,

Poederlakken

poedercoating

Het proces van poedercoaten

Als u op dit moment om u heen kijkt ziet u bijna zeker een aantal producten die voorzien zijn van een poedercoating. Het is namelijk de meestgebruikte coating en ook één van de sterkst groeiende markten in België. Poedercoaten (ook wel poederlakken of poederverven genoemd) is een elektrostatisch proces waarbij met een spuitpistool poeder wordt aangebracht op metaal. Traditionele lakken voldoen niet meer aan de beste standaard en een poedercoating biedt een uitstekende kwaliteit. Het beschermt tegen corrosie, krassen en geeft het behandelde product een langere levensduur. De meeste poedercoatings worden vooraf in de fabriek aangebracht (prefab).

Alle poederlakkerijen in België per stad

Speciaal voor u hebben wij een uniek overzicht gemaakt van poederlakkerijen per stad en provincie in België.

  • Poederlakken Antwerpen (Antwerpen)
  • Poederlakken Brussel (Vlaams-Brabant)
  • Poederlakken Luik (Luik)
  • Poederlakken Gent (Oost-Vlaanderen)
  • Poederlakken Charleroi (Henegouwen)
  • Poederlakken Hasselt (Limburg)
Voordelen Poederlakken Nadelen Poederlakken
Het proces is gemakkelijk te automatiseren Het te lakken object moet hittebestendig zijn 
Poedervorm kan in één keer worden aangebracht Het oppervlak moet helemaal schoon zijn
De coating is elastisch, slijt-, slag- en stootvast Een mechanische poederspuitinstallatie is een flinke investering
Er zijn veel kleuren beschikbaar Van kleur wisselen duurt lang zonder snelwisselcabine
Het hoeft niet te drogen of uit te harden Natlak geeft een strakkere afwerking
Lange levensduur en zijn gemakkelijk schoon te maken
Oplosmiddelen zijn niet nodig
Kan worden toegepast op veel metalen en ook op hout en MDF

Poedercoaten kan in België niet alleen worden opgedeeld in steden en provincies maar ook qua gerelateerde onderwerpen. Daarvoor hebben we een aantal alternatieve artikelen voor u geschreven die dieper ingaan op specifieke onderwerpen gerelateerd aan poederlakken:


Vele variaties voor poederlak kleuren

De kleuren coating poeder worden gemaakt op basis van RAL kleuren. Deze kleuren zijn universeel en bepaald door het Duitse bedrijf RAL. Een andere kleurtint zelf mengen vanaf een kleurwaaier in een winkel is helaas niet mogelijk, er kan wel een opdracht gegeven worden om precies de gewenste kleur te ontwikkelen. De fabrikant maakt de kleur dan op maat. Helaas is dit voor kleine opdrachten vaak erg duur. Een ander voordeel van RAL kleuren is de korte levertijd.

Poedercoating is verkrijgbaar in bijna alle RAL kleuren. Daarnaast zijn er ook bijzondere afwerkingen te bereiken zoals fluorescent, satijn of leatherlook. Diverse kleuren zijn er niet alleen in hoogglans, maar ook in mat, satijn, hamerslag, structuur, candy en metallics.

Poederlakken kleuren


Natlakken of poederlakken

Poedercoaten is een elektrostatisch proces waarbij met perslucht negatief geladen poeder op een positief geladen werkstuk verstoven wordt. Zo wordt het poeder tot in de kleinste hoeken van de constructie gelijkmatig aangetrokken.

Naast het automatisch aanbrengen wordt er vaak handmatig bijgespoten op de moeilijk te bereiken plaatsen. Na het aanbrengen van het poeder worden de materialen in een oven op ca. 200°C objecttemperatuur uitgevloeid en gemoffeld, en daarna afgekoeld en verpakt.

In vergelijking met natlak moet een poedercoating niet drogen, bevat het geen solventen en is het dus milieuvriendelijk proces waarbij zelfs het overtollige poeder gerecupereerd kan worden. Andere voordelen zijn de hardheid en de slijtvastheid van de poedercoating, ook het esthetische aspect is een pluspunt.

Voor meer informatie, lees ons artikel over natlakken.


Verschil moffelen en poedercoaten

Vaak worden de termen poedercoaten en moffelen verward. Moffelen is een vakterm voor het uitharden van verf boven de ca. 150°C. Poedercoating is een verf welke uithard op temperaturen boven de 150°C. Poedercoating wordt dus gemoffeld. Dit doet u nadat u het product heeft laten natlakken of poedercoaten. Hoewel moffelen formeel het uitharden boven de 150°C is, wordt moffelen in de praktijk gebruikt voor het uitharden van producten boven de 120°C. Voor het uitharden van verf tussen de 60°C en de 120°C wordt de term geforceerd drogen gehanteerd.

Moffelen, ook wel inbranden genoemd, wordt ook gebruikt bij natlakken. Veel industrieproducten werden in het verleden van moffellakken voorzien, omdat je bij dit type lak nauwelijks last had van spuitnevel. De producten werden rondom gelakt en daarna in een moffeloven uitgehard. Bij het poedercoaten kun je hetzelfde voordeel bereiken als met deze moffel(nat)lak, waardoor poedercoating een groot deel van deze markt heeft veroverd.

Op zoek naar poedercoat producten of een poedercoating specialist?

Vraag via ons geheel vrijblijvend  een offerte aan


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *