Vochtwerende verf

vochtwerende verf

Vochtige muren voorkomen met vochtwerende verf

Met vochtwerende verf kunnen vochtige muren voorkomen worden, maar deze verf is niet altijd een oplossing voor een vochtprobleem. Verf tegen vochtige muren kan preventief aangebracht worden. Zo blijven de muren beter beschermd tegen indringend vocht. Dit is bijvoorbeeld erg nuttig in ruimtes met veel vocht. Zoals in de badkamer en in de keuken. Of een vochtwerende coating kelder of voor de garage. Ook op de gevel kan vochtwerende verf gebruikt worden om doorslaand vocht te bestrijden of te voorkomen.

Sommige bestaande vochtproblemen kunnen opgelost worden door het aanbrengen van een vochtwerende verf. Andere problemen vereisen dan weer een meer structurele aanpak. Vocht in de muren kan meerdere oorzaken hebben. Opstijgend vocht is bijvoorbeeld een vaak voorkomend probleem dat heel wat hinder kan veroorzaken.

In veel gevallen moet eerst het vochtprobleem aangepakt worden, alvorens een vochtwerende verf aan te brengen. Zo wordt het probleem definitief opgelost. Doorslaand vocht kan worden opgelost door vochtwerende verf aan te brengen.


De voordelen

Met vochtwerende verf breng je een coating aan waardoor de muur in kwestie niet langer te lijden heeft onder vocht.

De muur:

 • Is gemakkelijk droog te maken: je kunt met een doek de muur droog wrijven, want water blijft op het oppervlak liggen;
 • Is eenvoudiger schoon te maken en houden: doordat vocht van de muren afloopt en er niet intrekt, krijgt vuil geen kans om zich aan de muur te hechten;
 • Wordt beschermd tegen schimmel: schimmel kan zich door de coating niet hechten en omdat de muren niet vochtig blijven er geen schimmel;
 • Zal beter geverfd worden: vochtwerende verf hecht beter dan “normale” verf.

Vochtwerende verf binnenmuur

Een vochtwerende coating kan gebruikt worden om een vochtige binnenmuur waterdicht te maken, te herstellen en te decoreren oftewel een vochtige binnenmuur behandelen. . Vochtwerende verf op basis van acrylhars bedekt vochtkringen door de reactie met water in bovengrondse muren. Dit kan worden aangebracht op een licht vochtig oppervlak en kan worden gekleurd met universele kleurmiddelen.

Meer pluspunten van vochtwerende verf:

vochtwerende verf

 • Preventief en curatief;
 • Binnenmuur waterdicht maken;
 • Hecht op vochtige oppervlakken;
 • Bedekt kringen en vlekken;
 • Gaat blaasvorming tegen;
 • Loopt niet uit;
 • Afwasbaar;
 • Geurloos.

Te gebruiken op alle geverfde of ongeverfde, nieuwe of oude ondergronden en muren van een woning, met inbegrip van onderlagen in cement.


Vochtwerende verf buitenmuur

Zijn er duidelijke vochtplekken zichtbaar op de buitenmuren en/of je binnenmuren? Dan gaat het om doorslaand vocht. Dit type vochtprobleem duikt voornamelijk op bij oudere gebouwen waarbij de gevelbekleding (bakstenen of bepleistering) door de jaren heen poreus is geworden. Men kan dit vochtprobleem op twee verschillende manieren oplossen:

 • muren impregneren
 • nieuwe gevelbekleding

Muur waterdicht maken oftewel impregneren

Als de muren te maken hebben met doorslaand vocht, dan kan dit in de meeste gevallen snel opgelost worden door de muren te impregneren met een onzichtbare coating. Deze coating voorkomt dat vocht in de gevel kan insijpelen. De kosten voor het impregneren van de gevel liggen meestal tussen 10 en 15 euro per m². Een impregneermiddel gevel Gamma en ook bij andere bouwmarkten is dit te koop.

Een muur impregneren of hydrofoberen is een prima oplossing wanneer een gevel vocht absorbeert. Deze vochtweringsmethode bestaat uit een onzichtbare vloeistof die op de gevel wordt aangebracht om te voorkomen dat vocht gaat indringen. Ook schadelijke stoffen zoals zure regen, lucht- en roetvervuiling worden met hydrofoberen of impregneren gestopt.vochtwerende verf


Het waterdicht maken van een muur

De gevel impregneren is een klus die vaak wordt uitbesteed, maar je kan ook zelf muur waterdicht maken. Door het impregnatiemiddel onder lage druk aan te brengen, zal je langzaam maar zeker alle poriën in de gevel vullen. De vloeistof dringt door in de afwerkingslaag en zal volledig uitharden op enkele uren tijd. Vochtige gevels die niet tijdig behandeld worden, kunnen na verloop van tijd poreus worden en de stabiliteit van de woning in het gedrang brengen.

Het impregneren van buitenmuren of het impregneren van beton is niet altijd mogelijk. Dit hangt af van het gevelmateriaal en de eventuele afwerkingslaag. Zo zal impregneren niet meteen mogelijk zijn bij gevels die afgewerkt zijn met verf, afsluitende olie of kunsthars. Hier zal eerst een grondige reiniging nodig zijn. Materialen die je wel meteen kan behandelen zijn baksteen, beton, kalkzandsteen, natuursteen en stucwerk.


De kosten van vochtwerende verf

MERKOMSCHRIJVINGPRIJS
Zinsser WatertiteVoor binnen en buiten | 3,75 liter | 1,8-2,5 m2 per liter€109,95
Wijzonol Badkamer MuurverfVoor binnen | 2,5 liter | 8 m2 per liter€30,40
Sikkens Wapex 660Voor binnen | 5 liter | 7 m2 per liter€218,-
Sigmapearl Clean MattVoor binnen | 10 liter | 7 m2 per liter €155,95
Rubson Vochtwerende Coating & ToebehorenVoor buiten | 10 liter | 4 m2 per liter€100,91

Nieuwe gevelbekleding

Verkeert de gevel in een slechte staat, dan is het aan te raden om een nieuwe gevelbekleding te plaatsen. Met het oog op een energiezuinige woning kan je dit gecombineerd worden met het aanbrengen van isolatie.


De oplossing voor vochtige ruimtes

De badkamer is de meest voor de hand liggende ruimte voor verf die tegen vocht kan. Door gebruik van douche, bad, kraan, wasmachine en (haar)droger gebeurt er heel wat met de luchtvochtigheid. Een voortdurende te hoge of te lage luchtvochtigheid is niet goed voor de badkamer. Eén van de manieren om de conditie van de muren in zo’n vochtige ruimte optimaal te houden is het gebruiken van vochtwerende verf.

Het is belangrijk dat verf in de badkamer vochtbestendig is, zodat er geen schimmel of vieze vlekken ontstaan. De ideale verf voor op de muren in de badkamer is namelijk speciaal ontwikkeld voor vochtige ruimtes. Waar andere verf gaat bladderen en z’n kleur verliest, blijft een badkamer muurverf er jarenlang mooi uitzien. De vochtregulatie is dan doorontwikkeld waardoor deze verf er na een paar jaar nog uitziet alsof hij gisteren is aangebracht. De meest gekozen vochtwerende verf badkamer kleur is met afstand nog steeds wit. Dit oogt frisser dan een andere kleur en doet de badkamer ook groter lijken.

Een voorbeeld van vochtregulerende badkamerverf is de Sigmapearl verf of badkamerverf Gamma.


Kruipruimte en kelder vochtvrij maken

Optrekkend vocht in kelders en garages geven blijvend schimmel op de binnenmuur. Kruipruimtes zijn veelvuldig gebruikt in nieuwbouw en tegenwoordig een bron van vochtproblemen. Kruipruimtes zijn ook niet echt heel goed voor de isolatie en worden tegenwoordig dan ook vaak volgestort met speciale isolatiekorrels. Deze speciale isolatiekorrels drukken het vocht ook uit de kruipruimte. Een speciale vochtwerende verf voor keldervloer of een ademende verf kelder kan ook een oplossing zijn.


Vochtwerende verf Gamma en andere winkels

Vochtwerende verf, Levis Keuken & Badkamer muurverf wit 2,5L

De Gamma in België verkoopt onder andere Levis vochtwerende verf voor in de badkamer en keuken. Gamma heeft ook een eigen lijn (Gamma Superieur) met speciale vochtwerende verf voor in de badkamer en in de keuken.

Ook Rubson verkoopt vochtwerende verf. Onder andere een vochtwerende coating voor buitenmuren. Verder kunt u bij Brico terecht voor vochtwerende verf.


Vochtwerende verf voor hout

Niet alleen muren zijn vochtbestendig te maken. Een houten poort of houten badkamermeubel moet ook tegen wat water kunnen. Voor de behandeling van hout gelden dezelfde voordelen en regels als voor die van muren: kies een kant-en-klare verf of meng verf met een impregneermiddel en start vanuit een goede basis.

Een liter witte, matte badkamer- en keukenverf koop je vanaf €20,- Wanneer je muurverf aanlengt betaal je ongeveer €60,- per liter impregneermiddel. Impregneermiddel voor het vochtwerend maken van voor hout geschikte verf is te koop vanaf zo’n €30,- de liter.

vochtwerende verf


Coating Experts in België – Vrijblijvend advies of een offerte aanvragenCoatings.be favicon logo

Gratis deskundig coating advies in samenwerking met coating fabrikanten

Onafhankelijk agentschap in de coatingindustrie in België

Binnen 1 werkdag behandelen wij uw vraag

Scherpe prijzen bij aanvragen van grotere oppervlakten

Specialist in aanvragen op gebied; infrastructuur, voedselverwerking, gezondheidszorg, bouw, olie en gas, energie en nog veel meer

Op zoek naar vochtwerende verf of een specialist in vochtwerende verf?

Vraag via ons geheel vrijblijvend advies of een offerte aan


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *