,

Dakpannen coaten

dak coaten

Dakpannen coaten; het impregneren van een dak

Het dak coaten kan de levensduur van een dak aanzienlijk verlengen en kan de oude dakpannen opknappen. Als het dak door de jaren heen versleten is, dan kan dit verholpen worden door het dak te vervangen of te verven/ coaten. Een nieuwe coating of verflaag op zal uw dak weer als nieuw maken en deze versterken. U kunt een kleur naar wens uitkiezen. Bij een dakpannen dak is het coaten/verven van dakpannen doorgaans 50-70% goedkoper dan het plaatsen van nieuwe pannen. Door coating van de dakpannen worden deze beschermt  tegen vocht en vuil. U brengt een dun, doorzichtig en waterafstotend laagje aan op de pannen. Hierdoor stroomt het water makkelijk van het dak. Zo voorkomt u verkleuring, algenvorming en vervuiling. Het dak blijft in topvorm, waardoor u waardevermindering voorkomt. Ook wordt hierdoor de kans op een daklekkage drastisch verminderd.

Coating voor verschillende soorten dakpannen

Voordat u uw dak laat reinigen en coaten is het belangrijk vast te stellen wat voor soort dak u heeft:

 • Dakpannen;
 • Leipannen;
 • Shingles;
 • Golfplaten.

Een dakpannen dak komt het meeste voor. Elk type dak vereist een andere werkwijze voor reiniging en coating. Leien en shingles zijn meestal meer kwetsbaar dan dakpannen en worden met lagere druk gereinigd. Golfplaten zijn sterker en stabieler en daarom wel goed te reinigen onder hogere druk.

Dak coaten


Soorten dak coatings | dak impregneermiddelen

Een dak coating kan bijna op elk dakbedekkingsmateriaal gebruikt worden. Betonpannen en sneldekpannen zijn meer poreus en daar zijn speciale coatings voor verkrijgbaar. Deze coatings dringen goed door in de ondergrond en hebben ook een vochtafstotende werking. Voor kunstleien en keramische dakpannen zijn coatings op de markt die naast een esthetische functie ook de pannen beschermen tegen vocht en aangroei van algen en mossen. Oude kunstleien daken die asbest bevatten kunnen niet gecoat worden. Deze mogen volgens de wet niet gereinigd worden, wat ervoor zorgt dat de coating niet kan hechten.

Dak coaten met speciale dak coatings

Er zijn verschillende speciale dak coatings verkrijgbaar met specifieke functies. Er is bijvoorbeeld een reflecterende beschermlaag. Deze laag zorgt ervoor dat zonnestralen effectief gereflecteerd worden. Het wordt dan in de zomer minder snel warm. Speciale rubber coatings met scheur-overbruggende eigenschappen zijn ook beschikbaar. Deze coatings zijn flexibel en beter bestand tegen temperatuurwisselingen en uv-straling van de zon. Een speciale coating is niet altijd nodig. Een standaard acrylaat coating voldoet vaak prima. Wilt u hier advies over? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Dakpannen coaten | impregneren

Een dakcoating is een beschermende verflaag die transparant of in een kleur wordt aangebracht op dakpannen. Dakcoating is er niet alleen voor pannen. In de volksmond wordt de coating echter ‘dakpannen coating’ genoemd. Ook leien, bitumen, golfplaten en zelfs rieten daken kunnen van een beschermende dakpannen coating worden voorzien. De meest gebruikte verven om een dak te coaten zijn transparant, maar voor dakpannen en golfplaten bestaan er ook coatings op kleur en in mat, zijde- of hoogglans. Dakpanverf is een gelijkmatig dekkende coating, waardoor zich op de hoeken en rondingen van de dakbedekking absoluut geen kleurverschil voordoet.

 

Dak coaten


Dakpannen coaten of vervangen

Alhoewel daken over het algemeen meerdere tientallen jaren meegaan komt er onherroepelijk een punt waarop de bedekking begint te slijten en u uzelf de vraag moet stellen; ga ik het dak coaten of vervangen? Veel mensen kiezen dan voor een compleet nieuw dak. Zonde!

Een andere optie, die tussen 50-70% goedkoper is, is dakpannen coating.

Nieuwe pannen of leien zijn een behoorlijke uitgave en door het dak te coaten kan het dak makkelijk nog 15 jaar mee.


Voordelen van dakpannen coating

 • Goedkoper dan het dak opnieuw laten dekken;
 • Het dak wordt water- en vuilafstotend;
 • De coating voorkomt aanhechting van alg en mos;
 • Gecoate dakbedekking is beschermd tegen uv-stralen;
 • Dakpannen coating verduurzaamd de bestaande dakbedekking;
 • Het verfraait zonder enige twijfel het aanzicht van het pand.

Nadelen van dakpannen coating

Een nadeel van dakpannen coating is dat er veel goedkope coatings op de markt zijn van slechte kwaliteit. Vaak gaat een slechte kwaliteit dakpannen coating nog niet eens 5 jaar mee en kunnen problemen als lekkage zelfs erger maken. Dit is één van de grootste nadelen van coaten dakpannen. Win daarom altijd goed advies in van een betrouwbare partij voordat u het dak laat of gaat coaten!

Dak coaten


Zelf dakpannen verven| dakpannen impregneren

Tenzij u al enige ervaring heeft met dak schoonmaak, raden wij het af om dakpannen coating zelf aan te brengen. Niet alleen uit veiligheidsoverwegingen maar ook omdat het dak coaten een precieze klus betreft waarbij u professionele middelen nodig hebt. Om een goede hechting en een lange levensduur van de coating te garanderen, is het namelijk heel belangrijk dat er gewerkt wordt volgens een strikte procedure. Het allerbelangrijkste is daarbij dat het dak zorgvuldig en onder een juist gedoseerde hoge druk gereinigd wordt. Zelfs het allerkleinste losse flintertje dakpan, mos of vuil draagt ertoe bij dat de coating onvoldoende zal hechten op de ondergrond. In plaats van zelf dakpannen coaten, kunt u de klus dus beter uitbesteden aan een specialist!

Na de reiniging volgt een biocide behandeling om de laatste, in het materiaal genestelde, sporen van micro-organismen te verwijderen. Omdat de poreuze binnenlaag van de dakbedekking bloot ligt (met name bij gebakken en betonnen dakpannen) is het aanbrengen van een hechtende primer noodzakelijk. De uiteindelijk toplaag van de dakpannen coating (dakpannen verven) wordt het beste met een airless spuitmachine aangebracht. Dakpannen coaten prijs: gemiddeld is de prijs 30 tot 45 euro per m² voor het reinigen en coaten van een hellend dak met pannen (inclusief BTW). Dit is echter afhankelijk van het soort dak en het soort coating.

Het is wel mogelijk om zelf uw dakpannen te coaten. U reinigt het dak dan eerst met een stoomcleaner en algenverwijderaar. Daarna begint u met de impregnatie van de dakpannen.


Dakpannen verf kopen

Wilt u toch zelf het dak coaten met dakpan coating? Dan zijn er verschillende producten verkrijgbaar. Bijvoorbeeld:

Product  Inhoud Prijs
RUST-OLEUM dakpan renovatiecoating DAC Hydro pro (dakpanrood, donker grijs of antraciet) 20L €274,31
SUDWEST DAKPANNENVERF (roodbruin) 15L €295,87
MATHYS PARAFIX roof primer (transparant) 0,75L €11,80

* De genoemde prijzen zijn een indicatie en een momentopname

Op zoek naar dakpannen coating of een dak coat specialist?

Vraag via ons geheel vrijblijvend een dak coating offerte aan


2 antwoorden
  • Ayold
   Ayold zegt:

   Goedemorgen Liza,

   Hartelijk dank voor uw vraag!

   Die hebben we zeker voor u: wij sturen uw aanvraag via de mail door naar een van onze partners!

   Met vriendelijke groeten,

   Erik – Coating.be

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *