudende brandwerende coating voor staalconstructies, voor binnen120€939,00 25 kg1 kg per m2 per laag (meer of minder afhankelijk van soort stalen constructie)
Walraven Brandwerende coating FP800Zwelverf voor kabels, kabelgoten en metalen buizen. Brandwerend en rookdicht. Uitsluitend gebruiken in droge binnenruimtes.90€903,95 25 kg1.5 kg per m2 met aanbevolen dikte
Hensotherm 310 KS (buiten)Schuimvormend brandvertragend coatingsysteem op solventbasis. Voor open en gesloten staalprofielen.90€463,62 25 kg1 kg per m2

Panden in België moeten aan strenge brandveiligheidsvoorschriften voldoen. In de bouwconstructie wordt hier al rekening mee gehouden door een bouwbedrijf. In België staat in het wettelijke bouwbesluit duidelijk omschreven aan welke eisen het pand moet voldoen. Overal waar staal gebruikt is moet de staalconstructie beschermd worden met brandwerende staal verf of coating. Een schuimende laag, de staal coating die opzwelt en daardoor een isolatielaag vormt, bepaalt de brandvertragingstijd. De brandvertragingstijd is er in drie brandwerende klassen:

Veiligheidseisen van brandwerende coating voor staal

 • brandwerende klasse van minimaal 30 minuten
 • brandwerende klasse van minimale 60 minuten
 • brandwerende klasse van minimaal 120 minuten

Het aantal minuten staat voor de tijd die er is voordat de dragende constructie bezwijkt door hitte veroorzaakt door brand. Meestal is dit 60 minuten. Het is altijd belangrijk om goed op de hoogte te blijven van wijzigingen in deze regelgeving. De basisnormen worden momenteel herzien op basis van het Koninklijk Besluit – brandpreventiebeleid België. 


Wilt u een offerte op maat ontvangen? Wij helpen u verder!

Graag brengen wij u vrijblijvend in contact met een ervaren specialist. Zoekt u een coating, verf, product of dienst? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *