coating staal
Nanocoating.nl

Staal coaten

IJzer is een metaal, zoals ook koper, tin en zilver metalen zijn. Staal is ijzer met een toevoeging van 0,1 tot 1,7 procent koolstof. Het is daardoor een legering tussen ijzer en koolstof. Conserveren van coating staal kan op verschillende manieren gedaan worden.

In België zijn bijvoorbeeld veel gebouwen behandeld met een speciale metaal coating of staal coating. Onder andere het MAS (Museum aan de Stroom) is behandeld met een poedercoating. Bij dit museum bestaat de centrale koker uit een in beton ingestorte staalconstructie van 200 ton met een wanddikte van 35 cm. Aan de hoeken van de koker zijn voor elke verdieping stalen vakwerkspanten van meer dan 12 meter vastgemaakt, die per etage de vloer dragen. De stalen spanten van de bovenste verdieping hebben nog grotere afmetingen dan die er onder.

coating staal


Staal galvaniseren

Galvaniseren is het langs elektrolytische weg aanbrengen van een metaallaag op een electrode (voorwerp). Het doel is om het oppervlak daarvan eigenschappen of afmetingen te geven, afwijkend van die van het grondmateriaal (ISO 2080). De galvano-techniek heeft corrosiewering als doel voor de grondmaterialen metaal, kunststof en keramiek. Ook de decoratieve en functionele eigenschappen kunnen dankzij galvaniseren verbeterd worden. Met galvaniseren wordt langs chemische, elektrolytische of electroforetische weg een dunne, hechtende deklaag aangebracht met de gewenste laagdikte.

Het is een verzamelnaam voor alle mogelijke metaal- en conversiedeklagen op bijna alle mogelijke ondergronden. Dus bijvoorbeeld: verzilveren, verzinken, vernikkelen, vertinnen, vergulden, chromateren, anodiseren, chemisch vernikkelen, chemisch vergulden. 


Staal conserveren

Je conserveert stalen onderdelen om de levensduur te verlengen. In principe zijn er zes soorten conserveringen:

  • Stralen en meniën;
  • Natlakken;
  • Poedercoaten;
  • Thermisch verzinken;
  • Schooperen en duplex systemen.
  • Er is bijvoorbeeld ook een brandwerende coating, waarmee een stalen constructie brandwerend gemaakt kan worden.

Hieronder leggen we de verschillende soorten uit:

Staalconstructies stralen en meniën

Als er geen hoge eisen worden gesteld aan de conservering, of wanneer het staal in later stadium overgeschilderd wordt in het werk, dan past men standaard stralen en meniën vaak toe. Deze conservering biedt voldoende bescherming tegen corroderen tijdens transport en tijdens korte periodes in de buitenlucht. De laagdikte is 15 tot 20mu.

Staal natlakken

Bij natlakken spuit men verf op de materialen. Een standaard natlaksysteem is een laag epoxy zinkfosfaatprimer, laagdikte ca 70-80 mu in een standaard RAL kleur. Hierbij wordt het materiaal voor het spuiten gereinigd door er met hoge snelheid staalgrid op te werpen. Afhankelijk van de toepassing is er keuze uit een aantal natlaksystemen op basis van alkydhars-, epoxy- of bijvoorbeeld polyurethaanverven. Deze systemen kunnen in één of meerdere lagen worden aangebracht.

coating staal

Poedercoaten staal

Poedercoaten is een milieuvriendelijk proces, waarbij zonder oplosmiddelen een opgebrachte poederlaag in een oven wordt uitgehard. Hierbij vloeit het poeder samen tot een gesloten deklaag. Resulterend in een mooie, duurzame en beschermende coating. Voordelen van poedercoaten ten opzichte van spuiten zijn:

  • Uiterlijk;
  • Hoge glansgraad;
  • Eenvoudig te reinigen;
  • Hoge hardheidsgraad;
  • Nagenoeg geen montagebeschadigingen en een glad oppervlak.

Poedercoaten kan in 1- of 2-lagen worden toegepast, 1-laag wordt toegepast bij materialen die in een droge omgeving worden geplaatst, een 2-laags systeem is ook geschikt voor buitentoepassing.

Schooperen of thermisch verzinken

Schooperen (ook wel metaliseren, thermisch spuiten, thermisch coaten of verzinken genoemd) is het thermisch aanbrengen (spuiten) van vloeibaar zink, aluminium, gietijzer, legeringen op een vooraf blank gestraald metaaloppervlakte. Waarbij het gloeiende vloeibare metaal met een spuitpistool in een dun laagje wordt aangebracht en direct stolt in een goed hechtende taaie laag.

coating staal

Staal thermisch verzinken

Bij thermisch verzinken wordt het staal ondergedompeld in een bad met vloeibaar zink. Hierbij vormen het staal en het zink beschermende zinklegeringslagen die worden afgesloten door een zuivere zinklaag. Ook voorkomt deze laag corrosie bij krassen en deuken. Zelfs moeilijk bereikbare delen en roestgevoelige kanten worden tijdens dit proces optimaal beschermd. Als conclusie zijn de verzinkte producten zeer duurzaam, vrijwel onderhoudsvrij en bieden een maximale bescherming.

Duplex coaten

Na het scooperen of verzinken kunnen de constructies ook nog op kleur worden gebracht. Dit zogenaamde duplexsysteem is de meest duurzame bescherming in de strijd tegen corrosie. Ook is dit goed bestand tegen extreme weersinvloeden. Waarbij het synergetisch effect van een verzinkte ondergrond en een goed poedercoat- of natlaksysteem een uitzonderlijk lange levensduur oplevert. Dit is langer dan de som van de beschermingsduur van beide systemen afzonderlijk. Tevens is een op kleur gebrachte constructie vaak mooier.

Staalcoating bedrijven in België

Er zijn verschillende coatingbedrijven in België die u graag helpen bij het coaten van staal- en staalconstructies. Neem contact met ons op voor het beste aanbod. Wij helpen u graag.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *