,

Hittebestendige verf

hittebestendige verf

Hittebestendige verf die bestand is tegen hoge temperaturen

Een hittebestendige verf of coating is goed bestand tegen hoge temperaturen. De verf kan temperaturen verdragen tussen 60°C en 800°C, afhankelijk van het merk. Een hittebestendige verf 1000 graden komt minder voor. Sommige van deze extreem hittebestendige coatings mogen in afwachting van Europese milieugoedkeuring voorlopig niet meer verkocht worden.
De coating is voornamelijk bedoelt om metalen oppervlaktes mee te verven, maar tegenwoordig zijn er ook gespecialiseerde soorten op de markt die ideaal zijn voor meer huiselijke doeleinden, zoals muren, vloeren en plafonds. Denk maar aan keukens en vloerverwarming.


Verschillende soorten hittebestendige coating

Een hittebestendige coating kan worden gebruikt op meerdere soorten ondergronden. Zoals bijvoorbeeld op nieuw, blank en gestraald staal. Daarom wordt een hittebestendige verf vaak toegepast op uitlaten, motoren en andere hete onderdelen.

Een hittebestendige coating is vaak een hittebestendige verf, hittebestendige poedercoating of hittebestendige spray. De coating biedt bescherming tot een droge hitte van 800 graden.

hittebestendige verf


Hittebestendige poedercoating

Poedercoating is één van de meestgebruikte coatings en één van de sterkst groeiende markten in België. Dit gaat meestal via elektrostatisch spuiten. Het voorwerp wordt elektrisch geaard en de poederverf wordt via een luchtmengsel naar het object verneveld. Het luchtmengsel wordt bij het verlaten van het spuitpistool elektrostatisch geladen. De poederverfdeeltjes worden aangetrokken door het geaarde voorwerp en slaan daarop neer. Daarom wordt ook deels de achterzijde van het voorwerp met poederverf bedekt. Dit zou tijdens conventioneel verfspuiten als overspray verloren gaan. Vervolgens gaat het gepoederlakte object een oven in (140°C tot 220°C ). Dan gaan de vaste poederlakdeeltjes eerst naar vloeibare (verf)vorm, waarna het stroperig wordt en uithardt tot vast verffilm.

Hittebestendige poedercoatings, bestendig tot een temperatuur van 550 °C zijn bij verschillende aanbieders verkrijgbaar. Deze hittebestendige poedercoatings op basis van siliconenhars zijn uitermate geschikt voor bijvoorbeeld het coaten van uitlaten, barbecues etc.


Hittebestendige verf barbecue & hittebestendige verf uitlaat

Er zijn verschillende soorten hittebestendige verf en coatings voor barbecues en uitlaten. Zoals bijvoorbeeld de Rust-Oleum spuitlak ovens en grill (11,99 euro voor 400 ml). Dit is een hittebestendige spuitlak. De spuitlak is geschikt voor ovens en grills maar ook voor kachels, barbecues, motoren, radiatoren en andere metalen voorwerpen. De spuitlak is bijzonder sterk en droogt snel. De lak is hittebestendig tot wel 650 graden Celsius. Ook is de spuitlak roestwerend. Voor kachels wordt vaak witte of zwarte verf gebruikt.

hittebestendige verf


Beschikbare kleuren hittebestendige verf

Hittebestendige verf is in veel verschillende kleuren beschikbaar. Een voorbeeld is MoTip Hittebestendige lak tot 800ºC (10 – 20 euro). Dit is beschikbaar in spuitbus voor het spuiten van uitlaten van auto’s, motoren, brommers, scooters etc.  Deze hittebestendige lak in spuitbus is leverbaar in 1 blanke lak en 9 matte kleuren: donker antraciet, zwart, wit, antraciet, beige, grijs, bruin en zilver. Hittebestendige verf wit en hittebestendige verf zwart wordt ook veel gebruikt.


Prijs van hittebestendige verf productenhittebestendige verf

Afhankelijk van het formaat en de soort kunnen prijzen redelijk sterk variëren. Reken voor een spuitbus (400 ml) gemiddeld op €11 – €16. Voor een verfemmer met een inhoud van één liter, kan je makkelijk €30 tot €50 betalen. Met één liter hittebestendige verf besla je gemiddeld een oppervlakte van 6,50m². Bijvoorbeeld Levis hittebestendige verf 0,25 liter €14,99.

Hittebestendige coating aanbrengen:

  1. Maak het oppervlak schoon en verwijder vet, olie, vuil en roest;
  2. Schuur oude hittebestendige verflagen. Op die manier is de hechting beter;
  3. Verwijder stof en maak het oppervlak droog;
  4. Breng de hittebestendige coating aan met verfroller of spray.

Hittebestendige coating beton | Vuurvaste verf

Beton heeft de eigenschap dat het van zichzelf al brandwerend is. Een hittebestendige verf zorgt ervoor dat beton nog beter bestand is tegen hitte. Dan gaat het vooral om de verkleuring die hitte kan veroorzaken. Ook kan de coating gecombineerd worden met een waterafstotende primer. Dit us gemakkelijk voor bijvoorbeeld een betonnen aanrechtblad. Hittebestendige coating voor beton wordt ook vaak gebruikt voor buiten barbecue’s van beton. Bij een poreus oppervlak als beton, is het raadzaam om het oppervlak eerst in hittebestendige grondverf te zetten. Daarna kan een vuurvaste coating worden aangebracht.


Hittebestendige verf kachel en metaal

Als metaal heet wordt, dan smelt het. Dat betekent dat onderdelen of constructies dan instabiel worden. Er bestaat een hittebestendige metaalprimer om bijvoorbeeld stoomketels, schoorstenen en rookafvoerkanalen te beschermen tegen hitte. Ook helpt de primer tegen corrosie. Vervolgens kan over de hittebestendige metaalprimer een hittebestendige metaalcoating worden aangebracht. De metaalprimer zorgt voor goede hechting. Daarnaast zorgt de toplaag voor duurzaamheid en kleur. Hittebestendige primers van Motip en Rust-Oleum zorgen voor een uitermate kwalitatieve hechting. Om de binnenkant van een kachel te beschermen tegen hoge temperaturen kan een vuurvaste verf worden aangebracht. Ook een hittebestendige plaat op basis van calcium wordt toegepast.


Hittebestendige verf Gamma, Hubo en andere aanbieders

Hittebestendige verf is te koop bij onder andere de Gamma, Hubo en Brico. Online koopt u de coating bij Verfwebwinkel.be of bij Polycolor.be.

PRODUCTOMSCHRIJVINGPRIJS
Hittebestendige verf GammaGamma hittebestendige lak 400 ml | voor kachelpijpen, uitlaten en andere metalen tot 500 graden Celcius. € 7,25
Hittebestendige verf HuboHittebestendige lak 400 ml€8,25
Hittebestendige verf BricoMotip spuitbus lak hittebestendig 400 ml€12,49
Hammerite hittebestendige lak 400 ml€18,19
Levis hittebestendige verf 0,25 liter zwart | voor barbecue, kachel, verwarmingsketel, open haard€14,99
Rust Oleum spuitlak 400 ml | voor ovens en grills€11,69

Hittebestendige en brandwerende verf

Naast hittebestendige verf kan er ook gekozen worden voor een brandwerende verf en brandwerende coating. Deze coating is ontwikkeld om behandelde constructies langer bestand te maken tegen extreme hitte en vuur. Ook bestaat er een brandvertragende verf. Dat is een zwelverf die een eventuele brand vertraagt.


Coating Experts in België – Vrijblijvend advies of een offerte aanvragenCoatings.be favicon logo

Gratis deskundig coating advies in samenwerking met coating fabrikanten

Onafhankelijk agentschap in de coatingindustrie in België

Binnen 1 werkdag antwoord op uw vraag

Scherpe prijzen bij aanvragen van grotere oppervlakten

Specialist in aanvragen op gebied; infrastructuur, voedselverwerking, gezondheidszorg, bouw, olie en gas, energie en nog veel meer

Op zoek naar hittebestendige verf of een specialist hiervoor?

Vraag via ons geheel vrijblijvend advies of een offerte aan


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *