Antireflectiecoating

antireflectivecoating

Nooit meer last van reflecties door antireflectiecoating

Antireflectiecoating wordt ook wel AR-coating, ontspiegelingslaag of anti-reflective coating genoemd. Het is een transparante dunne beschermlaag die aangebracht wordt op glazen, lenzen en beeldschermen. De coating gaat storende licht weerkaatsing van het glas tegen. Voor bril- en lensdragers is een reflectie verhinderende coating onmisbaar omdat anders het bijna onmogelijk is op een nat wegdek een auto te besturen. Ook kunt u zonder de coating tijdens zonnig weer in de sneeuw bijna niets zien. De schitteringen en reflecties vergen dan veel te veel inspanning van de ogen. Hierdoor neemt het zicht af en kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan.

Naast het verbeteren van veiligheid heeft antireflectiecoating ook als voordeel dat het de zichtervaring verbetert. Een goed voorbeeld hiervan zijn beeldschermen. Door een anti reflectie folie te integreren of op het scherm aan te brengen worden weerspiegelingen tegengegaan. Deze coatings worden bijvoorbeeld toegepast op MacBook-schermen, iPhones, Samsung-tablets en mobiele telefoons. Hoe beter u in de zon uw beeldscherm kunt lezen, hoe hoger de antireflectiewaarde van de beschermlaag is. AR-coatings en folies kunnen zowel op glas als kunststof worden aangebracht.

Waar antireflectiecoating toepassen

Deze coatings worden vaak toegepast in:antireflectiecoating

 • De optische industrie: denk aan brillenglazen, lenzen en objectieven;
 • De medische industrie en laboratoria: bijvoorbeeld lenzen;
 • De solar-industrie: bijvoorbeeld op zonnepanelen;
 • Agricultuur: bijvoorbeeld op kasglazen;
 • Commerciële goederen: bijvoorbeeld op smartphones;
 • De architectuur: bijvoorbeeld op glas.

De kwaliteit van de werking van de antireflectiecoating is afhankelijk van het aantal aangebrachte laagjes. Elk laagje heeft namelijk zijn eigen brekingsindex. Hoe hoger dit aantal laagjes is, des te hoger de antispiegelingsfactor zal zijn.

antireflectiecoating

Vuil, water en vet afstotende laag

Naast het verbeteren van de veiligheid en het gebruikersgemak, is een antireflectiecoating ook nog eens hygiënisch. De coating maakt de glazen glad waardoor vuil, vet en water geen kans meer krijgen om zich aan de ondergrond te hechten. Ook regenwater zal er moeiteloos van afglijden en het schoonmaken van vuil en vet is super makkelijk!

Voordelen van antireflectiecoating

 • De coating verbetert het zicht van de gebruiker enorm;
 • De coating verhoogt het contrast;
 • Bij brillen worden de ogen achter de bril beter zichtbaar voor anderen;
 • De brildrager ziet de eigen ogen niet weerspiegeld;
 • De coating vermindert weerspiegeling bij zonlicht, of natheid.

Antireflectiecoating op brillen kwetsbaar

Bij een hoge temperatuur kan de coatingslaag kapot gaan. Een antireflectiecoating is gevoelig voor temperatuurverschillen. 80 graden Celsius is de maximale temperatuur. Bij lage temperaturen kan de coating ook beschadigen. Daarnaast moet voorzichtig worden omgegaan met schoonmaakmiddelen en heet water. Geen schoonmaakmiddel gebruiken met bijvoorbeeld aceton of alcohol. Glazen of lenzen met antireflectiecoating kunnen schoongemaakt worden met lauw of koud water, zachte zeep en een doekje dat niet pluist.

Antireflectiecoating laptop

Op laptops worden antireflectiecoatings vaak anti glare coatings genoemd. De coating fungeert als een soort filter die het scherm mat maakt waardoor zonlicht en felle lichten niet hard weerkaatsen van het scherm. Een mat scherm weerkaatst het licht, dat van buitenaf op het scherm valt diffuus; de lichtweerkaatsing straalt alle kanten op. Ook het licht dat uit het scherm zelf komt, wordt diffuus uitgezonden. Alles blijft dus goed zichtbaar. Nadeel kan zijn dat het beeldscherm matter is. Onder andere in een MacBook kan de anti glare coating al vooraf geïntegreerd zijn in het beeldscherm, waardoor het toch een glossy finish heeft. Helaas hangt hier vaak een flink prijskaartje aan.

Er bestaan ook goedkopere anti glare folies die achteraf op schermen kunnen worden aangebracht. Deze folies bieden alleen niet de naadloze afwerking van een geïntegreerde antireflectie oplossing. De meeste mensen kiezen voor antireflectie coating op een laptop als er veel buiten mee gewerkt wordt of in omgevingen met fel licht van lampen of spotlights.

antireflectie coating

Ontspiegelende folie| Anti reflectie folie

Om op glazen en beeldschermen spiegelingen en reflecties te voorkomen kan er een ontspiegelende folie worden aangebracht. Dit is bijvoorbeeld ideaal voor winkels die de etalage goed zichtbaar willen hebben. De folie vermindert de reflectie op enkel glas van 8% naar minder dan 1% waardoor u perfect naar binnen kunt kijken. Er bestaat bijvoorbeeld ook anti reflectie folie tv, zodat uw TV scherm niet langer weerspiegelt. Ontspiegelingsfolie kan worden gebruikt op:

 • TV schermen;
 • Navigatieschermen en Tom Toms;
 • Telefoonschermen;
 • Touchscreen displays;
 • Tablets;
 • E-readers.

In onderstaand filmpje ziet u hoe u ZunZun antireflectiefolie (en dit werkt hetzelfde voor andere merken) stap voor stap zelf aanbrengt:

Anti reflectie spray

Anti reflectie spray is een geliefd hulpmiddel van fotografen en videografen. Het vermindert de reflectie van hoogglans voorwerpen zoals metaal, goud, glas, diamant en kunststof. Het wordt ook vaak gebruikt bij het fotograferen van auto’s en motoren. Na het fotograferen is de spray eenvoudig te verwijderen met een droge zachte en schone doek.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *