Nano coating

nano coating

Nieuwe innovatieve coating; nano coating

Wat is nano coating precies? Dat is een moeilijke vraag om te beantwoorden! Als we kijken naar nano coating vanuit een technologisch perspectief, dan wordt materie op een schaal van 0,000 000 001 (09/10)  meter een nanodeeltje genoemd. Omdat de deeltjes zijn zo klein zijn kunnen ze één worden met het oppervlak in plaats van het te bedekken, dit zorgt voor een naadloze barrière. Een nano coating is daarmee uitermate geschikt voor het waterproof maken van materialen. Daarnaast is het ideaal om hout, metaal, glas, beton, steen en elektrische circuits te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Nano coating is een vuilafstotende coating.

Verschillende soorten nano coating

 • Anti graffiti coating; een permanente anti graffiti coating is nano coating. De permanente coating zorgt in de vorm van nano deeltjes voor een harde beschermingslaag, hierdoor kan de graffiti worden verwijderd zonder daarbij de ondergrond te beschadigen. De coatinglaag hoeft daarna niet opnieuw aangebracht te worden. Permanente anti graffiti coating biedt een duurzame bescherming. Niet alleen tegen graffiti, maar ook tegen weersinvloeden.
 • Anti urine coating; een terugplasverf is in feite een verf met een enorm waterafstotend vermogen. Dit speciale anti-pee coating kan aangebracht worden op de muren van gebouwen en beschermd de gevels met een onzichtbare laag die het binnendringen en aanhechten van urine tegenhoudt. een anti urine coating is ongeveer 10 jaar werkzaam als deze goed is aangebracht.
 • Antibacteriële nano coating; testen hebben uitgewezen dat de oppervlakken met antibacteriële nanocoating bijdragen aan een veiligere werkomgeving en het bestrijden van bijvoorbeeld de MRSA bacterie.
 • Selfclean & easy to clean coatings

nano coating

Kenmerken van een nano coating

De belangrijkste soorten nano coating bieden:

 • een waterafstotende werking;
 • roestbescherming;
 • bescherming tegen bacteriën en schimmels;
 • een zelfreinigende laag;
 • bescherming tegen graffiti en wildplassen.
Belangrijke bestanddelen:

Nano coatings bevatten vaak één of meerdere bestanddelen die de coating speciale eigenschappen geeft, meestal zijn dit:
 • Siliciumdioxide (ook wel Liquid glass): Zeer hard, vrijwel onoplosbaar en bestand tegen veel chemicaliën. Het maakt coatings extreem sterk, langhoudend en onzichtbaar.
 • Titaandioxide: Wordt in coatings gebruikt om zijn zelfreinigende eigenschappen. Het kan bij belichting met UV bijna alle organische verbindingen verbreken. Coatings met titaandioxide worden vaak ook wel zelfreinigend of Self Clean genoemd.

Nano coating & nano verf België

In België zijn er diverse leveranciers en applicators op gebied van Nano coating. Eén van de bekenste is Chemona Nanocoat technologies (Mezegemstraat 34/3, 8870 Izegem). De beste coatingspecialist voor uw project hangt bijvoorbeeld af van waar u de coating op wilt aanbrengen.

Hieronder bespreken we een aantal soorten:

Nano coating of nano verf aanbrengen op autolak

Dankzij de unieke chemische formule van nano coating, zorgt de coating voor een zeer dikke (ongeveer 3,5 micrometer), harde en glanzende beschermlaag, resistent tegen bijna alle weersomstandigheden die een negatieve invloed kunnen hebben op de auto lak. Geavanceerde oppervlakte nanotechnologie voor de auto wordt gebruikt om de coating te ontwikkelen maakt het mogelijk om de carrosserie te beschermen tegen kleine krassen, vermindert significant vuil vasthouden, beschermt verf tegen UV stralen en vermindert oxidatie processen. U kunt deze coating laten aanbrengen door de veel autobedrijven in België maar de kwaliteit kan verschillen. Neem contact met ons op voor een ervaren specialist bij u in de buurt.

nano coating

Nano coating om textiel waterproof te maken

Kleding maakt u water- en vuilafstotend met speciale coating voor textiel. Geen vlekken meer op uw bank, geen vocht- en weerplekken op uw (vouw)gordijnen, geen verkleuring door zonlicht op uw meubelen of gordijnen! Het is verkrijgbaar als spray, wasmiddel of verf. Behandelde oppervlakten alleen reinigen met water, reinigingsmiddelen zorgen ervoor dat de coating slijt.

Nano coating of nano verf voor het beschermen van hout en steigerhout

De ultieme bescherming van hout en steigerhout bereikt u met een onzichtbare nano coating (nano coating steigerhout). De beschermlaag zorgt ervoor dat vloeistoffen niet in het hout trekken, maar op het hout blijven liggen en je het daardoor gemakkelijk af kan nemen. Door uw houten meubelen te behandelen met dit product voorkomt u dat vocht in het hout trekt. Daarnaast heeft de nano coating bestanddelen die erop gericht zijn om schimmels en algen te weren van het hout. U zult dus geen groene aanslag krijgen, of een muffe lucht.

nano coating

Glas met nano coating; bijvoorbeeld tegen kalkaanslag!

Geen kalkaanslag meer op uw douchedeuren en tegels? Uw bad en wastafel vuilwerend en kalkvrij? Geen hars meer op uw autoruit en rijden zonder ruitenwissers met een veel beter zicht. Voorzie uw glas en keramiek van een nano verf en het scheelt u aanzienlijk veel schoonmaakwerk. Nano coating is heel eenvoudig zelf aan te brengen met een spray en onzichtbaar. Daarnaast is er een speciale nano coating voor de badkamer waarbij douchewanden waterafstotend gemaakt kunnen worden.

Nano coating aanbrengen in België

Hoe u een nano coating of een nano verf het beste aanbrengt is afhankelijk van waar u de coating op gebruikt. Een spray op textiel kunt u eenvoudig zelf aanbrengen. Ook het lakken van hout en steigerhout is geen moeilijke klus. Wij adviseren u in dat geval de gebruiksaanwijzing van de fabrikant raad te plegen. Een nano verf toepassen op staal, op uw auto of andere materiaalsoorten kunnen wat lastiger zijn. Win vooraf vrijblijvend advies bij ons in. Wij helpen u graag!

Natuurlijk vragen verschillende doeleinden om verschillende aanbrengmethodes. Een coating aanbrengen op een muur kan nu eenmaal niet op dezelfde manier als een coating aanbrengen op autolak. En aluminium is niet dezelfde ondergrond als steigerhout. Sommige niet hechtende oppervlakken (zoals bijvoorbeeld keramiek/sanitair) hebben daarnaast een hechtende grondlaag nodig voordat u de coating kunt aanbrengen.

Maar over het algemeen zijn er wel een aantal overeenkomsten in het aanbrengen van nano coating:

 1. eerst reinigt u het oppervlak met een cleaner, een krachtig milieuvriendelijk reinigingsmiddel in een spuitfles
 2. dan laat u dit een paar minuten intrekken waarna u het oppervlak naspoelt
 3. vervolgens brengt u de coating aan dit kan bijvoorbeeld een spray zijn, maar ook verf of vernis. en deze poetst u uit
 4. de nano deeltjes hebben een paar minuten nodig om ‘uit te harden’, waarna het oppervlak voor de komende maanden vuil- en waterafstotend is

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *