MDF poedercoaten
Nanocoating.nl

MDF poedercoaten

Een wijze van coaten die tot nu toe praktisch alleen in de metaalbranche werd toegepast doet langzaamaan zijn intrede bij houttoepassingen. Het betreft de techniek hout poedercoaten, waarbij de coating in poedervorm op het object wordt gespoten. Verhitting zorgt daarna voor een duurzame beschermlaag. MDF poederlakken opent nieuwe perspectieven voor de meubelindustrie. Qua design en vormgeving biedt deze nog vrij nieuwe techniek grenzeloze mogelijkheden. Poedercoating op MDF is onder andere geschikt voor kantoormeubels, winkelinrichting, displays, bergkasten, flatpack meubels, deuren, werkbladen, keukenkasten, badkamermeubels, dressings en slaapkamers. Deze eindproducten vinden hun weg zowel in de gezondheidszorg, onderwijs, horeca, retail, kantoorsector als de residentiële markt.

De grote voordelen van MDF poedercoating 

  • garandeert naadloos gecoat oppervlak dat heel kras- en slijtvast is;
  • aanpasbaar aan elk ontwerp met aangename look en feel als eindresultaat;
  • toepassing mogelijk op onbeperkt aantal vormen en randprofielen in diverse diktes;
  • eindproduct in hoge mate bestand tegen vlekken, UV uit zonlicht, chemische middelen en luchtvochtigheid;
  • uitvoerbaar in tal van standaardkleuren;
  • uitzicht op kleinere doorlooptijden en snelle levering aan scherpe prijzen;
  • milieuvriendelijk afwerksysteem.

Meer weten? Lees alles over poederlakken in ons algemene artikel!

De werking van MDF-poedercoating

Bij het aanbrengen van poedercoating op metaal vindt het smelten en uitharden van de verf pas plaats bij een temperatuur van 180 graden Celsius. Dat is te hoog voor toepassingen op hout. DSM ontwikkelde enkele jaren geleden een technologie die verhitting op 120 graden mogelijk maakte. Hiervoor is een katalytische infrarood oven ontwikkeld, waarmee de afgelopen jaren uitgebreid onderzoek is gedaan op het Polymer Science Park (PSP), een innovatiecentrum voor toegepaste kunststoftechnologie in Zwolle.

Voor dit onderzoek heeft het PSP een keten van bedrijven samengebracht. Naast DSM zijn dat Van Wijhe Verf en de applicatiebedrijven Span Finishing en IMS Werkendam. Bij het door het Dutch Polymer Institute gesubsidieerde project is ook Hogeschool Windesheim betrokken.

Deze technologie hecht elektrostatisch verfdeeltjes op een voorverwarmde ‘medium density fiberboard’ (MDF-plaat). Met dit systeem wordt het poeder gelijkmatig verdeelt. Tot 98% van het overtollig aangebrachte poeder kan worden teruggewonnen en hergebruikt. Het poeder hardt vervolgens uit bij temperaturen boven 130 °C (in een oven). Het eindresultaat is een betrouwbare, duurzame en hoogwaardige afwerking.

Poedercoaten met Uralac Ultra van DSM

Uralac Ultra voor hout is een geïnnoveerde versie van het bindmiddel dat al decennialang de basis vormt van de bekende metaalcoating (poedercoating). Die wordt niet met de kwast aangebracht maar met een poederpistool, waarna het in een oven op 180 graden Celsius in twintig minuten wordt uitgehard. Een snelle manier om zonder schuren aluminium kozijnen, radiatoren en bijvoorbeeld onderdelen van auto’s van een verflaag te voorzien. Een coating die ook beter hecht en chemicaliën-, kras- en uv-bestendiger is dan natte verf. Verder bevat het geen oplosmiddel. Voordelen, bleek uit een marktstudie van DSM, waar de coaters en hun klanten zwaar aan hechten. Genoeg reden voor DSM om door te zetten en een poedercoatingbindmiddel op de markt te brengen dat geschikt is voor hout en mdf.

In acht jaar kwam DSM tot een hars die uithardt bij 130 graden in drie minuten. Omdat hout en mdf daar prima tegen bestand zijn, zijn nu dus ook houten kozijnen en mdf-panelen voor inbouwkeukens te poedercoaten, met alle voordelen van dien. De technologie vergt een nieuwe productielijn; inclusief nieuwe oven een investering van ongeveer één miljoen euro. Voorts is deze poedercoating vooralsnog vooral geschikt voor matglans-lagen. DSM heeft in Zwolle een full-size demonstratiecentrum ingericht waar coaters zelf aan de slag kunnen met het nieuwe materiaal.

Poedercoating voor meubels

Poedercoaten voor MDF maakt steeds meer furore. Hierbij hebben we het specifiek over het gebruik van poederlak op het houtgedragen product MDF, wat specifiek voor de interieursector interessant is. Tot voor een tiental jaren was het niet mogelijk om op dit oppervlak poederlak te gebruiken, maar deze milieuvriendelijke techniek staat inmiddels behoorlijk goed op punt. Het voordeel van poederlak: er ontstaan krasbestendiger oppervlakken, het bakproces zorgt voor een zeer sterke hechting van de gekleurde eindlaag en de designvrijheid is groter. Deze methode is niet enkel geschikt voor het maken van keukenfronten, maar zelfs in badkamers vormt poederlak op MDF een goede oplossing. Het gesloten oppervlak van MDF is immers niet poreus, waardoor er geen bacteriën of vocht kunnen binnendringen.

Poedercoating voor MDF is onder andere geschikt voor:

  • keukenkastjes;
  • badkamerkasten;
  • kantoormeubelen;
  • meubels voor de kinderkamer;
  • meubels voor de huiskamer;
  • tuinmeubelen.

MDF poedercoaten

Voordelen Uralac Ultra van DSM: 

  • duurzaam;
  • sneldrogend (3 min op 130 graden);
  • kleurvast (vergeelt niet);
  • slijt- en krasvast;
  • resistent tegen chemicaliën;
  • design vrijheid; 
  • technisch support van DSM;
  • bevat geen giftige stoffen, laag energieverbruik en geen waterverbruik. 

Poederlakken MDF België

Er zijn verschillende soorten poederlak voor hout, zoals polyester en epoxy. Ze hebben elk hun eigen esthetische eigenschappen en presteren ook verschillend wat duurzaamheid en resistentie betreft. In Europa zijn er slechts een aantal bedrijven die poederlak toepassen op MDF-platen. Twee daarvan vinden we in België terug (Polylak en Ledro uit Houthalen-Helchteren). Producenten werken nauw samen om deze techniek verder te optimaliseren, onder andere met IKEA dat tegen 2018 voor 80% wil omschakelen naar poederlakken. Giessen en ICOAN zijn twee andere bedrijven die MDF poedercoaten.

 

Decoratieve oplossing voor hout

Projectleiders van zowel DSM als Van Wijhe spreken van een doorbraak, hoewel de poedercoat-techniek als alternatief voor het natlakken van hout nu nog niet beschikbaar is voor grootschalige toepassing in de buitenlucht. Op termijn is dit wel degelijk mogelijk. Bijvoorbeeld om gevelelementen en kozijnen te poedercoaten. De voordelen van het poedercoaten zijn groot. Zo kan met de techniek veel sneller worden geproduceerd, omdat het aanbrengen van één laag volstaat. Ook zou de techniek minder milieubelastend zijn dan traditionele technieken.

Het onderzoek in Zwolle heeft aangetoond dat de techniek in elk geval voor een aantal houtsoorten toepasbaar is. Ook hebben de bedrijven een kleine demonstratielijn gebouwd, waarmee de poedercoat-techniek kan worden gedemonstreerd aan de timmer- en meubelindustrie.

MDF poedercoaten

Certificaat voor MDF poedercoaten

Het onderzoeksinstituut SHR heeft al een eerste kwaliteitscertificaat uitgereikt voor het poedercoaten van meubelpanelen van MDF

De kwaliteitsverklaring is uitgereikt aan het bedrijf ICOAN voor zijn texture poedercoating. SHR is lovend over de kwaliteit van de coating van ICOAN, omdat op alle onderzoeksonderdelen goed is gescoord. Qua stootvastheid van het materiaal behaalde het bedrijf uit Putten zelfs de hoogst haalbare score. Strak en hard coaten van MDF is nu mogelijk geworden, oordeelt het houtonderzoeksinstituut.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *