Zwembad coating

zwembad coating

Zwembad waterdicht maken met coating

Waterdichte verf zwembad is er vooral vanwege de veiligheid. Daarnaast zorgt de coating ervoor dat er weinig bacteriën en micro-organismen kunnen hechten aan de vloer en wanden. De coating is een laag die speciaal is ontwikkeld voor de gladde zwembadvloer en voor het zwembad. Schimmels en bacteriën krijgen geen kans om te hechten. Daarnaast kan de vervuiling gemakkelijk weggespoeld worden!

Een zwembadcoating kan ongelukken door vallen en uitglijden verminderen. Een zwembad is voor recreatie & plezier, maar helaas gebeuren er vaak ook ongelukjes. Om de kans hierop te verkleinen kan een coating worden aangebracht. Een andere reden voor het aanbrengen van een coating is dat het veel frisser oogt. Daarom wordt er ook vaak gekozen voor een coating.

De voordelen van een zwembadcoating zijn:

 • Het is naadloos;
 • De coating is waterdicht;
 • Het is in verschillende kleuren verkrijgbaar;
 • Het is hygiënisch. 

Veiligheidseisen zwembadbranche België

Ook in België is er een wet- en regelgeving op het gebied van de zwembaden. Het is belangrijk dat de zwembadinfrastructuur veilig en hygiënisch is en dat de kwaliteit van het zwembadwater voortdurend wordt bewaakt.

Bijvoorbeeld in Vlaanderen moeten alle publiek toegankelijke zwembaden, ook die in privé-eigendom, voldoen aan de Vlaamse milieuwetgeving (Vlarem II).

Voor elk type zwembad zijn er andere regels. Zo zijn er aparte regels voor overdekte baden, openluchtbaden, hot whirlpools en therapiebaden. Er gelden eisen voor de omkleed-cabines, de zwembadbodem moet slipwerend zijn tot een diepte van 1,35 m en de wanden en vloeren mogen niet glad zijn.

De bovengrens van de watertemperatuur is overdekte baden en openluchtbaden < 32 °C. Daarentegen is dit voor whirlpools < 36 °C. De bovengrens voor vrij beschikbaar chloor in het water is verschillend voor overdekte baden (1,5 mg/l) en openluchtbaden (3 mg/l). De zwembaden moeten maandelijks stalen laten nemen door een erkend labo. Ook zijn ze verplicht om dagelijks hun waterkwaliteit zelf te controleren. In ieder geval twee keer per jaar wordt een onaangekondigde controle uitgevoerd door het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

Europese normen voor openbare zwembaden

Op Europees vlak zijn er ook normen voor zwembaden. Deze normen geven invulling aan de veiligheids- en kwaliteitseisen in regelgeving. Deze eisen zijn bestemd voor de fabrikanten en exploitanten van openbare zwembaden:

 • De normen NBN EN 15288-1+A1 en NBN EN 15288-2 bevatten veiligheidseisen voor het ontwerp en de exploitatie van zwembaden. Deze normen gelden voor de zogenaamde ‘geclassificeerde’ zwembaden van type 1 en 2. Type 1 zwembaden zijn gemeentelijke zwembaden, recreatiezwembaden, aquaparks, waar het zwemmen de hoofdactiviteit is. Type 2 betreft accommodaties waar het zwemmen als bijkomende service wordt aangeboden, zoals zwembaden in hotels, op campings en therapiebaden;
 • De norm NBN EN 13451 voor zwembaduitrusting (11 delen). Deze norm bevat veiligheidseisen en testmethoden voor ladders, startblokken, duikplanken, beweegbare zwembadbodems en andere uitrusting in zwembaden.

Ten slotte is er ook een reeks normen voor chemicaliën gebruikt voor het behandelen van zwembadwater (NBN EN 15363, NBN EN 15513, NBN EN 15514 enz.). Al deze normen vind je terug in de NBN-catalogus.

zwembad coating

Coatings voor verschillende (zwem)baden

Een sauna, wellness, privézwembad of zwembad bij een bungalow kan ook gebaat zijn bij een waterdichte coating. De ruimtes in de zwembaden heen kunnen ook profiteren van deze coatings. Door het gebruik van de coating kunnen zowel zwemmers als bezoekers van een sauna veilig genieten van het zwembad en de andere ruimtes.

De coating kan op de volgende plekken worden gebruikt:

 • De omkleed-cabines van het zwembad;
 • Coating rondom waterattracties;
 • De ruimtes bij een sauna;
 • De doucheruimtes van een sportschool;
 • Een inloopdouche;
 • Bij een sauna, stoombad, kleedkamers of doucheruimtes in een sportschool;
 • Een bungalowpark of campings met zwem- en/of wellness-faciliteiten.

Zwembad coating aanbrengen

In bepaalde gevallen is het mogelijk om de coating zelf aan te brengen. Dit is wel afhankelijk van de ondergrond. Bepaalde vloeren en wanden in het zwembad kunnen poreus worden. In dat geval is het verstandig om informatie in te winnen bij een specialist over een speciale hechting primer of over zandstralen. Bij een betegeld zwembad kan het nodig zijn om eerst de tegels te verwijderen. Daarna kan de ondergrond weer glad en vlak gemaakt worden. Dit gebeurt meestal met watervaste cementmortels. Daarna wordt een transparante coatinglaag, of een coating in kleur, aangebracht.

Voor een openbare of commerciële ruimte is het verstandig om een specialist in te schakelen. U heeft dan namelijk te maken met de wet- en regelgeving. Is de ondergrond in goede staat en gaat het niet om een commercieel zwembad? Dan kunt u de zwembadcoating zelf aanbrengen in vier lagen. U doet dit op de volgende manier:

 1. Gebruik een impregneermiddel, zodat de coating kan hechten;
 2. Laag twee is een epoxy-coating (twee componenten) in de gewenste kleur;
 3. De derde laag is polyurethaan (PU) coating (hoogglans of mat);
 4. De laatste laag is nogmaals de PU coating als sealer.

zwembad coating

Zelf aanbrengen coating zwembad:

 • Gebruik een hogedrukspuit om de ondergrond schoon te maken;
 • Water en vuil moet volledig weggespoeld zijn;
 • Een polyester-bad moet geschuurd worden. Ruw deze vervolgens op en vervang de eerste twee lagen door een extra laag PU-coating. Deze hecht het best op polyester;
 • Een zwembad van beton moet minimaal 4 weken voor het aanbrengen van de coating zijn aangelegd;
 • Een oude coating hoeft niet eerst verwijderd te worden;
 • Als een zwembad met chloor rubber verf is behandeld, hecht de coating niet. Door zandstralen kan de laag worden verwijderd;
 • Breng de lagen met een verfroller aan. Gebruik een kwast voor de hoekjes en rondom objecten als lampen en afvoerputjes;
 • Laat de lagen drogen volgens de instructies van de fabrikant. Normaal gesproken kan het zwembad na 3 tot 5 dagen weer in gebruik genomen worden.

Het verschil tussen polyurethaan en epoxy

De meeste coatings voor een zwembad zijn op basis van polyurethaan of epoxy. Beide coatings zijn geschikt. De coatings kunnen beide zowel transparant als in kleur worden aangebracht. In een wedstrijdbad kunnen de lijnen direct geplaatst worden. Ook kan er een logo of patroon worden aangebracht. Verder zijn er licht reflecterende kleuren beschikbaar.

Beide coatings kunnen op de volgende ondergronden worden aangebracht:

 • Beton;
 • Polyester;
 • Stenen tegels; 
 • Stalen baden;
 • Houten bassins;
 • Jacuzzi’s.

zwembad coating

Epoxy coating voor zwembad | Epoxyverf zwembad

Een epoxy zwembad coating is duurzamer dan een PU-coating. De coating wordt extreem hard en is goed naadloos te gieten. Een nadeel is dat het niet zo geschikt is voor net gegoten beton of cement bij wisselende temperaturen. Er kan dan een scheur ontstaan in de epoxy coating. Het uitharden gaat ook langzamer. Dit kan namelijk 5 tot 7 dagen duren. Maar bij een polyurethaan coating duurt dit gemiddeld 3 dagen.

Polyurethaan coating voor zwembad | PU zwembadcoating

Een polyurethaan coating is geschikt voor het opvullen van een oneffenheid. Want de coating is heel soepel en elastisch. Ook kan de coating beter tegen wisselende temperaturen en is hij meer krasvast dan een epoxy coating. Een polyurethaan coating is wel lastig aan te brengen. Vooral in een vochtige ruimte als een zwembad. De ondergrond en ruimte moet namelijk volledig schoon en droog zijn.

Wij kennen alle Zwembad coating Specialisten en Producten in België.

Vraag via ons geheel vrijblijvend een offerte aan

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *